Festin la Cireșoaia, în cinstea recoltei

Dacă e sfârșit de iunie, e festin la Cireșoaia. De sute de ani, bogăția locurilor, manifestată în deliciul fructelor care dau nume locurilor, face din sărbătoarea recoltei un eveniment ritualic, extrem de atractiv pentru vizitatori din țară și din străinătate.
2015 nu are cum să facă excepție; cel puțin nu acum, când producția e îndestulătoare, iar abundența, îmbietoare. Așa și-au spus și edilii, care pregătesc deja gulașul celebru cu care își ospătează invitații așteptați să vină duminică în curtea școlii generale din localitate, acolo unde programul organizat de Primărie e antrenant pe tot parcursul zilei, cu dansuri populare maghiare și românești, formații de muzică ușoară din țară și din străinătate. Cireașa de pe tortul festivalului sunt niște artiști din Ungaria, pe care publicul îi poate aplauda în jurul orei 20.00, după cum anunță primarul Martonos Tamaș, în schimbul a 5 lei de persoană adultă și 3 lei/copil, cât costă intrarea pe poarta belșugului. Odată trecută, aceasta astâmpără pofta fiecăruia pentru poamele celebre în lumea largă, căci toți se pot înfrupta pe săturate din multitudinea de soiuri și de culori pe care natura le dăruiește cu generozitate locurilor și oamenilor de aici. Au grijă de asta gazdele satului, căci fiecare gospodărie dăruiește din livada proprie cireșele cu care își întâmpină participanții veniți de obicei cu miile să se bucure alături de săteni că vremurile au ținut și de această dată cu oamenii. Pentru duminică, la marea sărbătoare, sunt așteptați oaspeți inclusiv din Ungaria, din localități înfrățite (în jur de 40 de participanți), iar după eveniment e posibil să ajungă aici ucrainienii interesați de productive exporturi, mai ales că Cireșoaia își fructifică an de an recolta spre deliciul oamenilor din lumea largă care-i apreciază și-i caută poamele pe tarabele de pretutindeni.
În aceste condiții, căci e la o aruncătură de băț, nici Becleanul nu avea cum să facă excepție de la masa celebrităților cu nume de fructe sângerii, astfel că piețele sunt pline de poame a câte 7 lei kilogramul; din Cireșoaia, ele pleacă la preț de 3-5 lei/kg, în funcție de soi și de cantitatea cumpărată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5