Fermieri bistriţeni atenţionaţi de APIA pentru neîntreţinerea corespunzătoare a terenurilor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bistriţa-Năsăud desfăşoară, până la finele lunii spetembrie, controale în teren la faţa locului în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2013.
Potrivit datelor furnizate de consilierul asistent Marcela Vlaşin din cadrul APIA BN, prin metoda controlului clasic pe teren, din eşantionul de 72 exploataţii, cu 772 parcelae controlate integral, s-a constatat ca 12 parcele ( 1.55%) nu au fost întreţinute corespunzător, fermierii fiind atenţionaţi pentru remedierea neregulilor in termenul legal.
Din esantionul de 2358 fermieri care au solicitat plăţi pentru agromediu, Pachetul 1.2, au fost controlaţi, prin teledetecţie, pentru cerinţele specifice, un număr de 1510
fermieri. În urma verificărilor, la nivelul judeţului nostru s-a constatat că aproximativ 2% din teren este neîntreţinut, fiind invadat de vegetaţie forestier. Circa 3-4% dintre parcele, pentru care s-au solicitat plăţi de agromediu, au fost cultivate parţial cu culturi specifice terenului arabil (cartofi, porumb, ovăz). Conform sursei cittae, aceste suprafeţe vor fi excluse de la plată.

Pe baza reglementărilor europene şi naţionale, fermierii trebuie să respecte anumite condiţii atunci când depun cereri unice de plată, d ela diomenasiunea exploataţiei, până la respectarea cerinţelor de eco-condiţionalitate reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei, respectiv: Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), Cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) şi Cerinţele minime (relevante pentru măsura de agro-mediu).

Totodată, fermierii trebuie să respecte cerinţele specifice pachetelor de agro-mediu solicitate, iar pentru măsura 214 - plăţi de agro-mediu este obligatorie ţinerea evidenţei agricole (caietul de agro-mediu trebuie completat şi păstrat pe toată perioada de desfăşurare a angajamentului conform legislaţiei în vigoare), fiind condiţie de eligibilitate. În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafaţă devine neeligibilă.

Comentarii

23/08/13 10:46
... cititor ...

Pai... "contaranii " nostri, inca nu s-au obisnuit cu "ochii din Cer "... CARE VAD SI AUD TOT... ! Ei , asa cum fac absolut toti romanii, au crezut pana acuma ca..." LA-S CA-I BINE... , MERGE SI ASA"... !
Cu totii asteapta sa pice doar "Para malaiata... in gura lui Natafleata"... fara sa faca nimica... nimnicuta... !
N-au decat , cei care stiu ca au vegetatia pe terenurile cuprinse in acest "proiect"... sa mearga si sa si-o taie, sa si-o defriseze... iar cei de la APIA, sa verifice pe teren, absolut toate cererile facute, sa nu se mai bazeze doar pe "declaratia pe proprie raspundere"... si sa nu mai dea bani asa... aiurea, tuturor celor care dupa ce "au luat banii"... daca nu intrunesc aceste conditii... mai "prinde orbul si scoate-i ochii"... ca sunt niste "sarantoci de ce-i pe ei e si-n valiza "... si nu mai poate lua nimeni banii dati ... ca nu mai au de la cine.
Apreciez ca este mult mai ieftin sa fie verificata fiecare cerere pentru APIA, inca de la inceput si anual, sau din cand in cand... dupa un anume plan de control... decat sa umble dupa niste bani dati si pe care nu-i mai poate recupera nimeni .
Ideal ar fi, ca acesti bani, sa fie dati la finalul perioadei contractate si sa primeasca banii, doar cei care au intrunit si respectat aceste conditii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5