Femeile social-democrate din Regiunea de Nord-Vest, la Bistriţa, la invitaţia secretarului de stat Monica Săsărman

În perioada 6-7 iulie, Bistriţa a găzduit Conferinţa regională „Administraţia publică locală – Servicii publice oportunitate/necesitate pentru dezvoltarea comunităţii”, la iniţiativa secretarului de stat Monica Săsărman de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Alături de liderii organizaţiilor de femei ale Partidului Social Democrat din judeţele Bihor, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, la Bistriţa a fost prezent secretarul general al OFPSD, Maria Lazăr, dar şi aproximativ 100 de femei social-democrate din Regiunea de Nord-Vest. Preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD B-N, Emil Radu Moldovan, şi primarul Becleanului – Nicolae Moldovan s-au numărat printre cei care au transmis mesaje de susţinere a femeilor în politică şi administraţia publică, oferind şi modele de bună practică la nivelul judeţului nostru. Trebuie spus că PSD B-N este reprezentat de femei la nivel de secretar de stat, vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, consilieri judeţeni şi consilieri locali, însă nu a reuşit să aibă o femeie primar, deşi au existat două candidaturi, premieră la acea vreme pentru judeţul nostru.
„Tema pe care am propus-o e o provocare. Am pornit de la premisa că trebuie să fie o activitate care să completeze activităţile pe care le-au desfăşurat colegele mele în alte judeţe, care să se plieze pe programul de guvernare „Patriotismul economic”. În acelaşi timp, am dorit, de la baza comunităţii, să aflăm care sunt problemele cu care se confruntă, posibile soluţii pentru a veni în sprijinul lor, pentru a-şi continua sau accelera dezvoltarea. Au fost susţinute teme diverse, de la accesibilitatea serviciilor publice şi continuând cu rolul pe care proiectele integrate pe care le derulează o administraţie publică locală îl are în creşterea calităţii acestor servicii”, a declarat secretarul de stat Monica Săsărman.
Oficialul guvernamental a subliniat complexitatea acestor servicii publice locale, nu mai puţin de 227 de servicii publice locale din 34 de domenii, amintind şi de necesitatea respectării drepturilor beneficiarilor în relaţia cu furnizorii/prestatorii de servicii publice.
Liderul OFSD Cluj, Laura Pop Chiorean - care a fost însoţită la Bistriţa de consilieri locali din Huedin, Cojocna, Apahida –, a subliniat importanţa implicării femeii în politică şi administraţie, menţionând că partidele politice care vor şti să parieze pe femei vor fi cele care vor câştiga alegerile.
Preşedintele OFSD Sălaj, prof. dr. Valentina Souca, a subliniat necesitatea conştientizării rolului femeii în politică, acestea făcând diferenţa prin modul profesionist cu care abordează problemele, prin seriozitate şi implicare.
Liderul OFSD Satu Mare, Cecilia Marinescu, a evidenţiat proiectele implementate în Bistriţa-Năsăud, din sănătate, infrastructură, educaţie, cultură, sport etc., acestea fiind un model de bună practică şi pentru alte administraţii la nivel naţional.
Nu în ultimul rând, secretarul general OFSD, Maria Lazăr, a punctat faptul că astfel de întâlniri sunt premergătoare anului electoral 2024. La nivel naţional sunt doar 157 de femei care au statutul de primar, dintre care 77 sunt din PSD. Potrivit acesteia, dincolo de concepţiile din rândul opiniei publice, de susţinerea organizaţiilor locale şi judeţene pentru validarea candidaturii, de multe ori există şi a anumită reţinere din partea femeilor.
„Organizaţia de Femei a PSD este o organizaţie puternică, am făcut foarte multe activităţi în ţară, în toate regiunile ţării. Vrem să mobilizăm femeile, să le facem să înţeleagă că este o necesitate ca ele să fie prezente în anumite funcţii în administraţia publică locală, să-şi asume această responsabilitate. Facem aceste întâlniri şi pentru a le pregăti, a le instrui. Nu poţi „să împingi” o femeie într-o funcţie, dacă nu ai pregătit-o. La Bistriţa, colegele care au participat au avut posibilitatea să vadă că într-un judeţ cum este Bistriţa-Năsăud se pot obţine rezultate foarte bune”, a spus Maria Lazăr, amintind de rezultatele obţinute de secretarul de stat Monica Săsărman, vicepreşedintele CJ – Camelia Tabără, fostul ministru Doina Pană.
În context, secretarul general al OFSD a explicat că, pentru 2024, vor fi mult mai multe candidaturi ale femeilor, mai ales că liderul Marcel Ciolacu s-a angajat ferm că „nu va exista judeţ în ţară în care să nu fie o femeie reprezentant în Parlament”. „Cota este de 30-33%. Vom avea femei primar, aici este mai greu, candidatura este uninominală, consilieri judeţeni, consilieri locali. Ni s-a promis că şi în Guvern vom avea mai multe femei, nu doar una cum e astăzi”,a adăugat Maria Lazăr.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5