Ioan Turc: 53% din bugetul municipiului Bistriţa va merge spre investiţii! Fiecare leu plătit de bistriţeni atrage alţi 2 lei din fonduri europene
Peste jumătate din bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa va fi direcţionat spre investiţii. Sursa de finanţare pentru aceste proiecte de dezvoltare, în pondere de 55%, o reprezintă fondurile europene, iar municipalitatea îşi propune să crească această sursă de finanţare. Veniturile pentru investiţii au crescut cu 53%, iar cheltuielile cu 150%, ambele datorându-se infuziei de bani europeni, în contextul în care încep proiecte majore precum Linia Verde, Axa Gării – Decebal – Andrei Mureşanu etc., a anunţat primarul Ioan Turc, în cadrul unei conferinţe de presă. Primarul Bistriţei i-a avut alături la prezentarea bugetului pe anul 2021 pe viceprimarii Sorin Hangan şi Călin Stan, administratorul public Ioan Peteleu, preşedintele Comisiei de buget – Florin Urâte, directorii din Primăria Bistriţa - Lia Ivaşcu şi Nicolae Scurtu.
Primarul Ioan Turc a anunţat nu mai puţin de şase priorităţi ale administraţiei pentru anul 2021 care se suprapun pe programul de guvernare locală. Este vorba despre o „administraţie transparentă şi modernizată prin digitalizare”, o „administraţie care are grijă de cetăţenii săi”, „Bistriţa – oraş verde şi curat”, „Bistriţa – oraş inteligent şi atractiv pentru tineri”, „Bistriţa – destinaţie culturală şi turistică” şi, nu în ultimul rând, „Bistriţa – destinaţie pentru afaceri inovative”.
Bugetul general al municipiului Bistriţa însumează, în 2021, 365.059 milioane lei la capitolul venituri şi 407.506 milioane lei la capitolul cheltuieli. Practic, avem venituri mai mari cu 25% faţă de 2020 şi cheltuieli mai mari cu 59 de procente, cele din urmă fiind acoperite din excedentul bugetar aferent anilor trecuţi. Primarul Ioan Turc a ţinut să menţioneze că gradul de îndatorare publică este de 7,38%, incluzând şi împrumuturile pentru cofinanţarea proiectelor europene, dintr-un nivel de 30% cât este permis prin legislaţie.
Cheltuieli din bugetul general merg în pondere de 53% către investiţii, 19% - cheltuieli de personal, 16% - bunuri şi servicii, 10% - asistenţă socială şi sănătate şi 2% pentru dobânzi şi rambursări de împrumuturi. „În anul 2021, fiecare 1 leu plătit de bistriţeni prin taxe şi impozite locale atrage 2 lei din fonduri europene. Valoarea veniturilor din taxe şi impozite este de 62,661 milioane lei, în timp ce valoarea totală a veniturilor din fonduri europene este de 117,824 milioane lei”, a explicat Ioan Turc.
Citiţi şi:
- Primarul Ioan Turc: Bugetul municipiului Bistriţa, îndreptat spre dezvoltare. Fiecare leu plătit de bistriţeni prin taxe şi impozite locale atrage 2 lei din fonduri europene!
- Primarul Ioan Turc: Peste 50% din bugetul general al municipiului Bistriţa va fi alocat investiţiilor. Oraşul se transformă vizibil!
- Ovidiu Creţu: Aproape un sfert din bugetul municipiului este alocat investiţiilor
- Primarul Dorin Vlaşin: Năsăudul are cel mai mare buget alocat investiţiilor, din ultimii 30 de ani! Peste 60% din buget, pentru dezvoltare!
- Primarul Ovidiu Creţu: Vom aloca investiţiilor peste 45% din buget. Dezvoltarea municipiului se face în pondere de 90% din fonduri europene
Comentarii
Priorităţile administraţiei Ioan Turc pentru anul 2021pot fi sintetizate astfel:
-Administraţie transparentă şi modernizată prin digitalizare;
-Administraţie care are grijă de cetăţenii săi;
-Bistriţa – oraş verde şi curat;
-Bistriţa – oraş inteligent şi atractiv pentru tineri;
-Bistriţa – destinaţie culturală şi turistică;
-Bistriţa – destinaţie pentru afaceri inovative;
Totusi, dintre priorităţi lipseste una importantă si anume „Bistrita-oraş universitar”. Pentru ca Bistrita să devină o destinație pentru afaceri inovative, este necesar să existe o strânsă legătură cu dezvoltarea invătământului superior tehnic. In acest sens este nevoie de construirea unui campus universitar modern, cu săli de curs si laboratoare unde să poată fi desfăsurată o activitate de cercetare-inovare specifică facultătilor din domeniul politehnic chiar in interiorul extensiei Bistrita a UTCN. Fără asemenea dotări nu pot fi depuse proiecte pentru atragerea de fonduri europene pe programul POSDRU pentru învățământul superior si nici pentru programul Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI).
Adaugă comentariu nou