Gabriel Lazany: Investiţiile la spital nu sunt puse în pericol de schimbarea Guvernului. Avem finanţare de la Consiliul Judeţean şi prin fonduri europene

Managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany, susţine că investiţiile în infrastructura spitalicească, dar şi în dotările cu echipamente şi aparatură medicală vor continua la Bistriţa, nefiind afectate de schimbarea Guvernului, pentru că majoritatea finanţărilor este asigurată de Consiliul Judeţean sau din fonduri europene.

          „Noi avem demarate mai multe investiţii. La heliport, este asigurată finanţarea pe bugetul Consiliului Judeţean în proporţie de 100%, avem banii, nu avem niciun risc ca schimbarea Guvernului să influenţeze această investiţie. Am depus la Primăria proiectul, pentru obţinerea autorizaţiei de construire, iar dacă vremea ne va permite vom începe lucrările efective, cu dezmembrarea şarpantei, refacerea hidroizolaţiilor, dacă nu, în primăvară. La proiectul UPU este o ofertă în evaluare, proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional, cu cofinanţare de la Consiliul Judeţean. Şi acest proiect nu are niciun risc de a fi oprit. Am făcut deja demersurile premergătoare, pregătind deja spaţiul unde va fi relocat UPU pe perioada lucrărilor, într-o magazie din spatele spitalului, magazie care a fost mutată pe Independenţei. Amenajăm interiorul, circuitele medicale, asigurăm fluidele medicale”, a menţionat Lazany.

          Şeful Spitalului Judeţean a adăugat că nici cele două proiecte de eficientizare energetică a secţiilor externe de pe str. Alba Iulia şi Spitalul TBC de pe str. Ghinzii nu sunt în pericol, fiind finanţate tot din fonduri europene, prin POR 2014-2020, în perioada imediat următoare urmând să fie semnate contractele pentru proiectare şi execuţie.

          În plus, suma de 18 milioane lei alocată de Ministerul Sănătăţii în acest an pentru achiziţia de aparatură şi echipamente medicale a fost „angajată 100%”, fiind deja livrată în pondere de 70%. În perioada următoare ar urma să mai ajungă un computer tomograf, dar şi alte echipamente.

          „Noi am mai făcut o solicitare suplimentară la Ministerul Sănătăţii, pentru că de obicei, la sfârşitul anului, rămân bani neutilizaţi. Sunt spitale care nu reuşesc să-şi consume sumele alocate şi atunci banii trec printr-un proces de redistribuire. Noi întotdeauna am făcut astfel de solicitări spre sfârşitul anului, de obicei am avut noroc. Avem un acord cadru, pe care l-am făcut în mod preventiv cu clauză suspensivă, în valoare de aproximati 12,6 milioane lei, pentru a achiziţiona tot ce înseamnă pat, saltele şi noptiere în Spitalul Judeţean. Dacă avem noroc şi ne va fi repartizată o anumită sumă suntem pregătiţi să o cheltuim”, a precizat Gabriel Lazany.

          Managerul SJU Bistriţa a punctat faptul că unitatea spitalicească trebuie să iasă din sfera second hand, paturile donate de partenerii germani având vechime considerabilă. Achiziţia de paturi şi mobilier este împărţită pe două loturi, unul finanţat de către Consiliul Judeţean, pentru circa 30% din spital, iar pentru celălalt se aşteaptă fonduri de la Ministerul Sănătăţii.

          Nu în ultimul rând, Lazany a menţionat că a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Centrul de radioterapie, fiind depusă documentaţia avizelor de mediu şi de la „igiena radiaţiilor”, ulterior urmând să fie scoasă la licitaţie proiectarea şi execuţia acestui obiectiv estimat la peste 6 milioane euro, din care 3 milioane euro reprezintă buncărul, iar peste 3 milioane euro, echipamentele.

          „Noi, ca spital, mergem înainte, indiferent cine va ajunge la guvernare şi cine va fi ministrul Sănătăţii. Eu sper să susţină în continuare proiectele din sănătate”, a declarat Gabriel Lazany.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5