Informare, formare profesională și cunoștințe inovative pentru 440 persoane din zona GAL Bârgău-Călimani
Un număr de 440 persoane de pe teritoriul GAL Federația pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău Călimani, și anume din comunele Budacu de Jos, Cetate, Dumitrița, Josenii Bârgăului, Prundu Bârgăului, Bistrița Bârgăului și Tiha Bârgăului, care activează în sectorul agricol, silvic și industrie alimentară vor beneficia de acțiuni de formare, informare și difuzare de cunoștințe inovative. Acesta este obiectivul general al proiectului „Formare profesională, informare și difuzare de cunoștințe, în cadrul teritoriului Grupului de Acţiune Locală Federaţie pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău-Călimani”, implementat de SC Giatos Consulting SRL, pe o perioadă de 7 luni. Valoarea totală a proiectului cofinanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este de 77.500 euro.
„Grupul ţintă este de 440 persoane. Acţiunile sunt structurate pe formare profesională, care are un grup ţintă de 140 persoane, şi pe informare şi difuzare de cunoştinţe pentru 300 persoane. Pentru foermare, vor fi recrutate minim cinci persoane din fiecare comună arondată acestui areal al GAL Bârgău-Călimani, iar pentru acţiunile de informare şi difuzare de cunoştinţe vor fi selectate minim 20 persoane din fiecare comună”, a precizat, în cadrul conferinţei de lansare, managerul proiectului, Gheorghe Tuţă.
Proiectul cuprinde şapte activităţi, echipa de implementare - în care sunt cooptaţi Filip Moisil, Diana Corniş, Rodica Costea şi Gabriela Şuteu - nominalizând rezultatele aşteptate pentru fiecare dintre acestea. Astfel, este deja în lucru un site interactiv de informare şi difuzare a informaţiei - www.rural.gioatos.ro.
De asemenea, prin proiect a fost realizată participarea unui grup de 25 de persoane la INDAGRA 2014, LA Bucureşti. Mai mult, sunt organizate periodic acţiuni de informare pentru 300 de beneficiari activi în agricultură, industrie alimentară şi silvicultură, care îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele despre schemele de sprijin ale Politicii Agricole Comune 2014-2020, ale noului PNDR; vor fi promovate patru seminarii de informare (trei la Prundu Bârgăului şi una la Budacu de Jos), întâlniri în fiecare comună, dar şi o caravană a bunelor practici în mediul rural.
„Ne propunem să vizităm şase proiecte de succes, cu 80 de persoane. Practic, vor fi două deplasări în judeţ, în peroada viitoare, pentru a vedea proiecte realizate de fermieri, astfel încât şi prin puterea exemplului, a proiectelor realizate prin fonduri europene, să putem dezvolta spiritul antreprenorial”, a punctat Gheorghe Tuţă.
În plus, va fi realizată o broşură-ghid de bună practică (500 exemplare) care va fi distribuită la seminarul cu tema „Politici PAC 2014-2020 şi noul PNDR”, seminar la care vor participa fermieri, oameni de afaceri, reprezentanţi ai instituţiilor naţionale şi judeţene din domeniul agricol, silvic şi al alimentaţiei publice.
Nu în ultimul rând, a menţionat managerul proiectului, „proiectul îşi propune realizarea a cinci sesiuni de formare profesională, pe parcursul a 25 zile (8 ore formare/zi), pentru 5 grupe a câte 28 beneficiari, pentru activităţi din agricultură – 90 beneficiari, industrie alimentară-20 beneficiari şi silvicultură – 30 beneficiari”. Tematica acestor secţiuni de formare vizează diversificarea activităţilor în exploataţiile agricole, managementul durabil al terenurilor agricole şi forestiere, încurajarea afacerilor, inclusiv elaborarea unui plan de afaceri (obligatoriu în documentaţia de accesare a fondurilor europene), dezvoltarea capacităţii inovative în lanţul agroalimentar şi agricultura ecologică, lectori fiind cadre universitare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca.
***
"Este o provocare şi pentru noi. Suntem consultamnţi specializaţi pe domeniul PNDR, activăm din 2008. Eu cred că momentul de derulare a proiectului este foarte importannt, pentru că ştim că anul 2015 este anul când va fi landat la apă, se vor deschide sesiuni pentru PNDR 2014-2020. Ne punem mai speranţe în utilitatea acestui proiect şi mai ales în beneficiile pe informării şi formării profesionale pe care le poate aduce beneficiarilor şi celor care ăşi desfăşoară activitatea în Gal Bârgău-Călimani", a concluzionat Gheorghe Tuţă.
La conferinţa de lansare a proiectului au participat reprezentanţi ai GAL Bârgău-Călimani, primarii Doru Crişan (Prundu Bârgăului), Vasile Laba (Bistriţa Bârgăului), Florin Simionca (Budacu de Jos), Ioan Moga (Dumitriţa), viceprimarul Ioan Cioncan (Prundu Bârgăului), şefi de ocoale silvice, dar şi beneficiari direcţi ai acestui proiect.
Citiţi şi:
- GAL FDZR Bârgău-Călimani a organizat o sesiune de informare, la Budacu de Jos, pe tema accesării fondurilor europene
- Cursuri de perfecţionare prin GAL “Bârgău-Călimani”
- În 2014, Primăria Tiha Bârgăului îşi propune să încheie socotelile cu proiectele europene aflate în derulare
- Vizavi de Primăria Prundu Bârgăului va fi edificat sediul GAL “Bârgău-Călimani”
- Instalarea tinerilor fermieri
Adaugă comentariu nou