Şansa la demnitate

Ioan Nelu Botiş: „Consider că e o demisie de onoare, îmi cer scuze cetăţenilor”

Deputatul Ioan Nelu Botiş şi-a dat, într-un final, demisia din funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, statut pe care l-a avut pentru mai bine de şapte luni. Din septembrie până în aprilie, demnitarul bistriţean a făcut de toate pentru toţi. A modificat forma de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, a schimbat prevederile pentru ajutorul social, rămânând în istoria neamului, cu “bibilicile”. Botiş este şi promotorul noului Cod al Muncii, neacceptat de sindicate şi de patronate, dar care ar avea rolul de flexibilizare a pieţei muncii. Au rămas în coadă de …peşte Codul de Dialog Social, Legea asistenţei sociale etc. şi poate e mai bine aşa, să vedem şi viziunea unui alt ministru.

Fiind foarte ocupat, nu a mai avut timp şi pentru a se gândi dacă este în conflict de interese atunci când o autoritate de management din subordinea sa a validat un proiect european depus de o asociaţie din care făcea parte şi soţia sa. A uitat că sediul acestei asociaţii era în ograda lui. Ioan Nelu Botiş nici nu şi-a pus problema că mai mulţi dintre consilieri şi colaboratorii săi erau implicaţi în acest proiect. Instituţiile abilitate vor stabili dacă sunt sau nu probleme legale. Sigur e vorba despre moralitate şi despre un păcat care l-a coborât pe Ioan Botiş de pe “cupola digitală” cu picioarele pe pământ: trufia.

În loc de concluzie, cităm din propriul său mesaj creştinesc: “Ridicaţi-vă şi munciţi, pentru că răsplata voastră va fi bunăstarea”.

În cadrul unei conferinţe de presă, ex-ministrul Muncii şi-a prezentat punctual său de vedere cu privire la dezvăluirile făcute de presă, dar şi realizările pe care le-a avut în calitatea sa de şef al ministerului de resort.

“În primul rând, am dorit să-mi exprim scuzele pentru faptul că am întarziat o zi în ceea ce priveşte anunţarea demisiei mele. Doresc să fac precizarea că ieri am ţinut să-l informez pe primul-ministru asupra intenţiilor mele de a demisiona şi, de asemenea, am făcut o informare pentru dl. preşedinte Traian Băsescu, domnia sa fiind plecat în Azerbaidjan nu am avut ocazia decât după-amiază să lămuresc această situaţie. În consecinţă, astăzi îmi prezint demisia. La baza demisiei stau motive de moralitate, condider că e o demisie de onoare, îmi cer scuze cetăţenilor. În calitate de ministru sunt conştient că am creat o posibilă interpretare a activităţilor pe care soţia mea le-a desfăşurat ca angajat al asociaţiei Parteneriat Euroactiv”, a spus Ioan Nelu Botiş.

Deputatul bistriţean le-a cerut scuze cetăţenilor municipiului Bistriţa, celor care l-au susţinut şi celor care i-au acordat încredere şi care au avut “dezamăgiri în legătură cu ultimele întâmplări” din “viaţa” sa ca ministru.

“Îmi cer scuze colegilor din Guvern, este o situaţie neplăcută pentru mulţi, nu aş vrea ca ei să fie puşi în situaţia de a explica activitatea unui coleg de al lor. Cred că această procedură este cea mai corectă, să-mi anunţ demisia şi să-mi rezolv mai departe problemele în mod particular”, a adăugat Botiş.

Ministrul demisionar s-a declarat mulţumit de activitatea sa de ministru. “A fost o perioadă, cred eu, extrem de bună cu privire la elaborarea unor legi, am lucrat şi am promovat în Parlament 18 legi, dintre cele mai importante aş enumera legile privind salarizarea unitară, Codul Muncii, legile dialogului social, legea zilierilor, este în Parlament şi sper să fie aprobată legea uceniciei, pe site-ul ministerului este postată legea privind asistenţa socială şi ţin foarte mult la un program pentru cămine de persoane în vârstă. (...) Îmi exprim încrederea că toate aceste legi pe care le-am susţinut şi le-am promovat vor duce la un singur lucru, la crearea unor condiţii mai bune de trai pentru cetăţenii României şi vreau să asigur că am muncit aceste luni în minister exact în această idee, aceea de a încerca să schimb ceea ce era de schimbat în special pe piaţa muncii”, a concluzionat demnitarul bistriţean.

Deputatul Ioan Oltean: Botiş a greşit, dar nu accept să primesc lecţii de morală de la hoţii hoţilor

Liderul Partidului Democrat Liberal, deputatul Ioan Oltean, a declarat, la Realitatea TV, că ex-ministrul Ioan Nelu Botiş a greşit, dar nu grav, şi că nu poate accepta lecţii de morală de la “hoţii hoţilor” care au furat “cu trenurile şi cu camioanele”.

