Ministrul Sorina Pintea, la inaugurarea Secţiei ATI şi a Unitătii de Transfuzii Sanguine: Bistriţa merită acest lucru. Preşedintele Radu Moldovan: E cea mai modernă şi dotată secţie din ţară
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Ministrul Sorina Pintea a participat, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa la inaugurarea Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensiva (ATI) şi a Unitătii de Transfuzii Sanguine (UTS), proiect în valoare de 14 milioane lei, aproximativ 3 milioane de euro, finanţat de Ministerul Sănătății (12 milioane lei) şi de către Consiliul Județean (2 milioane lei). Ministrul Sănătăţii a dat curs invitaţiei preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, şi a echipei manageriale de la SJU Bistriţa, condusă de Gabriel Lazany. De altfel, Sorina Pintea a urmărit acest proiect de suflet în diferite stadii de implementare şi execuţie, remarcând din capul locului faptul că s-a reuşit finalizarea lui la termen, la fix un an de la debut.
Prefectul Ovidiu Frenţ, deputaţii Adriana Doina Pană şi Cristina Iurişniţi, viceprimarul Bistriţei - Cristian Niculae, şefi ai instituţiilor militarizate din subordinea MAI, consilieri judeţeni, dr. Gavrilaş Mureşan – administratorul Sanovil, au participat la evenimentul festiv.
„Eu un nou moment de bucurie, atât pentru mine cât şi pentru locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud. Vreau să mulţumesc doamnei ministru Sorina Pintea care, la mai puţin de o lună şi jumătate este din nou la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi ca de fiecare dată cu veşti bune. Doamna ministru Pintea e demnă de toate laudele, pentru că am găsit în dânsa şi în Guvernul României un partener extrem de serios alături de care am reuşit să dezvoltăm proiecte foarte importante pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. (...) Suntem în situaţia de a avea – eu spun fără cuvinte mari – cea mai modernă şi dotată secţie de Terapie Intensivă din România”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan.
Preşedintele Radu Moldovan a punctat şi alte investiţii aflate în derulare la SJU Bistriţa sau care vor fi lansate în perioada următoare. „Doamna ministru mi-a cerut să vadă secţia de Psihiatrie a spitalului fără a şti ce se întâmplă în ţară, eram pregătiţi şi la şedinţa de Consiliu Judeţean de săptămâna viitoare, la rectificarea de buget, sunt prinşi banii necesari şi pentru documentaţia tehnică pentru modernizarea şi extinderea secţiei de Psihiatrie de pe strada Someşului, pentru că incidenţa bolilor este cu mult mai mare decât capacitatea pe care o avem. De ce acum? În Spitalul Judeţean vedeţi ce este, pentru secţiile externe de pe str. Alba Iulia şi str. Ghinzii am câştigat cele două proiecte pe POR şi le vom aduce la standarde şi ne-a rămas această secţie de Psihiatrie şi sper ca până la finalul anului să putem da drumul la procedura de achiziţie pentru proiectare şi execuţie. (..) Mă bucur că se închide un circuit, după investiţiile făcute în secţiile de Chirurgie, Bloc Operator, iar acum secţia ATI”, a mai spus şeful administraţiei judeţene.
Acesta a adăugat că săptămâna viitoare se va semna contractul de proiectare şi execuţie pentru proiectarea şi execuţia heliportului de pe Spitalul Judeţean, iar licitaţia pentru modernizarea şi extinderea UPU este în validare la SICAP.
„Rămâne proiectul de care v-am mai vorbit, şi anume extinderea Spitalului Judeţean. Suntem în momentul de faţă în situaţia de a identifica surse de finanţare. Cei 18 milioane de lei pe care judeţul i-a primit la începutul anului sunt în procedură de achiziţie şi am primit promisiunea că, ţinând cont de economiile care se vor face din cel mai mare buget al Ministerului Sănătăţii, am demarat procedurile pentru a achiziţiona aproximativ 900 de paturi, pentru tot spitalul, specializate pentru fiecare secţie”, a completat preşedintele Moldovan.
Managerul Gabriel Lazany a mulţumit atât preşedintelui Consiliului Judeţean, cât şi ministrului Sănătăţii pentru sprijinul dat în derularea acestui proiect. „A fost o investiţie de care m-am ataşat în mod special. Preşedintele Radu Moldovan a fost primul care m-a susţinut în acest proiect, fiind proiectul meu de management. Am reuşit să-l ducem la capăt. De această investiţie mare vor beneficia foarte mulţi pacienţi ai judeţului Bistriţa-Năsăud şi nu numai. De multe ori am fost puşi în situaţia de a solicita transferul pacienţilor către centrele universitare, către Mureş sau Cluj, pentru că aveam paturi de Terapie Intensivă, dar nu erau la dotarea standard ca să le putem susţine funcţiile vitale. În momentul de faţă nu se mai pune această problemă. Vom începe inclusiv procedurile de hemofiltrare a pacienţilor, aceştia nu vor mai fi duşi în secţia de Dializă”, a explicat managerul Lazany.
