Ionuţ Simionca: PMP, PNL şi Alianţa USR PLUS trebuie să aibă un candidat unic pentru Primăria Bistriţa

Liderul PMP Bistriţa-Năsăud, deputatul Ionuţ Simionca, consideră că PSD poate fi înlăturat de la Primăria Bistriţa şi Consiliul Judeţean doar dacă toate partidele de dreapta se vor uni şi vor propune un candidat unic.

          „Alegerea primarilor în două tururi este foarte importantă, candidat unic din partea partidelor anti-PSD, vorbim de partidele importante la nivel judeţean care ar putea să câştige alegerile. Am venit cu o soluţie pentru a avea acest candidat potrivit şi şansa să câştigăm. Mai precis, propun ca PMP, PNL şi USR să-şi desemneze în cel mai scurt timp propriii candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Bistriţa, după care aceştia să aibă la dispoziţie 30-40 de zile pentru a-şi prezenta proiectele bistriţenilor. La finalul acestei perioade, candidatul comun, în spatele căruia ne vom alinia cu toţii, va fi desemnat printr-un sondaj de opinie. Acela dintre noi care beneficiază de cea mai mare încredere a bistriţenilor va avea susţinerea a trei partide politice şi va fi 100% primarul Bistriţei”, a explicat Simionca.

          Preşedintele PMP B-N a menţionat că cei care doresc să candideze pentru Primăria Bistriţa trebuie să vină cu un proiect, pentru ca electoratul să-i cunoască. „Dacă fiecare partid politic va avea un candidat, PSD are toate şansele să-şi păstreze Primăria şi Consiliul Judeţean. Fac un apel la USR-PLUS şi PNL să fim înţelepţi, lucrurile care ne despart sunt mult mai puţine decât lucrurile care ne unesc şi dacă le pasă de bistriţeni, haideţi să avem un candidat comun, unul capabil să împingă PSD”, a mai spus deputatul Simionca.

          Acesta a precizat că la PMP a fost deschisă o listă de posibili candidaţi, iar el îşi va depune candidatura în sânul partidului. Ionuţ Simionca a adăugat că, până la 1 martie trebuie ca o eventuală alianţă electorală să fie încheiată şi stabilit candidatul comun, asta pornind de la faptul că acel candidat are deja o notorietate foarte mare.

Comentarii

20/12/19 13:13
Vizitator

Alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin s-a dovedit o anomalie. Cel mai evident exemplu este in cazul orasului Bistrita unde Cretu a obtinur trei mandate de primar, din care ultimele două din cauza acestei anomalii. Astfel, in 2012, Creţu a obtinut 16.664 de voturi, fiind ales cu doar 47,55% din voturi, in conditiile in care s-au prezentat la vot numai 35.044 persoane din cele 76.193 înscrise pe listele electorale în municipiul Bistriţa. Prin urmare, Cretu a fost ales atunci cu mai putin de un sfert din populatia cu drept de vot a Bistritei. Apoi, la alegerile din 2016, Cretu a obținut 12.825 de voturi din numărul total de voturi valabil exprimate, fiind ales cu aproximativ 47% din preferințele electoratului bistritean . Dacă legea electorală ar fi prevăzut alegerea primarilor in două tururi, Cretu nu ar fi fost reales in 2012 iar Bistrita nu ar fi ajuns „Caracalul Ardealului”.
Este dezavantajul alegerilor dintr-un singur tur, care permite castigarea scrutinului cu mai putin de 50% din numarul de voturi exprimate, ceea ce genereaza lipsa de reprezentativitate prin existenta unor primari ai minoritatii electoratului cu drept de vot.
De aceea, trebuie revenit la alegerea primarilor in două tururi si a presedintilor de consilii judetene din rândul consilierilor care reusesc să facă o majoritate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5