Vasile Dologa (primar Tiha Bârgăului): Bugetul comunei este unul modest, dar încercăm să ne realizăm investiţiile propuse

 

Anul 2013 nu este unul foarte fericit pentru administraţiile locale. Bugetele sunt destul de subţiri, raportate la nivelul încasărilor de anul trecut, iar problemele sunt aceleaşi, dacă nu şi mai mari. De la Bucureşti la vale, e tot o descentralizare, dar fără bani. În ciuda vremurilor, primarii bistriţeni se încăpăţânează să-şi onoreze promisiunile în faţa celor care le-au acordat încrederea. Aşa se întâmplă şi la Tiha Bârgăului.

         “Bugetul de care dispune comuna noastră este la nivelul încasărilor de anul trecut. Avem un buget modest, care nu acoperă toate proiectele de investiţii pe care ni le propunem. Reuşim să atragem venituri din exploatarea masei lemnoase, de la agenţii economici tot din domeniul forestier. Singurul agent economic mai mare este Hotelul Dracula. Bani pentru proiectele noastre nu sunt foarte mulţi.

         În schimb, anumite servicii descentralizate au fost puse în braţele primarilor. De exemplu, avem asistenţii personali ai persoanelor cu handicap. Avem 53 de dosare aprobate, dar am primit sume mici, va trebui să mai subvenţionăm şi noi cu aproape 300.000 lei”, caracterizează acest an administrativ primarul Vasile Dologa.

 

 

Fondurile europene, soluţie pentru dezvoltarea infrastructurii

         Primăria Tiha Bârgăului  implementează un proiect în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, pr Măsura 125/ b - Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea silviculturii. Practic, prin acest proiect cu finanţare europeană de circa 1,5 milioane euro (6,234 milioane lei) se ve moderniza un drum forestier din zona Piatra Fântânele. “În luna iulie, sperăm să debuteze lucrările. Mai multe primării, ne-am înţeles să facem acest drum, fiecare pe proiect propriu, şi mă refer la Lunca Ilvei şi Leşu. Cei din Leşu au finalizat deja investiţia, noi vom continua acest drum pe teritoriul nostru, făcând legătura şi cu Lunca Ilvei. La finalizarea investiţiei, un cetăţean din Lunca Ilvei va ajunge la Drumul Naţional 17 în circa o jumătate de oră, iar de aici drumul va fi parcurs mai uşor spre Bistriţa, dacă ne gândim şi la situaţia drumului judeţean de pe Valea Ilvelor. De asemenea, va fi o oportunitate şi pentru firme, dar şi din punct de vedere touristic, pentru că este o zonă foarte frumoasă”, explică primarul Dologa.

         În lipsa unei finanţări din fonduri europene, foarte probabil că administraţia locală nu ar fi dispus de astfel de sume pentru modernizarea unui drum forestier.

         La Tiha Bârgăului va fi înfiinţat şi un centru de informare şi promovare turistică, derulat tot prin PNDR, măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice. Potrivit edilului localităţii, documentaţia a fost depusă la  Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Nord-Vest Satu Mare, fiind aşteptate ultimele aprobări înaintea lansării procedurii de achiziţii publice. “Valoarea proiectului este de circa jumătate de milion lei. Vom amenaja o clădire în satul Mureşenii Bârgăului, tocmai pentru a putea oferi informaţii şi despre zona Colibiţa şi despre Piatra Fântânele”, menţionează Vasile Dologa.

         Primăria Tiha Bârgăului a dorit şi accesarea unui proiect pe Măsura 322, care nu a vut sorţi de izbândă. Poate în viitorul exerciţiul financiar, programat pentru 2014-2020.

 

Prin GAL Bârgău-Călimani, o micro piaţă agroalimentară

         Comuna Tiha Bârgăului este partener în Grupul de Acţiune Locală Federaţia pentru Dezvoltarea Zonei Rurale „Bârgău - Călimani”. GAL FDZR Bârgău-Călimani este beneficiar al proiectului “Funcţionarea Grupului de Acțiune Locală, dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului”, finanțat prin PNDR – axa 4 LEADER, sub-măsura 431.2.

         Autorităţile din Tiha Bârgăului s-au gândit iniţial să promoveze un proiect pentru înfiinţarea unui centru de colectare a fructelor de pădure, ştiută fiind preocuparea locuitorilor din Tureac şi nu numai de a culege tot ce-i bun de la natură, dar şi greutatea de a le valorifica. Finalmente, spune primarul Dologa, s-a optat pentru un proiect de amenajare a unei mici pieţe agroalimentare, în valoare de aproximativ 60.000 euro, spaţiul fiind déjà identificat şi conform standardelor (cu utilităţi). 

 

Valea Străjii – amenajată pentru picnic şi campare

         Cine a trecut pe la Valea Străjii a observat primele filigorii destinate turiştilor, dar şi bistriţenilor care aleg această zonă pentru a-şi petrece timpul liber. 

         “Deocamdată, am amplasat şase astfel de construcţii. Vom aduce şi nişte containere pentru deşeuri.  E un început, dar ne propunem să amenajăm zona aşa cum ar trebui să arate o zonă de campare. Pe fosta locaţie a staţiei de betoane, trebuie pus şi pământ, trebuie să refacem vegetaţia, asta pe termen mai lung. De asemenea, vrem să facem şi un teren de tenis sau de fotbal, un spaţiu special pentru rulote. Deocamdată, nu vom institui o taxă de intrare”, dezvăluie primarul comunei bârgăuane.

 

Căminul cultural din Mureşenii Bârgăului – reabilitat din fonduri proprii

         Multe dintre investiţiile care fac “cu ochiul” pentru oricine tranzitează acest judeţ au fost realizate, la Tiha Bârgăului, din bugetul local. Că vorbim despre şcoli, cămine cultural, unităţi de cult etc. Până şi terenul sintetic de sport, început pe renumita Ordonanţă 7/2006 de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural, a fost finalizat tot cu fonduri locale.

         An de an, în funcţie de disponibilităţile bugetare, la şcoli, s-a mai schimbat tâmplăria, s-a realizat încălzirea centrală etc. Anul acesta, a venit rândul grupurilor sanitare pentru şcolile din Mureşenii Bârgăului şi Tiha Bârgăului. Nu este puţin lucru, pentru că primăria duce grija a peste 10 imobile, răsfirate pe toată suprafaţa comunei.

         Anul acesta, printre priorităţile Primăriei şi Consiliului Local Tiha Bârgăului se numără şi începerea proiectului de modernizare a căminului cultural din Mureşenii Bârgăului.  

         “Ne aflăm acum în faza de evaluare a ofertelor primate de la constructori. Este o investiţie de circa 10 miliarde de lei vechi, dar trebuia să intervenim şi la această clădire, după investiţiile d ela Tiha şi Tureac”, spune primarul Dologa.

         Tot pentru acest an este prevăzută şi achiziţionarea unui teren la Tiha Bârgăului, locaţia care ar urma să primească destinaţie de parcare pentru căminul cultural din central de comună. De asemenea, parte din teren va fi rezervată construcţiei unei grădiniţe cu program prelungit, un astfel de proiect fiind aprobat de la Ministerul Educaţiei Naţionale, printr-un program al Băncii Mondiale.

         Sunt doar câteva din iniţiativele unei administraţii de pe Valea Bârgăului, care nu prea stă cu mâna întinsă pe la Bistriţa. Primar cu multe mandate în spate, Vasile Dologa a înţeles că cel mai bine e “Prin noi înşine!”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5