Ioan Ţintean: Nu mi se pare corect ca primarii din reşedinţele de judeţ să se plângă după ce primesc o cotă de 60% din impozite

         Liderul ALDE B-N, Ioan Ţintean, consideră că sumele alocate dezvoltării şi investiţiilor mari din bugetul pentru anul 2019 sunt consistente, asta în condiţiile în care un procent de 10-15% este raportat acum la un total de 1022 miliarde lei. În opinia sa, există fondurile necesare atât pentru demararea investiţiilor în spitale regionale, în infrastructura de combatere a secetei, dar şi în infrastructura rutieră, anul acesta existând posibilitatea inaugurării a 186 km de autostradă.

         „S-a spus că acest buget nu cuprinde o repartizare justă privind creşterea investiţiilor în România. Acum trei ani de zile vorbeam de un buget de 600 miliarde lei, acum vorbim de 1022 miliarde. Cât reprezintă 20%, sau 15-20% din cele două sume? În România, investiţiile străine au jonglat între 4 şi 8 miliarde dolari, cel mai mult pe vremea guvernării Tăriceanu. Această limită nu a mai fost depăşită niciodată. Cred că din 1022 miliarde, cu 20% destinate dezvoltării, vom putea ajunge undeva peste 7 miliarde dolari. E o dezvoltare pe investiţii mari şi foarte mari, adică acele spitale regionale, combaterea secetei, infrastructură, unde CNAIR a promis 186 km de autostradă. Dacă m-aş opri doar la aceste elemente, ar însemna foarte mult pentru România”, a declarat Ioan Ţintean.

         Liderul ALDE a precizat că, bugetul este foarte aşteptat ca instrument de lucru al tuturor ordonatorilor de credite, de gradul I, II sau III. „Se aşteaptă să poată fi finanţate toate acţiunile care se derulează în aceste instituţii. Opinia publică este împărţită cu privire la modificarea cotelor. Eu pot să spun ca specialist că nu împărtăşesc aceste cote, la nivelul care sunt, şi am lucrat cu buget mult timp, şi în calitate de preşedinte al Comisiei de buget al municipiului Bistriţa, şi în calitate de director de Finanţe”, a spus Ioan Ţintean.

Acesta nu împărtăşeşte faptul că primarii din reşedinţele de judeţ se plâng de reducerea veniturilor, ca urmare a micşorării cotei pe impozitul pe venit şi pe profit, deoarece autorităţile ştiau că Programul de guvernare îşi propune atât reducerea TVA-ului de la 24 la 19%, cât şi a impozitului pe profit de la 16 la 10%. Ţintean a explicat că, în urma acestor măsuri, Guvernul a decis, în 2018, ca 47% din aceste cote pe impozit să rămână la nivel local, faţă de 41% cât fusese în anii precedenţi. Mai mult, în 2019 cota ajunge la 60%, „şi tot nu este destul, în condiţiile în care cele mai mari bugete şi sume le au reşedinţele de judeţ”.

Ce să spunem de primarii cu localităţi mici de 1000 până în 2000 locuitori, cărora le rămâne 60% din impozitul pe venit, aproape nimic. Câţi angajaţi sunt pe raza unei comune de 1000-1500 de locuitori? Culmea e că ei nu au sărit, ei nu au făcut grevă. Sigur că ei se bazează pe sumele de echilibrare. Dar când vine Guvernul şi spune că 60% din impozitul pe venit sau pe profit dintr-o reşedinţă de judeţ rămâne, iar marea majoritate a întreprinderilor îşi au sediul, îţi mai pui problema că nu ai bani din ce face dezvoltare? Mie nu mi se pare corect”, a declarat Ioan Ţintean, reinterând recomandarea ca banii să fie cheltuiţi strict pe dezvoltare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5