Fundaţia Progress redescoperă gustul bucatelor tradiţionale din judeţ. Proiectul a fost prezentat managerilor de restaurante şi pensiuni
Cunoscuta Fundaţie Progress din Bistriţa a implementat un proiect de mare anvergură şi necesar intitulat „Bistriţa gastronomică”, finanţat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud cu o sumă de 5.000 lei, nerambursabilă.
Scopul acestui proiect a fost de a promova cultura gastronomică din judeţ prin implicarea tinerilor din oraşul Bistriţa şi comuna Prundu Bârgăului în redescoperirea şi transpunerea în context actual al moştenirii gastronomice de la nivel judeţean, practic, voluntarii şi directorii de programe au redescoperit gustul bucatelor tradiţionale din judeţul nostru.
În acest sens, s-a desfăşurat la sediul Centrului Judeţean pentru Cultură B-N, în sala de şedinţe, în 13 noiembrie, începând cu ora 15.00, o conferinţă de presă la care au onorat cu prezenţa Gheorghe Crişan – preşedintele Fundaţiei Progress, Smaranda Mureşan – director programe Bistriţa, prof. dr. Gavril Ţărmure – director C.J.C. B-N, voluntari mass-media, preparatori reţete etc.
Au vorbit cu argumente şi exemplificări despre necesitatea stringentă de a finaliza şi continua proiectul - Gheorghe Crişan, Smaranda Mureşan - care au precizat faptul că proiectul „Bistriţa gastronomică” are un caracter cultural, se desfăşoară în perioada septembrie-noiembrie 2014, fiind implicaţi 7 tineri voluntari din Bistriţa şi Prundu Bârgăului, alături de 3 experţi din domeniul formării, comunicării şi digitizării.
Implementarea proiectului s-a realizat prin trei tipuri de activităţi majore: realizarea unui eBook cu reţetele gospodinelor, inclusiv povestea fiecărei reţete, pliante şi cărţi cu reţetele tradiţionale, au fost organizate două evenimente de lansare, s-a organizat un seminar HORECA pentru a încuraja introducerea reţetelor în meniul restaurantelor şi pensiunilor locale.
Astfel, în 14 noiembrie, începând cu ora 11.00, a avut loc, la Restaurant Sheriff, din cart. Unirea, prezentarea proiectului şi valoarea lui la managerii de restaurante şi pensiuni din Bistriţa de către Gheorghe Crişan şi Smaranda Mureşan.
Directorul executiv al Fundaţiei Progress a precizat în cartea editată, că: „Se spune că eşti ceea ce mănânci”.
Despre valoarea şi rolul importantei acţiuni a vorbit şi prof. dr. Gavril Ţărmure, director CJC B-N, care a punctat faptul că este necesar să mâncăm sănătos şi să promovăm reţetele noastre tradiţionale.
Un proiect cu multiple valenţe, prin promovarea valoroaselor şi sănătoaselor reţete autentice româneşti, inclusiv săseşti şi maghiare din cele două zone ale judeţului, o iniţiativă lăudabilă şi care va continua cu ajutorul voluntarilor.
Aşteptăm şi un concurs de reţete tradiţionale între restaurante sau pensiuni.
Citiţi şi:
- „Bistriţa gastronomică” – redescoperim împreună gustul bucatelor tradiţionale
- Bucate specifice Bistriţei şi Năsăudului, lansate, joi, în eBook
- “Bistriţa mea, secretul meu” – redesenăm harta oraşului cu amintirile tale
- „Cocktail party” cu Fundaţia Progress
- Un spectacol de suflet de românaşi bistriţeni pentru suflete de românaşi basarabeni – Grădinari bistriţeni pentru copii basarabeni
Adaugă comentariu nou