La noi

Încă o enormitate prezidenţială Moto: ”Nu mă simt singurul responsabil pe

Din moto, e de limpezit o sintagmă şi o vocabulă; de fapt, doresc să le găsesc sinonimul potrivit. Iată ce am înţeles prin ”soarta ţării”: halul, haloimăsul, penibilul la care oamenii Puterii au adus o ţară debusolată. Prin ”responsabil” e de înţeles ”vinovat”. Nu mai zic de ”cei 22 de milioane”. Să fim serioşi! Când raportul natalitate-mortalitate e defavorabil primului termen al relaţiei, când sute de mii de români îşi iau lumea în cap şi se stabilesc pe alte meridiane, 22-ul nu mai corespunde realităţii (Se va vedea la proximul recensământ al populaţiei).

Deci:

Tu, Măriucă, aceea de 4 anişori, să ştii că eşti responsabilă/vinovată pentru corupţia din România (Să-ţi fie ruşine!).

Tu, Ioane, cel de la coasă, să-ţi fie la obraz că agricultura începe să devină ”o fata morgana” (Nu cunoşti sensul acestei expresii? Ţi-o explică îndată mult pricepuţii lachei de la Cotroceni).

Tu, slujitor de la altarul creştin, eşti responsabil/vinovat pentru imoralitatea şi meschinăria atâtor oameni de decizie din administraţia centrală şi din teritoriu, al gargaragiştilor politici.

Tu, dascăle, trebuie să ai mustrări de conştiinţă pentru starea execrabilă din învăţământ, pentru lipsa de dotare didactică din şcoli, pentru efectivul mic al elevilor, mai ales din şcolile rurale.

Tu, căpşunarule, care vrei să supravieţuieşti muncind cu folos, eşti responsabil/vinovat pentru că nu stai în ţară să flămânzeşti.

Tu, tânăr medic, (nesimţitule!), eşti responsabil/vinovat pentru că, înloc să te umileşti în România cu un salariu ridicol, ca să doftoreşti bolnavii, te duci peste hotare unde eşti preţuit financiarmente la adevărata ta valoare.

Tu, artistule, eşti vinovat pentru hemoragia de mafie din ţară, pentru pensiile nesimţite ale unora.

Tu, gazetarule, eşti responsabil/vinovat că nu pupi în fund marii demnitari ai ţării, ci mormăi, critici curajos, demaşti parvenitismul şi degringolada, cinismul partidic, oportunismul parlamentar, tembelismul guvernamental.

Voi, cei 12 morţi la Tuzla, sunteţi responsabili/vinovaţi pentru calitatea ruginită a aviaţiei române.

Voi, cei 23 înecaţi în puhoaiele de acum, sunteţi responsabili/vinovaţi pentru digurile improvizate şi pentru cele neridicate.

Să continui? Nu. Pentru simplul motiv că se prea bine cunosc adevăraţii responsabili/vinovaţi pentru România debilă ai anilor aceştia. Să culpabilizezi un popor, ascunzându-ţi neputinţa, e performanţă mondială!

Măcar Pilat din Pont nu era creştin şi s-a spălat pe mâini, creând un simbol. În faţa apelor, Traian Băsescu nu se spală, ci îşi ofensează concetăţenii, iar cuvintele lui intră astfel în arhivele Cotroceniului la capitolul ”Rostiri absurde”.

Cornel COTUŢIU

P.S. Sugerez guvernanţilor să impoziteze şi sumele donate sinistraţilor. Iar trepăduşii de la Cotroceni ar trebui să facă efortul de a-şi convinge şeful că pensia nu este un venit.

C.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5