Managerul Gabriel Lazany: Daţi drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital, în farmacii! Soluţia nu stă în paturi la ATI!
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, consideră că, după 20 de luni de pandemie, România nu a învăţat nimic şi nu a luat măsurile necesare, astfel că valul patru a îngenuncheat sistemul medical românesc. Potrivit acestuia, creşterea numărului de paturi la ATI nu este o soluţie, asta în contextul în care peste 90% dintre pacienţii intubaţi decedează. Soluţia o reprezintă medicaţia antivirală prespitalicească.
„Lucrurile sunt cutremurătoare şi de ce am ajuns aici. Avem 20 de luni de pandemie din care aproape o lună am reuşit să ne tragem sufletul. Au trecut valul 1, valul 2, n-am învăţat nimic. A venit valul trei cu o severitate crescută, ne-a lovit rău, n-am învăţat nimic. A venit valul 4 care a îngenucheat sistemul de sănătate din România. Lucrurile nu se termină. Dacă bunul Dumnezeu ne-a ajutat şi ne-a oferit un timp şi experienţă să ne pregătim, nu l-am utilizat. De mai bine de un an de zile spun şi o repet că infrastructura spitalicească nu doar în România, ci şi în Europa, nu este pregătită pentru gestionarea unor astfel de cazuri. Ca să poţi gestiona corespunzător un caz, ar trebui saloane individuale. (...) Modul în care s-a abordat spitalizarea este total greşit. Mixul cu pacienţi CoVid, nonCoVid este periculos”, a explicat ec. Gabriel Lazany.
Managerul SJU Bistriţa a adăugat că toate spitalele au devenit mixte, în loc să fie organizate spitale CoVid la nivel regional, iar între timp a crescut atât rata decesului persoanelor infectate cu CoVid, cât şi a celor neinfectate.
„Îmi spun colegii chirurgi: nu am operat atâtea cancere în viaţa mea. E în afara zonei de CoVid. (...) În Bistriţa, nu se putea face un spital total pentru CoVid, nu ne permite nici infrastructura, nici personalul, dar se putea lua la nivelul Clujului unde sunt zeci de spitale, cu sute de medici şi rezidenţi. Dacă s-ar fi optimizat sistemul de sănătate, în 3-4 spitale mari ar fi putut gestiona 90% din CoVid la nivelul regiunii”, a explicat Lazany.
Potrivit acestuia, „nebunia paturilor la ATI” nu este justificată. „ V-aţi uitat pe statistici? Când ajungi în Terapie Intensivă se moare, peste 90% din pacienţii intubaţi au decedat, nu în Bistriţa, în ţară. Peste 70% din cei neintubaţi din ATI, nu în Bistriţa, în ţară, au decedat. Dacă cifrele ar fi fost invers şi peste 90% din pacienţi ar fi fost salvaţi, aş fi înţeles această nebunie şi am fi făcut orice să facem paturi de Terapie Intensivă. Nu asta este soluţia. Am spus-o şi o repet de peste un an: daţi drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital. Introduceţi în luptă medicina de familie, faceţi protocoale de tratament care să le poată prescrie medicii de familie să nu trebuiască să ajungă pacienţii în spital. Trebuie să se trateze din fază incipientă. Noi nu învăţăm chiar nimic?”, a spus Gabriel Lazany.
Citiţi şi:
- Managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany, anunţă suplimentarea paturilor pentru pacienţii CovId! Vezi ce secţii îşi suspendă activitatea!
- Managerul SJU Bistriţa: Peste 40% din persoanele internate în valul 4 au decedat! Băgaţi antivirale în farmacii!
- Managerul Gabriel Lazany: Rata mortalităţii la CoVid va fi 0 pe lângă ce va fi la anul la pacienţii cronici pe care nu îi putem îngriji!
- Managerul Gabriel Lazany: A fost confirmat acordul comisiei pentru utilizarea plasmei convalescente la pacienţi critici CoVid, la SJU Bistriţa!
- Managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany: Rata de supraviețuire a pacienților cu CoVid din ATI este mică
Adaugă comentariu nou