Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat aprobarea a 20 milioane lei pentru achiziţii de aparatură medicală la SJU Bistriţa şi spitalele din Năsăud şi Beclean

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, aprobarea a trei finanţări pentru achiziţia de aparatură medicală pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Spitalul Orăşenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud şi Spitalul Orăşensc din Beclean. Este vorba despre o sumă de aproximativ 20 milioane lei, din care 18 milioane lei revin SJU Bistriţa. Suma  se adaugă celor 8 milioane aprobate, tot în acest an, pentru continuarea proiectului de extindere şi modernizare a Sectiei ATI. Potrivit acesteia, prin Ordin de ministru a fost înfiinţată o Comisie de evaluare a solicitărilor privind echipamentele medicale şi a solicitărilor pentru reparaţii şi modernizare în infrastructură pentru a putea analiza tot ce au nevoie judeţele ţării.

„Această Comisie de evaluare a aprobat o sumă de 8 milioane lei pentru care deja fila de buget este la Bistriţa, la Direcţia de Sănătate Publică, pentru continuarea reabilitării secţiei de Anestezie Terapie Intensivă. Am început acest parteneriat cu Consiliul Judeţean, anul trecut, alocând bani pentru dotare şi reabilitare. Anul acesta prima filă de buget a ajuns aici, iar în următoarea săptăână vor mai ajunge în judeţul Bistriţa-Năsăud încă trei file de buget. O filă de buget este pentru Spitalul din Năsăud, 1,477 milioane lei, pentru achiziţia de aparatură medicală. O filă de buget este pentrru Spitalul Beclean de 510 mii lei. Această comisie a aprobat solicitările pentru cele două spitale în totalitate. Atât s-a solicitat, atât s-a aprobat. Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, Comisia de evaluare a luat în discuţie şi a aprobat o sumă de 18 milioane lei, pentru achiziţia de aparatură medicală pentru toate secţiile spitalului: un sistem de neuronavigaţie, pentru neurochirurgie, un nou CT, al doilea, truse de laparoscopie pentru secţiile de urologie, ginecologie, chirurgie generală, ecografe de înaltă performanţă, staţii de sterilizare, sterilizare obişnuită sau cu plasmă”, a anunţat ministrul Sorina Pintea.

Ministrul Pintea a precizat că, dacă Spitalul Judeţean se va dovedi destoinic şi va consuma banii eficient, atunci va primi fonduri suplimentare. „Pentru prima dată aceste solicitări au fost trimise la DSP, care a evaluat necesitatea şi oportunitatea. Adică au existat mai multe criterii stabilite de comisie, prin ordin de ministru, dacă există specialişti care să utilizeze aceste aparate, pentru că eu personal nu cred că ne mai permitem să ţinem în cutie aparate pe holuri, cum s-.a întâmplat până acum şi încă mai găsim”, a menţionat aceasta. Oficialul guvernamental a făcut referire şi la nevoia de servicii medicale, cu referire la un anumit număr de populaţie. „Nu putem finanţa echipamente scumpe care să stea nefolosite sau să fie folosite parţial. Întreţinerea unui computer tomograf printr-un contract de service necesită cam 40.000 lei/lună. Acest contract este obligatoriu ca să poţi intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate ca să finanţeze serviciile. Anumite spitale nu-şi permit să finanţeze aceste sume, mai ales că distanţa de Bistriţa este aproape. Pentru RMN există nişte norme europene, respectiv un RMN la 500.000 de locuitori. Trebuie să ne gândim şi din punct de vedere economic, pentru că sănătate fără bani nu se poate face”, a explicat Sorina Pintea.

În context, ministrul Sănătăţii s-a arătat încântată că a ales să înceapă săptămâna la Bistriţa. „Ştiţi de vizitele inopinate pe care le-am făcut la diverse spitale şi sunt convinsă că, dacă aş fi venit la Bistriţa, rezultatul ar fi fost acelaşi. Un spital curat, un spital pregătit să-şi primească pacienţii aşa cum se cuvine, un spital pregătit să acorde un act medical de calitate din toate punctele de vedere. Actul medical este complex, vorbim despre munca medicului, munca personalului medical mediu şi a personalului auxiliar. Vreau să felicit pe cei de aici că au înţeles exact ceea ce trebuie să însemne sistemul de sănătate, pentru că sistemul de sănătate suntem noi, nu este ceva la care ne uităm.  Dacă fiecare îşi face treaba, atunci lucrurile nu pot decât să meargă bine. Am văzut secţii reabilitate din 2007 şi care arată impecabil, care sunt foarte bine întreţinute şi încă mai corespund cerinţelor, asta pentru că cei de aici s-au preocupat, ceea ce n-aş putea să spun despre alte locuri. Voi continua să merg în spitale, atât oficial cât şi neoficial, pentru că programul de guvernare al PSD pe sănătate are pacientul în centrul sistemului. Anul trecut a avut loc majorarea salariului personalului din sistem, în acest an s-au alocat un buget istoric pentru investiţiile din sănătate, de 1.183 milioane lei faţă de 193 milioane lei în 2018”, a completat Sorina Pintea.

         Ministrul a anunţat că va veni în judeţ la finalizarea investiţiei din Secţia ATI, care se va putea compara cu spitalele mari din străinătate, atât ca dotare cât şi ca spaţializare. În Secţia ATI va fi făcută şi o rezervă pentru persoanele arse. Se pare că lucrările vor fi finalizate la sfârşitul lunii iunie.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5