“Este o demisie onorabilă, dar aş vrea să subliniez un lucru pe care nimeni nu poate să-l conteste. (...) Am asistat de-a lungul timpului şi la alte situaţii mult mai grave decât cea în care a ajuns Ioan Nelu Botiş, au furat cu camionul, au furat cu trenurile, iar azi îi văd dând lecţii de morală. Este foarte uşor să faci pe lupul moralist, este foarte uşor să uiţi ce ai făcut tu când erai la guvernare. O dată în plus, apreciez gestul onorabil al lui Ioan Nelu Botiş, regret că a greşit, că nu a putut să rămână şi să continue ce a făcut foarte bine la minister”, a spus liderul democrat-liberal.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor crede că situaţia în care a fost implicat Botiş & co nu este gravă, ci doar “o greşeală”. “Cazul nu a fost tratat cu uşurinţă, acesta nu e un caz grav, este o greşeală care este de condamnat. Cu siguranţă a făcut-o cu bună ştiinţă, că n-a fost inconştient. Eu nu cred că toţi cei care ajung în funcţie trebuie să-şi omoare neamurile până când ies din funcţie. Ştiu foarte bine ce înseamnă responsabilitatea, dar nu accept să-mi dea lecţii de demnitate cei care sunt condamnaţi. Eu ştiu că Ioan Nelu Botiş a greşit şi plăteşte pentru asta, dar nu accept lecţii de la alţii care au greşit mult mai mult decât Ioan Nelu Botiş şi nu au făcut nici un sfert din gestul lui de onoare, nu accept lecţii de la unii care sunt hoţii hoţilor”, a mai precizat Ioan Oltean.

Deputatul Radu Moldovan: E o nouă ruşine pentru Bistriţa

Liderul PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Emil Radu Moldovan consideră că gestul demisiei lui Ioan Nelu Botiş este unul tardiv, făcut la presiunea preşedintelui Traian Băsescu. “Îmi pare rău că nu pot spune că este o demisie de onoare. Gestul vine tardiv, după ce presa a făcut noi dezvăluiri, iar dl. Băsescu i-a spus că trebuie să plece acasă. E o nouă ruşine pentru Bistriţa. Probabil că dl. Botiş nu a dorit să depăşească performanţa domnului Oltean, care a fost ministru 9 luni, iar el numai şapte”, a precizat social-democratul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, Ioan Botiş şi-a încheiat misiunea “tăierilor” la minister. “Cred că şi-a încheiat misiunea şi poate veni către casă. A tăiat indemnizaţiile mamelor, indemnizaţiile persoanelor cu handicap, salariile bugetarilor prin legea salarizării unitare, a desfiinţat sindicatele, dialogul social “, a mai spus Radu Moldovan.

În opinia sa, Ioan Botiş “ar trebui să plece de tot din viaţa publică, să-şi dea demisia din funcţia de deputat şi atunci s-ar putea spune că e un gest de onoare”.

Deputatul Ioan Ţintean: Din punct de vedere politic îi va fi greu să se reabiliteze

Contactat telefonic, liderul judeţean al PNL B-N, deputatul Ioan Ţintean, spune că demisia lui Botiş este o demisie de onoare.

,,Aş vrea să fiu foarte scurt şi să spun că, mi se pare o demisie de onoare, deşi ştiu că au fost presiuni din interiorul partidului să nu demisioneze, totuşi şi-a dat seama de gravitatea faptelor, iar demisia lui mi se pare binevenită şi o consider o demisie de onoare. (…)Cu certitudine, că întreg cazul va aduce un capital negativ de imagine Bistriţei, iar din punct de vedere politic, domnului Botiş îi va fi greu să se reabiliteze “, a declarat deputatul liberal.

Ţintean a mai spus că şansele lui Botiş de a mai candida la Primăria Bistriţa sunt compromise.

Întrebat însă pe cine vede în locul lui Botiş la ministerul Muncii, deputatul PNL a comentat : ,,Cred că UNPR-ul va presa foarte tare să obţină postul de ministru al Muncii pentru domnul Marian Sârbu”.

Cine îi va lua locul lui Botiş?

Claudia Boghicevici, Marian Sârbu sau Gheorghe Barbu?

Nici nu a demisionat bine Botiş, că a început deja bătălia pentru funcţia de ministru al Muncii.

Conform site-ului www.pesurse.ro, pe lângă deputatul PDL Claudia Boghicevici, care şi-a manifestat dorinţa pentru acest portofoliu, îşi mai doresc acest post şi Marian Sârbu de la UNPR, care a trădat PSD-ul tocmai din acest considerent, dar şi Gheorghe Barbu, actualul secretar general al Camerei Deputaţilor şi fost ministru al Muncii.

,,Problema care se pune acum este dacă va reuşi baronul Gheorghe Falcă să-şi mai impună un om în Guvernul lui Emil Boc sau dacă în cele din urmă va avea câştig de cauză UNPR-ul generalului de intendenţă Gabriel Oprea?!

Totuşi riscul este foarte mare pentru Boc, dacă ţinem cont de faptul că cel desemnat să ocupe acest portofoliu va trebui să treacă de audierile din Parlament.

Din acest considerent varianta cea mai comodă va fi să o numească pe Claudia Boghicevici pentru a evita ca parlamentarii PDL să refuze numirea unui unpr-ist”, se precizează pe site-ul www.pesurse.ro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5