Suplimentul "Răsunetul Cultural", realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj

Horia Gârbea: Despre mama

Luna martie este luna în care sărbătorim Ziua Femeii, gândul ducându-ne automat la mama. Dincolo de acest cuvânt descoperim fiinţa ce ne-a dat viaţă, ne-a apărat de-a lungul vieţii şi a fost lângă noi necondiţionat. Care este cea mai frumoasă amintire cu mama dumneavoastră? Ce trăsături aţi moştenit de la ea? Care este vorba mamii la care vă reîntoarceţi mereu? Ce a spus când a descoperit că sunteţi scriitor? Se regăseşte mama în scrierile dumneavoastră?

( Menuţ Maximinian)

 

Din fericire, mama mea trăiește, va împlini anul acesta 88 de ani. Am multe amintiri frumoase cu ea. Nu știu pe care s-o aleg. Mă tem că de la ea am moștenit și defecte, nu doar calități. Cred că am moștenit memoria bună și viteza de calcul. La fel dorința de a fi lider și de a-i organiza pe ceilalți, ceea ce nu e bine. Sper să-i moștenesc și longevitatea. Deși e o fire colerică, vorba ei favorită, ca povață, este: „Nu te enerva dinainte!” Nu e cazul să ne irităm cu anticipație. Dacă evenimentul nedorit se va produce, o să ne enervăm atunci. Mama mea a încercat să mă îndrepte spre o carieră pozitivă și nu s-a lăsat pînă nu am devenit inginer, meserie pe care nu am abandonat-o niciodată, deși am fost tentat să mă dedic doar literaturii. Cred că mama a citit sub zece la sută din ce am scris, dar a venit de vreo cîteva ori la teatru, la premierele mele. Vocația mea literară s-a arătat devreme și asta i-a exasperat pe părinții mei. Convingerea lor era că un scriitor, în acea epocă, în anii 80, nu va avea din ce trăi sau, ca să supraviețuiască, se va vinde regimului, ceea ce ei n-ar fi suportat. Din fericire, am trecut cu bine peste acei ani. În scrierile mele nu prea am avut ocazia să-mi menționez mama. Cînd eram adolescent am scris un poem care începea așa: „de teamă să nu mă nasc poet/ mama mea umbla/ cu o cheie franceză la gît”. Dar mama nu s-a supărat pentru atîta lucru. Mă bucur că mama mea există și, chiar cînd o contrariez, trece de partea mea. Dacă într-o zi i-aș spune că am omorît pe cineva, m-ar certa foarte tare, dar apoi mi-ar propune să mă ajute ca să scăpăm de cadavru.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5