Gabi Balint, la deschiderea sezonului de schi din Bistriţa: Pârtia este frumoasă! Primarul Ovidiu Creţu: Sunt condiţii ca pe pârtiile din Austria!

Zeci de bistriţeni, de toate vârstele, iubitori ai sporturilor de iarnă,   au luat cu asalt Pârtia Cocoş, odată cu deschiderea sezonului de schi de la Bistriţa. După ce marţi a verificat starea pârtiei de pe schiuri, miercuri, primarul Ovidiu Creţu s-a asigurat că toate detaliile sunt puse la punct, pentru a oferi bistriţenilor o alternativă de petrecere a timpului liber. După prima jumătate de oră, aproape 100 de cartele de acces la instalaţia de cablu erau deja achiziţionate. 

  Stratul de zăpadă este undeva la 30 cm, zăpadă bătută. Eu aşa cred, acum, sunt condiţii ca pe pârtiile din Austria. Pârtia este mult mai bună decât anul trecut. Această zăpadă ţine până la prima ploaie, dacă nu plouă până în martie, până în martie vom schia. Soarele nu o topeşte, chiar dacă vor fi zile mai călduroase, dar presupun că nu vor fi 20 de grade. Aşa cum e prognoza acum, nici în ianuarie, nici în februarie nu se prevede ploaie, nici temperaturi foarte ridicate, peste 7-8 grade, atunci vom putea schia până va începe să plouă, în partea doua a lunii martie. Tunurile de zăpadă vor fi folosite ori de câte ori vom avea sub -5 grade, stratul de zăpadă trebuie să fie suplimentat”, a declarat primarul Creţu. 

Potrivit acestuia, pregătirea zăpezii artificiale a fost o chestiune destul de complicată, asta pentru că bazinul de acumulare a apei este la 75% din capacitate din cauza alunecărilor de teren. „Nu au apucat să-l finalizeze şi atunci cantitatea de apă este mai mică şi a trebuit să ne întindem pe o perioadă mai lungă de timp. Ne-a ajutat şi Cel de Sus şi-i mulţumim. Zăpada de astă noapte face din pârtie un miracol”, a mai spus primarul Creţu. 

Pentru sezonul viitor, după finalizarea lucrărilor de consolidare, de amplasare a conductei suplimentare etc., ar urma ca zăpada artificială să poată fi făcută în 3 zile. Anul trecut, aceste lucrări au fost întârziate din cauza procedurilor de achiziţie anevoioase. De altfel, tot din sezonul viitor ar urma să funcţioneze şi un teleschi,  cu o lungime de 300 metri. 

„Pârtia este făcută pentru bistriţeni, nu e pentru turişti, sigur că sunt bineveniţi şi turiştii. În timpul săptămânii, bistriţenii sunt la lucru, şi atunci le oferim program de la 18 la 21 ca să schieze. Sâmbăta şi duminica nu se lucrează, nu avem de ce să facem program  de nocturnă. Pârtia trebuie şi îngrijită. Ne trebuie un interval de timp ca s-o aranjăm”, a explicat primarul Bistriţei de ce nu se poate schia în nocturnă. 

 

         Primarul Bistriţei a ţinut să felicite echipa care se ocupă de administrarea pârtiei, condusă de Adriana Antoneac, director executiv al Direcţiei Educaţie, Turism.

         „Sunt bucuros că s-a închegat o echipă, condusă de Adriana Antoneac, care are ambiţia să se facă schi în Bistriţa. Remarc atitudinea lor, angajamentul şi priceperea lor”, a precizat primarul Creţu.

         ***

         În ceea ce priveşte tarifele, acesta a menţionat că sunt „tarife normale pentru România şi pentru Bistriţa”. „Avem cele mai mici tarife la condiţii mult mai bune decât oriunde. Este firesc să creştem tarifele, pentru că trebuie să facem nişte cheltuieli cu pârtia şi atunci să scoatem şi bani. Nu acoperim cheltuielile, să fie clar”, a menţionat el.

Preţul pe o urcare va costa 10 lei/persoană, urcările nelimitate/persoană – 50 de lei/zi și 250 lei/6 zile pentru adulți, 30 lei/zi și 120 lei/6 zile pentru tineri de la 14 la 18 ani și studenți, 20 lei/zi și 100 lei/6 zile pentru copii de la 6 la 13 ani, 35 lei/zi și 150 lei/6 zile pentru seniori (+65 de ani), 30 lei/persoană în nocturnă. 

Se vor putea lua tichete şi pentru anumite intervale orare, 9.00 – 12.30 sau 12.30 – 16.00, tariful fiind pentru  adulți – 30 lei, tineri de la 14 la 18 ani şi studenţi – 15 lei, copiii între 6-13 ani – 10 lei, seniori (+65 de ani) – 15 lei. 

Pârtia „Cocoş” are o lungime de 1300 m, transportul pe cablu este asigurat de telescaun cu 4 locuri, iar capacitatea de transport este de 1300 de persoane pe oră. La baza pârtiei sunt amplasate spaţii destinate alimentaţiei publice şi centre de închiriere a echipamentelor sportive. 

 În perioada de funcționare a Pârtiei „Cocoş”, operatorul serviciilor de transport în comun - SC Transmixt SA - pune la dispoziția celor interesați curse regulate pe traseul Stația nr 55 (Unirea nr. 254) – Stația Pârtie „Cocoș” și retur. În intervalul luni – vineri, mijloacele de transport în comun vor circula între orele 09.00 - 16.00, 18.00 - 21.00 iar în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 09.00-16.00.

        

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5