În 2014, Primăria Tiha Bârgăului îşi propune să încheie socotelile cu proiectele europene aflate în derulare

Şi anul 2014 este unul de austeritate pentru autorităţile locale. Cel puţin aşa consideră primarul Vasile Dologa de la Tiha Bârgăului. În ciuda vremurilor, proiectele de investiţii trebuie duse la bun sfârşit, mai ales atuncâ când vorbim de fonduri europene. 
“Bugetul este aproape la nivelul celui de anul trecut. E adevărat, am primit 300.000 de lei de la Consiliul Judeţean, dar ce înseamnă această sumă când ai de gestionat o comună cu aproape 7.000 locuitori? E puţin, dar noi încercăm să ne descurcăm, aşa cum am făcut-o de-a lungul timpului, fără să ne plângem”, ne-a declarat primarul Vasile Dologa. 
       
Peste 16 kilometri de drum forestier vor fi modernizaţi prin fonduri europene
 
         Primăria Tiha Bârgăului implementează un proiect în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, prin Măsura 125/ b - Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea silviculturii. Practic, prin acest proiect cu finanţare europeană de circa 1,5 milioane euro (6,234 milioane lei) se ve moderniza un drum forestier din zona Piatra Fântânele.
         “Lucrările au început anul trecut şi sperăm să le finalizăm până în toamna acestui an. Licitaţia a fost adjudecată de SC Comlorela SRL. Drumul cu o lungime de circa 16 kilometri va fi pietruit”, explică edilul comunei bârgăuane. 
Acest drum va asigura legătura atât cu Leşu, cât şi cu Lunca Ilvei. Investiţia reprezintă o oportunitate atât pentru societăţile comerciale din zona exploatării forestiere şi nu numai, dar şi din punct de vedere turistic, pentru că este o zonă foarte frumoasă. La fel de important este şi pentru locuitorii din cele două Iliuţe, adică pentru aproximativ 60 de familii.
        La finalizarea investiţiei, un cetăţean din Lunca Ilvei va ajunge la Drumul Naţional 17 în circa o jumătate de oră, iar de aici drumul va fi parcurs mai uşor spre Bistriţa, dacă ne gândim şi la situaţia drumului judeţean de pe Valea Ilvelor. 
         Dacă nu ar fi accesat această finanţare din fonduri europene, Primăria Tiha Bârgăului nu ar fi avut posibilitatea să amenajeze acest drum, date fiind şi constrângerile bugetare actuale.
*** 
 
Au început lucrările pentru Centrul de Informare Turistică 
 
         Autorităţile locale bârgăuane mai au în implementare şi un alt proiect cu fonduri europene. La Tiha Bârgăului urmează să înfiinţeze un centru de informare şi promovare turistică, proiect derulat tot prin PNDR, măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice.
        În fapt, cu circa jumătate de milion lei, va fi amenajat unui imobil din Mureşenii Bârgăului. Locaţia nu a fost aleasă întâmplător, cu tocmai pentru a putea oferi informaţii şi despre zona Colibiţa şi despre Piatra Fântânele.
 
Prin GAL Bârgău-Călimani, o micropiaţă agroalimentară la Tureac
 
         Comuna Tiha Bârgăului este partener în Grupul de Acţiune Locală Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale „Bârgău - Călimani”. GAL FDZR Bârgău-Călimani este beneficiar al proiectului “Funcţionarea Grupului de Acțiune Locală, dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului”, finanțat prin PNDR – axa 4 LEADER, sub-măsura 431.2.
         Autorităţile din Tiha Bârgăului au depus un proiect pentru amenajarea unei mici pieţe agroalimentare, în valoare de aproximativ 60.000 euro. Spaţiul a fost identificat în spatele Căminul Cultural din Tureac, în zonă centrală şi uşor de racordat la utilităţi.
         Pe viitor, tot prin fondurile derulate prin FDZR “Bârgău-Călimani”, autorităţile locale se gândesc la continuarea amenajării zonei de la Valea Străjii, pentru picnic şi campare.
         Anul trecut, în spaţiul îngrădit, autorităţile locale au amplasat şase filigorii, unde turiştii pot servi masa sau pot pregăti …un grătar. Pe viitor, potrivit primarului Vasile Dologa, aici ar urma să apară un teren de sport sau un spaţiu special pentru cei cu rulote.
 
 Căminul cultural din Mureşenii Bârgăului – reabilitat din temelii
 
         Lucrările de reabilitare a Căminului Cultural din Mureşenii Bârgăului sunt în toi, fima Miron Construct din Beclean fiind cea care şi-a adjudecat contractul, în urma procedurii de achiziţii publice. Este vorba despre o investiţie susţinută totalmente din bugetul local, iar valoarea ajunge la circa 700.000 lei (cu TVA inclus). Autorităţile vor să încheie lucrările în acest an, inclusiv dotarea cu mobilier. 
“În prezent, cea mai important lucrare este cea de la Căminul Cultural. Noi vrem să finalizăm,investiţia în acest an, să-l dotăm cum se cuvine, pentru că aici nu era mai nimic, pentru a –I deservi pe locuitorii acestui sat”, precizează primarul Dologa. 
      
*** 
Investiţii de circa 8 milioane euro, în reţele de apă şi canalizare
 
Investiţiile în infrastructura de apă şi apă uzată din Tiha Bârgăului vor fi susţinute din fonduri europene, în etapa a doua a Master Planului, în perioada 2014-2020. Potrivit primarului, pe lista de obiective au fost prinse satele componente, inclusiv Piatra Fântânele. De altfel, Piatra Fântânele nu ar putea deveni staţiune fără apă, canal şi curent electric. 
“Problema reţelei de apă este una foarte mare. Noi am avut pregătit un proiect pentru aducţiunea de apă, dar nu am fost declaraţi eligibili, din cauza numărului mic de beneficiari, şi anume 150 de familii care locuiesc la Piatra Fântânele”, spunea primarul Dologa, de ceva vreme. 
*** 
 
Există studii şi proiecte tehnice, pentru mai toate drumurile comunale 
 
Autorităţile locale din Tiha Bârgăului au depus un proiect pe Măsura 322, pentru care nu a obţinut finanţare. Poate va avea câştig de cauză în exerciţiul financiar 2014-2020. 
“Avem studii de fezabilitate şi proiecte tehnice pentru aproape toate drumurile comunale. Sperăm să accesăm fonduri europene pentru a putea rezolva această problemă”, menţionează primarul comunei. 
Sunt doar câteva din iniţiativele unei administraţii de pe Valea Bârgăului, care nu prea stă cu mâna întinsă pe la Bistriţa. Primar cu multe mandate în spate, Vasile Dologa a înţeles că cel mai bine e “Prin noi înşine!”.
.....................................
Cititi editia print !
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5