Acesta a adăugat că SJU Bistriţa are proiecte extrem de importante, amenajarea heliportului fiind doar unul dintre ele, finanţarea fiind asigurată integral de către Consiliul Judeţean. „Sperăm ca pacienţii să fie din ce în ce mai mulţumiţi de serviciile spitalului nostru, ne cunoaştem neajunsurile, problemele, le corectăm pe cât posibil, în cel mai scurt timp”, a concluzionat ec. Gabriel Lazany.
Ministrul Sănătăţii a reiterat faptul că a fost alături de acest proiect încă de la debutul său, alocând 4 milioane de lei în 2018 şi alte 8 milioane lei în acest an. „În sănătate s-au făcut foarte multe lucruri, acestea sunt faptele. Aceasta este o secţie care respectă legislaţie, respectă circuite. Aţi observat ce înseamnă să ai la patul pacientului un ventilator care să susţină funcţiile vitale, pentru că într-o secţie în care ai 8 ventilatoare şi 5 pacienţi critici, îţi pui problema ce să faci. Sunt injectomate, monitoare, există un post de supraveghere din care pot fi văzuţi, sunt foarte multe lucruri pe care mulţi ar fi trebuit să le vadă înainte şi mă bucur că la Bistriţa le-au văzut. (...) Toate aceste lucruri sunt făcute pentru pacienţi, pentru că discutăm foarte puţin despre pacienţi. Din punctul meu de vedere un management este performant atunci când reuşeşte să aibă grijă de pacient şi tot ceea ce face este în folosul pacientului”, a spus Sorina Pintea.
Ministrul Pintea a adăugat că, într-adevăr vor exista bani necheltuiţi de alte spitale din ţară, care vor fi redistribuiţi unităţilor spitaliceşti care au contracte cu clauză suspensivă, astfel că Bistriţa ar putea primi sumele necesare achiziţionării celor 900 de paturi.”Bistriţa are şansa să primesscă banii şi pentru cele 900 de paturi, aşa cum Bistriţa a primit şi cele 16,4 milioane lei pentru Spitalul Judeţean – per total spitale din judeţ au primit 18 milioane – din care mai are de cheltuit 4,2 milioane lei. Nu este o competiţie la cheltuit bani, ci la dotat spitale pentru a avea grijă de pacienţi. Îmi doresc ca toate spitalele judeţene din ţară să aibă Terapie Intensivă la nivel înalt, să aibă aparate în laboratoarele de analize medicale, astfel încât bolile să poată să fie diagnosticate la timp. Este un moment emoţionant, Bistriţa merită aceste lucruri şi cât mai multe emoţii de acest fel ”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
***
Secţia de ATI are 20 de paturi şi se afla la etajul 2 al Spitalului Județean. Suprafața inițială a secţiei era de 284 mp, iar prin extindere s-a ajuns la 710 mp. Reabilitarea, extinderea şi dotarea secţiei de ATI si UTS s-a făcut în conformitate cu ultimele standarde de calitate în domeniul sănătății. În executarea lucrărilor au fost utilizate materiale bactericide, garantate pe întreaga durată de viață a construcției, care au o activitate bactericidă de 5 ori mai mare, ceea ce înseamnă de 100.000 de ori mai puține bacterii.
Dotarea sectiei s-a făcut cu aparatura medicală de cea mai înaltă performanţă, şi anume paturi de ATI; ventilatoare respiratorii, la fiecare pat; monitoare funcŢii vitale, la fiecare pat; Seringi automate, la fiecare pat; infuzomate, la fiecare pat; rampe pentru distribuţia fluidelor medicale, la fiecare pat; cărucior de resuscitare, defibrilator cu peace maker extern; ecograf; echipament pentru epurare extrarenală; sistem de încălzire a soluţiilor perfuzate; sistem încălzire pacient, EKG portabil; brancard transport cu butelie de oxygen; ventilator transport; monitor transport; aparat măsurare a gazelor sanguine; aparat masurare a coagulării; lift mobil pentru ridicare şi transport pacient.
De altfel, Comisia de acreditare a secţiei ATI, în urma vizitei de acreditare de săptămâna trecută, văzând dotare, proiectul şi stadiul avansat al lucrărilor, a propus creşterea gradului terapiei intensive la gradul I.
Citiţi şi:
- Două milioane de euro pentru finalizarea Secţiei ATI de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa
- Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat aprobarea a 20 milioane lei pentru achiziţii de aparatură medicală la SJU Bistriţa şi spitalele din Năsăud şi Beclean
- Săptămâna Porţilor Deschise la noua secţie de Obstetrică şi Neonatologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa
- Spitalul Județean de Urgență Bistrița, vizitat de primul-ministru Viorica Dăncilă, ministrul Sănătăţii, ministrul Fondurilor Europene, vicepremieri. Ce au promis!
- Managerul Gabriel Lazany: Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru extinderea și dotarea secției ATI și a Unității de Transfuzii Sanguine
Adaugă comentariu nou