(Foto-Video) Bistriţenii au luat cu asalt, încă de la inaugurare, Pârtia Cocoş din Wonderland! Printre schiori, primarul Creţu şi viceprimarul Niculae ! Banii din investiţie, recuperaţi prin fonduri europene ?

Bistriţenii nu s-au lăsat aşteptaţi pe Pârtia Cocoş, numai în prima oră de la punerea în funcţiune a instalaţiei de transport pe cablu fiind cumpărate 115 tichete. Între timp, numărul iubitorilor de sporturi de iarnă a crescut şi probabil că în acest weekend sute de schiori, de toate vârstele, vor profita de zăpadă, aer curat şi bună dispoziţie.

Vineri dimineaţa, la momentul inaugural, echipaţi corespunzător, au fost primarul Ovidiu Creţu, viceprimarul Cristian Niculae, care au făcut primele coborâri. „A fost bine. Este ca şi o pârtie de vest. Ca nivel, e o pârtie excelentă, pe care toată lumea se poate simţi bine, şi începătorii, şi avansaţii”, a menţionat viceprimarul Niculae. Primarul a remarcat că „se poate schia extraordinar” dar că ar mai fi trebuit un pic de zăpadă naturală pentru ca pârtia să se prezente în condiţii foarte bune. „Cine îşi închipuie că dacă ninge 20 de cm poţi să faci pârtie, nu-i aşa. Grosimea stratului bătut trebuie să fie de 20 cm, asta înseamnă ca zăpada naturală să fie 70-80 cm. Nu avem încă, dar tunurile vor funcţiona, vremea se anunţă în regulă. Ne-ar mai trebui un 20% să avem condiţii ideale, condiţiile care sunt pe toate pârtiile pentru amatori, nu pentru competiţii”, a punctat primarul Ovidiu Creţu.

Potrivit acestuia, costurile acestei investiţii se ridică la patru milioane euro, însă există şanse ca sumele să fie recuperate din fonduri europene. „Există şansa asta pentru că sunt circa 800 milioane euro pe care Uniunea Europeană îi retrage dacă nu sunt consumaţi în anul 2018. Se pregăteşte o Axă specială, care sperăm noi că va lansată în martie, în care obiectivele de investiţii care nu sunt finalizate, deci nu au recepţia finală cum e cazul şi la noi, pot să fie finanţate. Avem şanse, ne vom lupta, asta nu înseamnă că am rezolvat problema”, a declarat Ovidiu Creţu.

La sfârşit de săptămână, instalaţiile de transport vor funcţiona în intervalul 9-16, iar în zilele de lucru, de luni până joi, de la 18 la 21 va fi aprinsă şi nocturna, pentru care se va plăti un bilet special. Primarul Creţu a menţionat că nocturna este deschisă doar în timpul săptămânii pentru a da posibilitatea de a schia celor care termină serviciul mai târziu, însă în weekend este timp suficient de la primele ore ale dimineţii până după-amiaza. „Intenţionăm ca anul acesta, dacă nu anul viitor, să instalăm un teleschi sau un baby-lift pentru începători, fiindcă pârtia, chiar şi pe varianta ocolitoare, nu este pentru cei care-şi pun pentru prima dată schiurile în picioare. Este o astfel de instalaţie undeva în zona industrială, recuperată, şi dacă vom reuşi să o punem la punct, în sensul tehnic, atunci o vom avea gratis. Trebuie să îndeplinească toate condiţiile ISCIR. Cei care-şi pun pentru prima dată schiurile în picioare nu se urcă pe telescaun, nicăieri în lumea asta. Vor urca pe jos, iar dacă prin mişcarea pot folosi telescaunul. Ca intermediar între telescaun şi urcatul pe jos va fi un teleschiu”, a precizat edilul Bistriţei.

În context, primarul a anunţat că în 2018 vor debuta şi investiţiile la Aqua Park, cu fonduri de la bugetul local, estimate la aproximativ 5 milioane de euro, asta pentru că un astfel de tip de investiţie nu mai este finanţabil prin Programul Operaţional Regional.

În completare, viceprimarul Cristian Niculae a spus că este o investiţie benefică pentru cetăţenii municipiului Bistriţa, pentru sănătatea copiilor. „Dacă reuşim să schiem în fiecare an două luni, la Bistriţa, e un mare câştig. Vrem să găsim soluţii pentru a putea folosi pârtia şi vara, cu săniile de downhill, un Alpine Coaster sau varianta de schiat pe iarbă. Anul acesta vor începe şi lucrările la drumul care asigură accesul de pe Valea Ghinzii spre Unirea şi Complexul Wonderland. Profitul este mulţumirea cetăţenilor noştri şi în faptul că putem să facem sport, toţi, şi cei în vârstă şi în primul rând copiii noştri. În plus, preţul tichetelor este pentru toate buzunarele”, a concluzionat Cristian Niculae.

Preţul unui abonament de o zi pentru adulţi este de 30 lei, tinerii între 15 şi 18 ani plătesc 20 de lei, la fel şi persoanele peste 65 de ani, iar pentru copii preţul abonamentului este de 10 lei. Pârtia Cocoş are o lungime de 1300 m, transportul pe cablu este asigurat de un telescaun cu patru locuri, iar capacitatea este de 1300 persoane/oră.

La baza pârtiei sunt spaţii destinate alimentaţiei publice şi centre de închiriere a echipamentelor sportive. Pentru o oră, tarifele de închiriere a echipamentelor variază între 30-40 lei. Pentru un monitor de schi, trebuie achitată suma de 80 lei/oră, timp în care se lucrează doar cu o persoană şi 70 lei/oră pentru grupuri.

***

Sezonul de schi nu a fost unul foarte facil nici în alte locuir din ţară. Tot vineri a fost deschisă şi Pârtia de schi din staţiunea Covasna, iar La Vatra Dornei pârtiile au fost deschise integral doar de două săptămâni.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5