Familia noastră în Casa Memorială Andrei Mureşanu

În fiecare an, din 1994, în data de 15 mai, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Familiei. Doamna bibliotecară Angela Costin ştie că familia este nucleul societăţii, de aceea a organizat o dezbatere pe această temă la Filiala Bibliotecii Judeţene, la Casa Memorială Andrei Mureşanu, prezentând aspecte importante ale demersurilor internaţionale legate de acest subiect. Invitaţii speciali ai manifestării au fost doamna psiholog Camelia Zăgrean şi părintele Simion Bretfelean de la Biserica Sfinţii Apostoli Petru, Pavel şi Andrei, Bistriţa, fiecare expunând, luminos şi aplicat, o perspectivă aparte asupra familie. Publicul ţintă a fost constituit din elevi, părinţi şi profesori ai Palatului Copiilor, Bistriţa.

            Părintele Simion a comparat familia cu o masă cu trei picioare, cei doi soţi şi Iisus. Soţii trebuie să existe în armonie, să se înţeleagă, să se respecte reciproc şi să nu uite de forţa harului. Doamna psiholog a vorbit despre cele cinci limbaje ale iubirii care unesc o familie: atingerile, cuvintele, timpul de calitate, favorurile şi serviciile, darurile. Acestea pot fi folosite pentru a menţine o viaţă fericită.

            Activitatea s-a încheiat cu întrebările publicului, la care invitaţii au răspuns cu mare plăcere. Reacţia celor prezenţi a fost pe măsură: „Doamna psiholog a fost foarte drăguţă, iar părintele nu a fost mai prejos. Ambii au avut metode excelente pentru ca şi copiii să poată înţelege. A fost interesant şi chiar am înţeles!” – Ioana Nectaria Bălan, clasa a III-a; „Am ajuns şi aici, în al nouălea cer, ajutată de oameni curaţi, dar şi cu scăpări, înţelepţi, dar şi cu nelămuriri, curajoşi, dar şi cu un gram de frică, care m-au ajutat să-mi reamintesc cine sunt cu adevărat, de ce sunt în stare şi ce s-a întâmplat cu mine. Mi-au deschis ochii şi mi-au arătat ce înseamnă timpul, iubirea şi darurile reale.” – Iulia Rebrean, clasa a VI-a; „O activitate din care am avut de învăţat. Lucruri practice de care cu siguranţă voi ţine seama. O oră pentru viitor, o activitate cu perspectivă.” – Alexandra Bălan, clasa a IX-a.

            Implicate în eveniment, coordonatoarele elevilor de la Palat, profesoarele Iulia Istrate şi Ionela-Silvia Nuşfelean, au întărit mesajul că, prin dăruire, cu sinceritate, putem învăţa împreună timpul de calitate. Şi doamna Laura Flonta, o mămică a Palatului, în intervenţia dânsei, a mizat pe acelaşi timp de calitate, esenţial în relaţia cu ceilalţi membri ai familie. Doamna psiholog Camelia Zăgrean a rezumat totul atât de plastic, prin sintagma „O Familia în Univers şi-un Universul într-o Familie!”.

Ioana Ilinca Moldovan, clasa a IX-a

Jurnalism, Palatul Copiilor, Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5