Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la inaugurarea proiectului pentru amplasarea CT şi RMN: Sănătatea are o şansă cu un manager de spital şi preşedinte de CJ ca la Bistriţa

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, au inaugurat proiectul de investiţii „Reamenajarea circuitelor medicale de la parterul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, în vederea amplasării unui CT şi a unui RMN". Au dat curs invitaţiei echipei manageriale a SJU Bistriţa, condusă de ec. Gabriel Lazany, zeci de invitaţi, de la colegi manageri din Târgu Mureş, Zalău sau Cluj-Napoca, până la preşedintele CJ Sălaj – Tiberiu Marc, prefectul Ovidiu Frenţ şi subprefectul Ciprian Ceclan, viceprimarul Bistriţei – Cristian Niculae, deputatul Ionuţ Simionca, preşedintele CAS B-N – Camelia Ilişuan, directorul executiv al DSP B-N – dr. Anca Andriţoiu, managerul Sanovil - dr. Gavril Mureşan, şefi ai instituţiilor militarizate din subordinea MAI, consilieri judeţeni etc.

         „Ne bucurăm foarte mult că o nouă veste bună pentru cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud poate fi dată astăzi. Ne bucurăm că am ajuns sănătoşi cu toţii să putem inaugura acest proiect. Aici e o colaborare foarte bună între Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Ministerul Sănătăţii. Ne-am bucurat foarte mult atunci când am aflat că vom fi pe lista spitalelor judeţene de urgenţă care vor fi dotate cu cele două aparate şi sigur că nu am avut nicio rezervă în a asigura resursele necesare pentru a amenaja spaţiile în care să fie instalate. La propunerea managerului Gabriel Lazany, am luat decizia de a regândi tot parterul spitalului, atât pentru instalarea aparatelor, cât şi pentru al doilea proiect, care este în zona semnării contractelor de finanţare, adică extinderea, reabilitarea şi modernizarea UPU. Această investiţie de reamenajare este cu fonduri de la Consiliul Judeţean, de aproximativ 3,2 milioane lei, iar aparatura, CT şi RMN au fost asigurate cu finanţare integrală din partea Ministerului Sănătăţii", a declarat preşedintele Radu Moldovan.

         În context, şeful administraţiei judeţene a menţionat că proiectul care vizează modernizarea şi extinderea UPU are o finanţare mixtă, fonduri europene şi Guvernul României, respectiv 1,5 milioane euro. La care se adaugă o cofinanţare a Consiliului Judeţean de 1,3 milioane euro. De asemenea, preşedintele Moldovan a punctat şi investiţia care se realizează în prezent, la secţia de Terapie Intensivă.

         „Vreau să-i mulţumesc doamnei ministru că atunci când dl. Lazany a fost la Bucureşti să-i prezinte proiectul, m-a întrebat dacă am disponibilitatea să cofinanţez acest proiect. La rectificarea pe care am avut-o am pus partea noastră de cofinanţare, am primit o parte din bani de la Minister, s-au făcut achiziţiile publice, lucrăm. Avem promisiunea doamnei ministru că ne ajută în continuare ca într-un termen rezonabil să ne revedem la inaugurarea noii secţii de Terapie Intensivă, o secţie extrem de importantă a spitalului nostru", a adăugat Radu Moldovan.

         Nu în ultimul rând, preşedintele Moldovan a menţionat că sănătatea reprezintă „o prioritate zero" a administraţiei judeţene, iar rezultatele investiţiilor de 32 milioane de euro din ultimii şase ani se văd deja, inclusiv prin scrisorile de mulţumire transmise de pacienţi.

 

Sorina Pintea: Ministerul Sănătăţii finanţează lucrurile care funcţionează. Sărbătorim normalitatea

         Ministrul Sănătăţii,  Sorina Pintea, a declarat, din capul locului, că se bucură sincer că este la Bistriţa „pentru că a avut o revelaţie". „Într-adevăr, sistemul medical din România are o şansă, pentru că sunt manager, preşedinţi de Consilii Judeţene care înţeleg ce însemană sănătate şi prin urmare fac tot ceea ce trebuie. Sănătatea este unul dintre obiectivele prioritare ale României şi în afară de majorarea salariilor personalului medical, pe care am văzut-o cu toţii, suntem convinşi că este nevoie de multe alte lucruri pentru a asigura un act medical de calitate, aşa cum ni-l dorim cu toţii şi aşa cum este normal, pentru că am ajuns să discutăm despre normalitate. Dotarea cu aparatură medicale este unul din punctele pe care Guvernul României le-a promovat în programul de guvernare",a declarat Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, Ministerul Sănătăţii, prin Banca Mondială, a alocat o sumă de 19,8 milioane euro, pentru achiziţionarea a 14 CT-uri şi a 24 de RMN-uri, dintre care nouă CT-uri şi 16 RMN-uri sunt deja montate, plus 20 de sisteme de transmitere informatică a datelor PAX. „Par foarte sece aceste cifre, dar până la urmă, calitatea actului medical începe de la diagnostic, iar diagnosticul acurat se poate face cu aparatură performantă şi apoi trecem în zona de tratament din spital",a  completat Sorina Pintea.

