Ovidiu Creţu: Aproape un sfert din bugetul municipiului este alocat investiţiilor

Primarul Ovidiu Creţu a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că bugetul municipiului Bistriţa pe anul 2017 asigură funcţionarea normală a tuturor serviciilor şi sectoarelor de activitate ce ţin de administraţia locală, acesta înscriindu-se pe „linia crescătoare din ultimii şase ani”, cu venituri de 150 milioane lei în 2011 şi de 234 milioane lei în 2017.

Mai mult, o pondere de 24,83% din cheltuieli este alocată investiţiilor. În plus, acest buget – aflat în stadiu de proiect – „pregăteşte atragerea fondurilor europene”, şi anume 35 de proiecte în pregătire şi execuţie, cu o valoare totală de peste 103 milioane euro.

         „Chiar dacă acest an este unul cu venituri din fonduri europene nerambursabile foarte mici, totuşi, bugetul este superior din punct de vedere valoric faţă de cele din anii precedenţi, ceea ce ne permite să asigurăm atât funcţionarea, cât şi sumele pentru dezvoltare. Este un buget care este destinat dezvoltării, 24,83% din valoarea totală a bugetului, la cheltuieli, este alocată investiţiilor. Destul de puţine fonduri europene, doar din veniturile proprii, excedentul anului trecut am asigurat o sumă importantă cu care să putem să facem dezvoltarea în continuare a municipiului”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.

         Bugetul general al municipiului Bistriţa este de 234,501 milioane lei, la capitolul venituri, în creştere cu aproape 6 % faţă de 2016, şi de 287,183 milioane lei, la capitolul venituri, în creştere cu 30 de procente. Bugetul general este compus din bugetul local, bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local şi fonduri externe nerambursabile, existând un excedent de 52 milioane lei destinat investiţiilor.

         Potrivit primarului Creţu, o pondere de 53% din total venituri este asigurată din impozite, taxe locale, cota din impozitul pe venit şi alte venituri proprii, aproape 42% reprezintă transferul de la bugetul de stat (pentru învăţământ şi servicii descentralizate), iar 5,5% sunt fonduri externe nerambursabile.

         În ceea ce priveşte cheltuielile din bugetul general, investiţiile reprezintă 24,83% - 71,295 milioane lei, cheltuielile de personal – 42,78%, din care pentru âmvăţământ – 77,4 milioane lei, iar pentru Primărie şi serviciile din subordine – 45,4 milioane lei. Pentru bunuri şi servicii, proiectul prevede suma de 66,5 milioane lei, adică 23,16 % din total cheltuieli. Pentru cele două împrumuturi ale municipalităţii, cheltuielile din acest an sunt de 8,2 milioane lei, reprezentând 2,86% din buget.  

         În ceea ce priveşte bugetul pe activităţi, la nivel general, învăţământul are cea mai mare pondere cu 34% (cheltuieli de personal şi investiţii), urmat de locuinţe, servicii şi dezvoltare publică – 24%, transporturi  (drumuri, inclusiv asfaltări străzi) – 11,33%, asistenţă socială şi creşe – 6,6% şi autorităţi publice – 6,43%.

 

 

 

Comentarii

14/03/17 15:01
vizitator

Care-i diferenta intre mult-hulitele investitii facute de Elena Udrea cu terenuri de fotbal în pantă, cu săli de sport în sate fără copii, cu bazine de înot unde nu există tineri, cu telegondole, cu patinoare în locuri dintre cele mai ciudate, precum Bistriţa Bârgăului sau cu pârtii de schii unde nu vine nimeni si investitiile la fel de idioate facute de Cretu in partia de schi de pe dealul Cocosului la cea mai joasa altitudine din tara la care urmeaza sa se adauge si alte aiureli precum Aquapark sau Alpine Coaster? Si totusi exista o diferenta chiar importanta si anume, investitiile Elenei Udrea s-au facut cu fonduri europene in timp ce Cretu a tapat banii de la bugetul local facand imprumuturi bancare si indatorand orasul pe 20 de ani.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5