Gala Premiilor Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud a adus în faţă premianţii anului 2018
Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud au organizat, în sala „Gavril Scridon”a Bibliotecii Județene Gala Premiilor SSBN (pentru volume publicate în anul 2018).
Gala moderată de Andrei Moldovan, preşedintele SSBN, a avut mesaje frumoase din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan şi a directorului Centrului Judeţean pentru Cultură (CJC), Gavril Ţărmure, garantând sprijinul pentru acţiunile scriitorilor, cultura scrisă reprezentând la nivel înalt judeţul pe plan naţional şi internaţional.
Comitetul director al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud (Andrei Moldovan-preşedinte, Icu Crăciun, Virgil Raţiu, George Vasile Dâncu-vicepreşedinţi şi Menuţ Maximinian-secretar) , constituit în juriu pentru nominalizări, a luat în discuţie volumele trimise de autori, conform termenului înainte anunţat (31 ianuarie), în vederea acordării premiilor SSBN pentru volume apărute în anul 2018. Reamintim candidaţilor că premiile se acordă membrilor SSBN, cu excepţia Premiului Radu Petrescu, decernat unui autor care nu este membru al societăţii. Aşadar, toţi autorii care au trimis volume şi nu sunt membri ai SSBN au fost luaţi în seamă pentru Premiul Radu Petrescu. În urma deliberării, premiile sunt următoarele:
1. Premiul Andrei Mureşanu, pentru poezie:
David Dorian –Fractali, Editura Charmides, laudatio Victor Ştir.
2. Premiul Liviu Rebreanu, pentru proză, teatru, jurnal:
Alexandru Uiuiu - Tara ascunsă- Editura Charmides, laudatio Daniela Fulga
3. Premiul Gavril Scridon, pentru critică, istorie literară, eseu:
Ion Buzaşi – Coşbuc, convergenţe literare blăjene – Editura Charmides, laudatio Iacob Naroş
4. Premiul Radu Petrescu, pentru un autor care nu este membru SSBN:
Lucian Perţa – Zâmbind prin anotimpuri – Editura Eikon, laudatio Icu Crăciun
Juriul a hotărât să acorde trei diplome de excelenţă pentru „Cărţile Centenarului”, după cum urmează: „Transilvania din cuvinte” – antologie de Irina Petraş, Editura Şcoala Ardeleană; „Anul 1918 în Bistriţa-Năsăud” – volum coordonat de Adrian Onofreiu, Ioan Pintea, Cornelia Vlaşin; „Orizont liric” –Mircea Măluţ, Editura Limes.
În acest cadru a avut loc şi un recital de poezie dedicat lui Eminescu, în care scriitorii prezenţi au citit poeme ale poetului sau ale altor autori dedicate lui. Toţi cei de faţă au primit, gratuit, câte un exemplar din volumul Eminescu - 100 de poeme alese, cadou din partea Editurii Şcoala Ardeleană.
Citiţi şi:
- Iată lista de nominalizări la Premiile Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud pentru volume apărute în anul 2018
- Gala Premiilor SSBN. Vezi nominalizaţii! Toţi cei care vor fi de faţă vor primi, gratuit, câte un exemplar din volumul Eminescu- 100 de poeme alese
- Nominalizări la Premiile Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud pentru volume apărute în anul 2017
- Scriitorii anului 2015, premiaţi la Consiliul Judeţean. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, subiectul uneia dintre cărţi, prezent la eveniment
- Gala Premiilor Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud a adus în faţă premianţii anului 2013
Comentarii
Volumul „Anul 1918 în județul Bistrița-Năsăud”, îngrijit de Cornelia Vlașin, Ioan Pintea și Adrian Onofreiu, aparut in 2018 la Editura MEGA, din Cluj-Napoca , merita chiar mai mult decat o diplomă de excelență, fiind singurul eveniment cultural care a salvat anul centenarului in Bistrița-Năsăud. Toate celelalte evenimente culturale nu au avut nici o legatura cu Centenarul Marii Uniri. Spre exemplu, in decembrie, 2018 cu prilejul dezvelirii statuii lui Petru Rareş ridicată în piaţa care îi poartă numele , un individ cu pretentii intelectuale a facut o afirmatie halucinantă : „Petru Rareş este un precursor al Marii Uniri”. Si asta, desi toata lumea stie ca Mihai Vitezul, este precursorul Marii Uniri , fiindcă la 1600 el a infăptuit pentru prima data Unirea celor trei tari romanesti si s-a proclamat domn al Munteniei, Ardealului si a toată tara Moldovei, asa cum l-a caracterizat cel mai bine Nicolae Iorga: ” De la 1600, nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriașa lui personalitate, fără paloșul sau securea lui ridicată spre cerul dreptății, fără chipul lui de curată și desăvârșită poezie tragică”.
Adaugă comentariu nou