Ioan Moniţa (ALDE B-N): Adoptarea bugetului naţional fără dezbatere nu e în regulă. E ca şi cum l-aş face prin dispoziţia primarului

 

          Primarul Ioan Moniţa, preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud, consideră că adoptarea bugetului prin asumarea răspunderii guvernamentale este o chestiune delicată, care creează un precedent periculos.

          „De 15 ani şi jumătate, de când sunt în administraţie şi fac şi politică nu-mi aduc aminte să se mai fi trecut un buget prin asumarea răspunderii guvernamentale, e o chestiune extrem de delicată, e ca şi cum aş face bugetul în comuna Romuli prin dispoziţia primarului sau la Consiliul Judeţean, prin dispoziţia preşedintelui CJ. Preşedintele ALDE l-a sfătuit pe premier să vină cu bugetul în Parlament pentru că este cea mai importantă lege care trebuie dezbătură în Parlament. Rectificările ulterioare sunt altă problemă. Sunt alocările bugetare pentru un an întreg, pentru anul 2020, ar trebui dezbătute extrem de serios. Ce se alege de acele discuţii cu Autostrada Nordului? ALDE a trimis foarte multe amendamente şi solicitări pe buget. Se creează un precedent periculos, din punctul meu de vedere nu este în regulă să vii cu asumarea răspunderii pe buget”, a explicat Ioan Moniţa.

          Potrivit acestuia, „banii unei ţări sunt lăsaţi pe mâna unui singur om”. Propunerile pentru bugetul de anul viitor, pe la comisii, au născut discuţii, a mai spus Moniţa, numai la Educaţie vehiculându-se o pondere de 2,8% din PIB, în timp ce solicitările sunt de 6%.

          „Ca liberal, îmi doresc un buget axat pe investiţii, pentru că investiţiile sunt motorul economiei şi de acolo de generează şi locuri de muncă şi bunăstare, dar să nu uităm nici de educaţie, sănătate, capitole extrem de importante pentru România”, a punctat Moniţa.

          Liderul ALDE B-N a menţionat că, la nivel naţional, se poartă discuţii serioase pe tema susţinerii Guvernului, în baza solicitărilor făcute, însă se doreşte asigurarea stabilităţii politice. De la Bistriţa, ALDE a transmis două solicitări importante care vizează asigurarea de despăgubiri pentru comunele care au proprietăţi în Parcul Naţional Munţii Rodnei, dar şi asigurarea de fonduri guvernamentale pentru extinderea reţelei de gaze naturale.

    

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5