FLORI DE MAI ASTRISTE LA EDIȚA a X-a
Asociaținea Transilvană năsăudeană, președinte Floarea Pleș, continuă firul tradițiilor culturale pentru petrecerea într-un mod plăcut a timpului liber de către membrii astriști din urbea de pe malul Someșului, instaurând armonia, respectul pentru adevăr, frumos și tradițiile străbune, printr-o permanență strălucire a cărții și a unui spirit elevat. Astfel, vineri, 21 mai, de ziua Sfinților Constantin și Elena, Muzeul Grăniceresc a găzduit Ediția a X-a a unei manifestări astriste, ce simbolizează tinerețe și încântare, asanare morală și înălțarea astriștilor prin cultură și cointeresare la înălțimea înțelepciunii. A fost o acțiune elegantă, ca de obicei la Năsăud, într-o strânsă colaborare cu Muzeul, Liga Scriitorilor, Casa de Cultură și Organizația femeilor solidare, organisme ce au un scop comun și o consistentă strălucire a cuvântului și cântului.
Activitate dedicată celui mai frumos anotimp - primăvara, simbolul tinereții, cu identitatea iubirii, tematica cărții semnată de Luminița Cincea, proaspăt primită în Liga Scriitorilor, carte prezentată în acest cadru de cultură aleasă și armonie, prin versuri calde, expresii cursive, naturalețea și simplitatea tonului, care trădează aceeași nevoie de iubire, dăruindu-și cuceririle semenilor, cu care se confruntă într-un joc social, solemn și sacru – Iubirea - ca cel mai frumos sentiment în măsură să unească sufletele pentru totdeauna.
Luminița a fost însoțită la eveniment de întreaga familie, compusă din 7 persoane: părinți, soț și copii, plus alte rude și prieteni pentru că așa cum spunea Victor Hugo „Cea mai mare bucurie este să fii convins că ești iubit.” S-au mai prezentat și două cărți semnate de Ioan Mititean, una cu obiceiuri ilvene, cu caracter etnografic și folcloric, tratând după 25 de ani un festival ilvean de obiceiuri de iarnă, inițiat de Despărțământul ASTRA, președinte prof. Ioan Seni, iar a doua finalizată recent la aceeași Editură Napoca Star, dedicată unui membru astrist un OM al faptelor, medic stomatolog GH. Tr. Dascăl, mecena Țării Năsăudului și a satului natal Cristeștii Ciceului, comuna Uriu, unicat în țară, fiind satul cu cele mai multe monumente, în număr de 11, popularizat pe plan național și nu numai, iar în total a ridicat pe soclu 42 de monumente din propriul buzunar în localitățile: Maieru, Ilva Mare, Poiana Ilvei, Leșu, Rebrișoara, Năsăud, Coșbuc, Beclean, Cristeștii Ciceului, Dej, Gherla, Lechința, Nușeni, Zagra, Miercurea - Ciuc, Sighet, Chiuiești (județul Cluj), Vatra Dornei, Botoșani. O să vedem cum este onorat Gh. Tr. Dascăl pentru faptele sale, după numărul de cărți comandate de fiecare localitate în care omul a învestit.
A fost o îmbinare plăcută a cărților cu muzica populară, pricesnele și muzica ușoară aduse în scenă de Alexandra Bindea, profesor de muzică și rapsodul popular din Salva, Bodescu Camelia, ce locuiește în casa unde s-a născut și a copilărit regretata artistă care a adus în zonă Cântecul șoferului, Maria Peter și probabil glasul ei s-a strămutat Cameliei.
În continuare s-a vizitat expoziția de numismatică, având ca tematică Regii României, organizată de câțiva bistrițeni și de tânărul năsăudean Alexandru Cârcu, care și-a expus aici doar o părticică din comoara sa, având în plan organizarea unei expoziții proprii de mai mare amploare.
A fost o activitate de înaltă ținută fapt pentru care aducem sincere felicitări omului cu multe idei, transpuse în fapte, Doamna Floarea Pleș, care, ar dori să-l parafrazeze pe I.W. Goethe „Nu e destul să știi, trebuie să și aplici, nu e destul să vrei, trebuie să și faci”.
Comentarii
Năsăudenii, mereu în verva activităților culturale. Cinste lor!
Adaugă comentariu nou