Expoziție retrospectivă „Artistul plastic Ion Nichifor Someșan (1923-2003) - 100 de ani de la naștere”, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean

Muzeul Grăniceresc Năsăudean găzduiește o valoroasă expoziţie retrospectivă de pictură, lucrările prezentate purtând semnătura lui Ion Nichifor Someşan (1923-2006), unul dintre artiştii plastici consacraţi ai judeţului. Vernisajul expoziției a avut loc pe final de noiembrie, iar aceasta va fi deschisă până în 15 decembrie 2023.
Autorul s-a născut în urmă cu un secol în localitatea Leşu, unde tatăl său, originar din Năsăud, îndeplinea funcţia de brigadier silvic. Ca absolvent al liceului din Năsăud (1943), a urmat un an la Facultatea de Medicină din Budapesta (1943-1944), apoi a absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucureşti (1948), specialitatea Desen-Pictură. După terminarea facultăţii, în 1948, Ion Nichifor Someşan se întoarce la Năsăud, unde este numit profesor la Şcoala Pedagogică. A predat desen şi caligrafie până în anul 1950, când se dedică, în calitate de director, reorganizării Muzeului Năsăudean. În 1960 ocupă prin concurs un post de muzeograf la Muzeul Banatului din Timişoara, devenind în scurt timp şef al Secţiei de artă. În perioada 1962-1980 a predat Istoria artelor la Universitatea de Vest din Timişoara.
În anul 1980 revine definitiv la Năsăud, implicându-se din nou în activitatea muzeală, dar şi în cea edilitară prin realizarea unor valoroase opere de artă menite să înfrumuseţeze oraşul academicienilor. A fost membru activ al Astrei, Despărţământul Năsăud, numărându-se printre fondatorii acestuia, fiind şi preşedintele Secţiunii Muzeale a Despărţământului.
S-a retras în lumea umbrelor modest şi aproape pe neobservate, dormindu-şi somnul de veci pe „Comoara” din Năsăud, la umbra copacilor seculari, nu înainte de a fi cinstit din partea Consiliului Local cu titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului (2001).
În cadrul evenimentului de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean sunt expuse un număr de 26 lucrări, realizate în diferite perioade din viaţa artistului.
 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5