Radu Moldovan: Domnule Tătaru, cred că eşti primul care trebuie să-ţi prezinţi demisia!
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, susţine că politicile din sănătate sunt greşte, iar ministrul Nelu Tătaru este într-o permanentă vizită de lucru, cu iz electoral.
„Am atras atenţia încă de acum două săptămâni, în mod special acestui „Jolly-Joker” Tătaru care, în loc să stea în minister şi împreună cu specialiştii să găsească strategii şi să rezolve problemele spitalelor, el este într-o permanentă plimbare cu toată presa după el şi găseşte vinovaţi, doar cei morţi nu, dar s-ar putea să-i găsească şi pe ei. Este extrem de frustrant şi impardonabil să dai vina pe medici, pe pacienţi, pe populaţie, pe tineri, iar tu să nu te uiţi la tine în ogradă că tot haosul din sistemul sanitar de acum ţi se datorează. Principalul vinovat de tot haosul din această ţară, şi în mod special din sistemul sanitar şi haosul pentru tratarea acestei pendemii, se datorează în cea mai mare măsură acestui domn ministru Tătaru care, în continuare, nu dă medicamente, care împreună cu colegii din Guvern a obligat spitalele să interneze absolut toţi bolnavii”, a declarat Radu Moldovan.
Preşedintele CJ a menţionat că ministerul Sănătăţii, Guvernul trebuie să aibă o viziune generală şi să găsească soluţii.
„Dacă mai ai un gram de onoare, domnule Tătaru, cred că eşti primul care trebuie să-ţi prezinţi demisia. N-am foarte mari aşteptări de la dumneata, dar cred că măcar atât gest poţi face în calitate de membru al Guvernului, ca o minimă onoare morală pentru cei 11 de oameni care au murit – şi vorbesc de accident – dar au murit mii de oameni în România din cauza haosului care este în momentul de faţă în sistemul medical – personal epuizat, echipamente suprasolicitate, lipsa de medicamente şi aruncarea vinei dintr-o parte în alta.
Aş mai vrea să-ţi spun, domnule Tătaru, că ar trebui să te preocupe sănătatea oamenilor şi nu cum să schimbi directorii de spitale. Pentru că avem exemplul, cu ghilimelele de rigoare, de superperformanţa pe care ai făcut-o, punând întâmplător, poate, ca manager la spitalul din Piatra Neamţ un patron de pompe funebre fără niciun fel de pregătire. Dacă asta este reforma din sănătate pe care ne-o tot transmiteţi eu mă împotrivesc total acestei reforme”, a declarat Radu Moldovan.
Acesta a subliniat că acele cheltuieli făcute de autorităţile locale cu achiziţie de materiale, de echipamente pe zona CoVid nu au fost decontate de către Guvern.
Citiţi şi:
- PSD: Orban, Tătaru, ajunge! Demisia!
- Radu Moldovan: Guvernul PNL nu suportă specialiștii, ca dovadă, l-au mazilit pe dr. Adrian Streinu-Cercel
- Deputatul Bogdan Ivan: Colectiv II. Episodul 12. Aveți pe conștiință morții din spitale, drepților!
- Drum lin către ceruri, prof. Vasile AVRAM!
- Radu Moldovan: Am primit 300 de doze de Remdesivir, pentru 50 de pacienţi. Personalul este epuizat, sistemul intră în blocaj într-o săptămână
Comentarii
Printre șișuri cu pahare,
Stam ca popii în stihare.
Voi programați revoluții,
Eu primeam noi atribuții
Astfel: țup după perdele,
Turnam în putini sardele.
La noi vremuri noi înșine
N-avem azi deloc rușine
Să fim trași la suprafață
Din rețea, prin interfață,
Să primim alte bacșișuri,
Printre pahare cu șișuri.
Daca tot vorbiti despre demisie, nu era normal sa demisioneze tovarasul Arsene primul? Sau nu se pune ca este de-al vostru!
Să fim serioși. Se vorbește de demisie în politică ca în situația când soțul se întoarce acasă „aghezmuit”,iar conița îl sperie cu divorțul... Și în final au trăit fericiți până la adânci bătrânețe. Așteptați alegerile din 6 decembrie...
Sistemul de sănătate românesc este in suferintă de mai bine de 30 de ani. Aceeasi infrastructură medicală mostenită din comunism si construită in anii ’70 care nu mai corespunde cerintelor actuale. De aceea, pentru ca sistemul de sănătate să devină cu adevărat performant toate politicile publice trebuie să pună în centru pacientul. Chiar dacă s-a invocat în permanență acest lucru, în practică pacientul a nu fost niciodată cu adevărat preocuparea primordială atunci când s-a gândit o schimbare legislativă sau când s-au implementat diverse măsuri. Situarea pacientului în centrul sistemului de sănătate, nu doar la nivel declarativ, va asigura coerența măsurilor ce se vor adopta şi va produce beneficii importante atât pentru pacient, cât şi pentru sistemul de sănătate românesc. S-a discutat mult despre o schimbare radicală a sistemului actual de sănătate şi anume trecerea fie la un model de tip sistem naţional de sănătate, fie la un model de tip asigurări private de sănătate, dar nu s-a făcut mimic concret. Pentru România cel mai potrivit ar fi preluarea modelulului francez al sistemului de sănătate, care constă in asigurarea obligatorie publică gestionată de stat si care trebuie să acopere majoritatea serviciilor, iar în cazul anumitor servicii (de exemplu unele internări de scurtă durată, unele rețete compensate, vizitele la medicul de familie sau în ambulatoriu) coplata să fie asigurată din asigurări private. Sigur că sistemul de urgență, programele naționale de sănătate și tratamentele cele mai scumpe ar trebui să fie în totalitate gratuite și accesibile tuturor cetățenilor. Într-un astfel de sistem vom avea actori privaţi care vor monitoriza costul serviciilor (fiind responsabili de plata unei părţi din aceste servicii) și care ar milita în mod activ ca furnizorii de sănătate să acorde servicii de calitate pacienţilor la cel mai eficient cost. Dacă va fi responsabil de plata unui procent (de exemplu 25%) din valoarea unui serviciu medical, un asigurator privat va putea întreba spitalul de ce a ţinut un pacient internat cinci zile când putea să fie internat doar trei, va putea întreba o farmacie de ce a eliberat cele mai scumpe medicamente, atunci când existau alternative terapeutice mai ieftine, va putea întreba un medic de familie de ce a recomandat analize medicale scumpe, fără a fi neapărat nevoie şi putem continua astfel pentru fiecare tip de serviciu acordat.
Adaugă comentariu nou