La noi

A ieşi din găoace

Trăim un timp socio-politic şi economic deplorabil, în care se lăfăie cinic o seamă de verbe precum a delapida, a frauda, a minţi, a înşela, a trăda, a abuza, a neglija şi atâtea altele.
Majoritatea românilor trăiesc în subzistenţă, în supravieţuire, în disperare, în incertitudine, în dezamăgire, chiar în disperare, în înjosire.
Şi totuşi... Hm! Câte conotaţii are acest cuvânt! Am să-l folosesc pentru a ilustra un chenar de lumină.
Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, împreună cu întregul colectiv al instituţiei, pregătesc febril zilele inaugurării acestei biblioteci, eveniment precedat de o săptămână de fapte tematice importante, necesare, lăudabile: o activitate intitulată „Orizonturi biblioteconomice moderne”, lansări de carte, conferinţe, un recital de muzică tradiţională; cu participarea unor personalităţi de seamă, de rezonanţă naţională: Virgil Nemoianu (universitar american), Liviu Dediu (directorul companiei IME România), universitari clujeni Mircea Muthu (poet şi istoric literar), Liviu Zăpârţan (originar din zona noastră), Simona Simionca.
Ei bine, în aceste „contexte” am avut a face la Bistriţa cu...„Pretexte” – revistă a Liceului Tehnologic Lechinţa. Prezentarea ei, precedată de dezbaterea „Revistele şcolare – pretexte de învăţare alternativă”, s-a desfăşurat în sala festivă „Liviu Rebreanu” a bibliotecii, cu participarea câtorva scriitori: Olimpiu Nuşfelean, Cornel Cotuţiu, Ioan Pintea, Marcel Săsărman, Zorin Diaconescu şi o parte din membrii colectivului redacţional lechinţean.
Ce vrea să însemne „ieşirea din găoace”: dorinţa de comunicare, de afirmare în plan cultural (recte revuistic) dinspre medii (aparent) mărginaşe.. Dincolo de calitatea admirabilă a primelor două numere apărute ale acestei reviste şcolare, reţin dezideratul directoarei Raluca Baciu şi a redactorului-şef, prof. Adrian Iliuţă: modestia în actul cultural nu e de folos nimănui. Şi iată: despre „PreTexte”trebuie să se ştie dincolo de „găoacea” comunei Lechinţa. Într-adevăr, datorită străduinţelor lor, mass-media a fost/este receptivă. De asemenea, au vrut o prezentare a revistei în spaţiul cultural bistriţean. Iar Ioan Pintea le-a răspuns: Cu tot dragul !
Sunt, aşadar, premize ca un astfel de demers să treacă de la reverberaţii la permanenţă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5