În context, ministrul a precizat că se bucură că fondurile alocate pentru ATI sunt vizibile, iar investiţia devine palpabilă. „Ministerul Sănătăţii alege să finanţeze lucrurile care funcţionează. Am mai finanţat obiective de investiţii, dar aici am văzut calitate. Nouă ani am fost manager de spital şi ştiu foarte bine  ce înseamnă anumite lucruri. Felicit încă o dată, şi nu este un clişeu, conducerea spitalului şi apoi a Consiliului Judeţean – domnul preşedinte sunteţi pe locul II astăzi. Cu siguranţă ne vom întâlni la inaugurarea noii secţii de terapie intensivă, la inaugurarea noii secţii UPU, dar aş vrea să le privim ca pe ceva normal,  pentru că am ajuns să sărbătorim normalitatea. Vă asigur de buna mea colaborare, sunt paşi înainte pe care i-am făcut nu doar cu spitalul din Bistriţa, ci şi cu alte spitale, care au demonstrat că se poate", a mai spus ministrul Sorina Pintea.

 

Gabriel Lazany: Trebuie să continuăm investiţiile în oameni. Nimic nu ne scuză să nu oferim servicii de calitate

         Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ec. Gabriel Lazany, a precizat că prin distribuirea celor două aparaturi, Ministerul Sănătăţii a lansat două provocări unităţii spitaliceşti din Bistriţa, şi anume găsirea unei soluţii pentru amplasarea lor, dar şi a le face funcţionale, anume resursă umană, organizarea unei linii de gardă care să deservească aceste echipamente în regim de permanenţă.

         „Computerul tomograf şi RMN-ul vor fi utilizate de tot ceea ce înseamnă spital, adică şi Unitate de Primiri Urgenţe. UPU este primul şi cel mai mare beneficiar al acestor echipamente, pentru că 70-80% din investigaţiile medicale de CT se fac pentru şi la solicitarea UPU. (...) La RMN, furnizorul ne-a programat pentru punerea în funcţiune, în prima săptămână a lunii decembrie, după care echipamentul este funcţional pentru că nu necesită avize suplimentare. CT este funcţional în acest moment, a fost pus în funcţiune, este depus dosarul la CNCAN pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, autorizaţie care cred că va fi eliberată aproximativ la jumătatea lunii decembrie. Până la sfârşitul anului, cele două echipamente vor fi în stare de funcţionare. Personalul este instruit, vrem să facem o linie de gradă care să ofere permanenţă pe serviciile de CT. Am scos cinci posturi de medic radiolog la concurs şi posturi de tehnicieni medicali care vor opera aceste echipamente. Şi în prezent avem cinci medici radiologi care au competenţele necesare pentru a interpreta imaginile şi a da diagnosticele cu aceste echipamente”, a explicat Lazany.

         În context, managerul SJU Bistriţa a precizat că după aceste investiţii în infrastructura medicală, trebuie continuate investiţiile în... oameni. „Este important să investim în personal, să investim în pacient. Vom începe acest program de investiţii în oameni cu personalul propriu. Vom organiza cursuri de comunicare pentru că personalul trebuie să ştie să comunice în primul rând cu pacientul şi aparţinătorii. Vom organiza specializări, vom reface toate metodologia de admitere la examen şi concurs în spital, astfel încât să ajungă personal de calitate, care să vă ofere servicii de calitate”, a mai spus Gabriel Lazany.

         Nu în ultimul rând, acesta a ţinut să evidenţieze faptul că sistemul public, din punctul său de vedere, este un sistem de sănătate puternic, cu potenţial şi având în vedere facilităţile pe care le are, de la minister, de la Consiliul Judeţean, „nimic nu ne scuză să nu oferim servicii de calitate”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5