Ioan Ţintean (ALDE): Susţinem cota unică şi doar diminuarea ei la 14-12-10%!

Vicepreşedintele ALDE, Ioan Ţintean, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că formaţiunea pe care o reprezintă susţine în continuare menţinerea cotei unice şi va fi de acord doar cu reducerea  ponderii acesteia. În opinia sa, alte tipuri de impozite, precum impozitul pe cifra de afaceri, nu pot fi implementate fără o dezbatere largă, analize şi simulări.

         „După părerea mea, România nu poate face un salt abrupt de trecere de la o impozitare la alta fără să facă o serie de calcule, simulări, care să nu influenţeze mediul de afaceri. Colegii mei au fost de acord să susţinem, precum am prins în Programul de guvernare, să mergem cu cota unică, dar am nuanţat următorul aspect. Suntem de acord să modificăm cota unică doar în sensul diminuării ei, adică în loc de 16% poate să fie 14, 12, 10%, dacă se vor face simulări şi calcule şi partenerii noştri de guvernare vor dori să schimbăm cota de 16%. Suntem de acord să fie tot cotă unică, dar diminuată”, a explicat Ioan Ţintean.

         Potrivit acestuia, impozitul pe cifra de afaceri nu poate fi promovat fără discuţii cu mediul economic care are cifre de afaceri importante şi să-ţi pui întrebarea „ce se întâmplă cu dezvoltarea investiţională”. Acesta a prezentat ca exemplu situaţia companiei Leoni de la Bistriţa.

         „La producţia pe care o dezvoltă în România şi în judeţul Bistriţa-Năsăud, Leoni, dacă ar trebui să plătească impozit pe cifra de afaceri pe care l-ar plăti foarte greu din cauza faptului că au o cifră de afaceri foarte mare, evident că nu ar mai putea să treacă la modernizare şi nu mai vorbesc de dezvoltare. În aceste condiţii ar trebui să ne gândim foarte bine: e mai bine să plece o firmă care externalizează profit legal sau să ne ţină ocupaţi 7000 oameni, forţă de muncă, pentru care plătesc impozit pe salariu, CAS, CASS, impozit pe clădiri, pe terenuri, pe maşini. Sigur, niciun capitalist din lume nu vine să ne spună „bună ziua, români, nu vreţi să fac investiţii la voi în România, dar eu să nu câştig nimic?”. Nu cred că există la ora aceasta un capitalist care să spună că face afaceri în România şi lasă tot profitul sau impozitul pe profit îl lasă în România plus toate celelalte contribuţii”, a argumentat Ioan Ţintean.

         Liderul ALDE Bistriţa-Năsăud a recunoscut că sunt şi situaţii în care unii antreprenori ani de zile înregistrează doar pierderi şi nu plătesc impozit pe profit. „Aceşti trebuie să fie trecuţi într-un eşantion, de bună seamă aceştia sunt investitori mai mici, pentru care se poate merge cu o formă de impozitare care să fie ceva de genul impozitului forfetar sau minim, care indiferent dacă produc sau nu produc profit trebuie să contribuie şi ei la bugetul centralizat al statului cu o sumă, pentru că şi ei, şi angajaţii lor beneficiază de spitalizări gratuite, de reduceri la medicamente şi alte facilităţi pe care le acordă statul”, a menţionat Ioan Ţintean

 

 

Comentarii

25/07/17 08:10
Cititor

Revizuiti-va articolul... ca ceva nu este "pus de acord "...
< " care o reprezintă susţine în continuare menţinerea cotei unice şi doar reducerea acesteia la alte procente"... (???) >
-NU sustine... ci doar...
-sau ... Sustine si-n continuare... si NU reducerea... ???
No acuma, cum e ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5