Radu Moldovan: Am primit 300 de doze de Remdesivir, pentru 50 de pacienţi. Personalul este epuizat, sistemul intră în blocaj într-o săptămână

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Bucureşti,  că situaţia din ţară este una critică în contextul pandemiei de CoVid, contrar declaraţiilor ministrului Sănătăţii. În perioada următoare există riscul de a nu putea fi oferite condiţiile minime pacienţilor, de a fi puşi sub supraveghere într-un salon de spital.

         „Situaţia în ţară este una foarte grea, extrem de critică şi l-aş ruga pe domnul ministru Tătaru care ne-a spus că are 1500 de paturi de ATI, ca acest lucru să fie făcut public pe un site al Ministerului Sănătăţii pentru ca cei din spitale să ştie unde să trimită bolnavii. În Bistriţa-Năsăud, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa avem 105 paturi pline de peste o săptămână, la spitalul suport CoVid din Năsăud – unde sunt 50 de paturi – mai sunt cinci libere. Sunt 13 paturi la ATI, de peste o săptămână ocupate toate. Am încercat să introducem paturi suplimentare, peste regulile de respectare a suprafeţelor, a necesarului de metri cubi de aer din salon, am deviat de la aparatura de ventilare mecanică oxigen pentru aceste paturi, dar am ajuns în situaţia în care în etapa următoare nu mai avem personal care să le deservească. Am putea să mai creăm paturi pentru a trata bolnavii în situaţia medie, pentru a-i trata pe secţie, fără a-i duce în ATI, dar nu avem personal de specialitate cu care să facem acest tratament”, a declarat Radu Moldovan.

         În context, preşedintele CJ B-N  a ţinut să precizeze că pentru cei 1499 de pacienţi trataţi în spitalele din judeţ, au fost disponibile 300 de doze de Remdesivir, suficiente pentru 50 de pacienţi.

         „S-au cheltuit foarte mulţi bani, se împrumută foarte mulţi bani şi din păcate medicamentele nu ajung la spitale. Medicii nu au medicamentele necesare să trateze pacienţii. Personalul medical este epuizat, posturile sunt blocate. Dacă nu se iau măsuri de urgenţă pentru a sev putea întrerupe transmiterea în masa a virusului, eu nu sunt specialist, dar vin dintre oameni şi stau de vorbă cu ei în fiecare zi, în maxim o săptămână nu mai avem unde primii bolnavii. Degeaba a transmis Ministerul Sănătăţii către fiecare spital obligativitatea de a prelua toţi bolnavii, ea a existat şi înainte. Paturile de la UPU sunt arhipline cu suspecţi CoVid, bolnavii care vin din accidente rutiere, cu infarct, cu AVC sau alte situaţii delicate nu au unde fi trataţi pentru că paturile sunt ocupate de suspecţi CoVid. Cred că se impune de urgenţă ca la nivelul conducerii ţării să se aşeze toţi factorii politici la aceeaşi masă, împreună cu specialiştii şi să găsească soluţii pentru a întrerupe creşterea care continuă cu aproape 1000 de cazuri. Sistemul sanitar românesc, în maximum zece zile, va intra în blocaj şi vom vedea şi în România ce am văzut în Italia în primăvară”, a spus Radu Moldovan.

         Preşedintele Moldovan a spus că la SJU Bistriţa sunt aprobate 20 de paturi ATI, din care 13 au fost rezervate pentru pacienţii CoVid. El a adăugat că rata de infectare a ajuns la aproape 50%, în sensul de pozitivare a testelor. 

          Radu Moldovan a făcut referire şi la situaţia financiară, menţionând că bugetul anului 2020 a plecat din start cu un minus de 25% faţă de 2019, iar pandemia s-a suprapus peste această realitate economică. Între timp, au fost achiziţionate RT-PCR, echipamente, ventilatoare mecanice, fiind depusă situaţia de cheltuieli la minister în vederea obţinerii decontărilor. „Am ajuns în luna a 11-a în care ne blocăm, pentru că ne-a fost diminuat cu 25% bugetul, a trebuit să facem cheltuieli suplimentare care nu erau prevăzute la începutul anului. (...) Am primit cam 22-23% din necesarul de sume pentru DGASPC, iar la rectificare încă un milion de lei, în contextul în care doar la Bistriţa, un judeţ mic, costurile lunare sunt de 4,2 milioane lei. În momentul de faţă suntem puşi în situaţia de imposibilitate de plată”, a explicat preşedintele Moldovan.

          Preşedintele CJ a menţionat că în conturile de investiţii există bani pentru cofinanţarea proiectelor europene – pentru Master Planul de Apă şi Canalizare, drumuri judeţene, UPU, secţiile externe ale spitalului – dar care nu pot fi luaţi pentru plata salariilor de la DGASPC. „Nu-i aduc de la mama de acasă. Până astăzi, aveam obligaţia să punem 10% şi am pus 60%. De astăzi nu mai am de unde să-i pun. Există riscul, în majoritatea judeţelor, să nu mai existe surse pentru achitarea drepturilor salariale ale acestor oameni, dacă Guvernul nu va face ceva. Pericolul este lipsa totală de dialog”, a explicat Radu Moldovan, criticând alocarea unui miliard de lei în scop electoral.

          Nu în ultimul rând, Radu Moldovan a povestit despre episodul CoVid pe care l-a traversat, precizând că nu a fost un pacient privilegiat, primind „acelaşi medicamente, aceeaşi mâncare” ca celelalte persoane internate. El a mulţumit cadrelor medicale pentru profesionalism, reiterând faptul că se ajunge la epuizarea personalului care de peste şapte luni lucrează în condiţii foarte grele.

 

 

 

 

Comentarii

06/11/20 08:43
Cititor

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PSD în Bucureşti. Nu vă jenați. Moldovan a început campania electorală la București la PSD să-l vadă toată lumea. De aia l-au ales pesediștii să facă campanie 24/7 pentru PSD. Abia dacă mai are timp de o relaxare cu hanbbalistele.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5