( Foto) Artiştii ţării, amintiri la mormântul Valeriei Peter Predescu. Pelerinaj pe Valea Sălăuţei

Ca în fiecare an, un punct aparte în cadrul Festivalului „Valeria Peter Predescu” a fost vizita la Telciu, satul natal al artistei. Astfel, însoţiţi de secretarul de stat Alexandru Pugna, invitaţii festivalului - Elise Stan, de la Televiziunea Română, Ileana Vieru – Radio România, dar şi artistele Ana Pacatiuş, Laura Lavric şi Vasilica Dinu - au poposit la mormântul Valeriei Peter Predescu.
Alături de artişti a fost prezent şi Nicu Predescu, fiul regretatei artiste, scriitorul Menuţ Maximinian şi primarul Sever Mureşan. Pe tot parcursul drumului, Laura Lavric a vorbit despre legătura ei specială cu Valeria Peter Predescu, împreună cu care a fost prezentă, cu doar două zile înainte de tragedie, la emisiunea „O dată-n viaţă”, realizată de Elise Stan. Vestea trecerii ei în eternitate, spune Laura Lavric, i-a întristat nu doar pe spectatori, ci şi pe colegii de scenă, Valeria Peter Predescu fiind un om care a iubit cu adevărat actul artistic, dar şi pe colegi, pentru fiecare având întotdeauna câte un cuvânt bun.
În acest context, Laura Lavric a vorbit şi despre moartea Mariei Lătăreţu, pe care a găzduit-o acasă la ea, iar mai apoi, mergând împreună într-un turneu, a fost cea care i-a fost alături până la ultima suflare.
La rândul ei, „Doinitoarea Banatului”, Ana Pacatiuş, a avut cuvinte frumoase la adresa artistei de pe Valea Sălăuţei, considerând-o nu doar un promotor al cântecului autentic, ci şi un adevărat culegător care a aşezat toate tradiţiile din Ţara Năsăudului în cărţi. Prezentă pentru prima dată în judeţul nostru, Vasilica Dinu şi-a amintit cum la ultima întâlnire a primit şi ea o culegere de folclor a Valeriei Peter Predescu, pe care o aprecia pentru optimismul ei, pentru felul în care ştia să aducă voia bună oriunde era prezentă.
Amintiri frumoase au depănat şi Elise Stan şi Ileana Vieru, considerând-o pe Valeria Peter Predescu un simbol al judeţului nostru, alături de scriitorii Liviu Rebreanu şi George Coşbuc.
Primarul Sever Mureşan a făcut o scurtă prezentare a comunei Valeriei Peter Predescu, artiştii au vizitat Catedala Văii Sălăuţei, una dintre cele mai frumoase biserici a judeţului, iar mai apoi, după ce au înălţat o rugăciune şi au pus o floare la mormântul prietenei lor, au revenit spre Bistriţa, nu înainte de a poposi şi la Casele memoriale „Liviu Rebreanu” şi „George Coşbuc”. De asemenea, la Bistriţa, artiştii au trecut pe la Biblioteca Judeţeană, unde managerul Ioan Pintea le-a oferit un cadou de suflet, Ediţia de lux George Coşbuc. Un dar binemeritat, deoarece în timpul deplasării la Telciu, artistele au spus versuri întregi din opera poetului ce a aşezat aşa de frumos în versuri satul românesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5