Ionuţ Simionca, propunere legislativă pentru redeschiderea restaurantelor în interior: distanţă de 2 m între mese, cu 4 persoane, şi panouri separatoare

Deputatul Ionuţ Simionica, candidat pentru Primărie Bistriţa,  a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va depune, până la finele săptămânii, o iniţiativă legislativă care vizează salvarea industriei HoReCa în sensul redeschiderii restaurantelor şi în spaţiile din interior.

          „Vin cu o propunere legislativă pentru cei din industria HoReCa. Am stat de vorbă cu mulţi proprietari de restaurante, de hoteluri, baruri, cafenele din municipiul Bistriţa şi toată lumea este supărată pentru că cifra de afaceri e foarte scăzută, mulţi dintre ei se pregătesc să intre în faliment, mulţi au închis deja pentru că nu aveau spaţii în afara localului sau terase. Toată lumea din această industrie îşi doreşte o gură de oxigen. Oamenii se gândesc că vine toamna, iarna, terasele se vor închide şi nu vom avea o soluţie clară pentru această industrie. După mai multe discuţii cu proprietarii de hoteluri, restaurante, cafenele etc. şi o consultare cu aceştia, am ajuns la concluzia că Parlamentul trebuie să vină cu o soluţie, gura de oxigen pentru cei din industria HoReCa”, şi-a motivat acest demeres parlamentarul bistriţean.

          Deputatul Ionuţ Simionca a menţionat că, potrivit Legii 55/2020 prin care s-au luat nişte măsuri pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de CoVid-19, s-a dat gir Guvernului să ia măsurile necesare pentru a proteja cetăţenii şi pentru a le aduce siguranţă. „Guvernul României, prin Hotărârea 553 din 2020, a stabilit că se suspendă consumul produselor, a băuturilor alcoolice şi nonalcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, cafenele sau alte localuri publice din interior clădirilor. Prepararea şi comercializarea şi consumul produselor alimentare, a băuturilor alcoolice şi nonalcoolice sunt permise în spaţii speciale, dispuse în exteriorul clădirilor, cu asigurarea unei distanţe minime de 2 m între mese, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin Ordinul ministrului etc. Noi considerăm că Parlamentul este responsabil să vină cu un pachet minim pentru a salva această industrie şi pentru a ajuta operatorii economici din domeniu. Propun ca pe perioada stării de alertă, măsura de suspendare a produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interior, să nu se aplice operatorilor economici care asigură păstrarea unei distanţe minime de 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, precum şi departajarea spaţiului comun prin panouri de separare între mese. Adică, dacă este un panou se separare, şi în interiorul clădirilor să se poată funcţiona”, a explicat Ionuţ Simionca.

          Deputatul Simionca a menţionat că îşi doreşte ca această iniţiativă să fie dezbătută într-un ritm alert, de urgenţă, pentru a rezolva cât mai repede această problemă, deoarece din septembrie, dacă vremea este nefavorabilă, terasele încep să se închidă şi nu vom mai avea niciun restaurant deschis.

          „Sunt deja măsuri legislative care dau posibilitatea oamenilor de afaceri să funcţioneze în interiorul clădirilor. Legea 55/2020 prevede că pe durata stării de alertă se pot suspenda activităţi de comercilizare a produselor şi serviciilor în centrele comerciale unde-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU. Această masură nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici, de sub 15.000 mp, cu magazine individuale, din incintă, de sub 500 mp. În mall-uri deja funcţionează aceste magazine mici, dacă au mai puţin de 500 mp. Foarte puţine restaurante din Bistriţa au o capacitate de 500 mp. În plus, nu există studii care să demonstreze exact că în spaţiile închise transmiterea CoVid este mai accelerată. Dacă ne gândim la vecinii din afara României, ei şi-au deschis restaurantele, deja funcţionează, oamenii de afaceri pot să stea pe linia de plutire, nu în câştig. Vorbim de supravieţuirea unei întregi industrii şi mai sunt politicieni care spun că şi la mare nu ar fi acele aglomeraţii pe terase dacă s-ar deschide şi spaţiile interioare. E o propunere legislativă binevenită şi susţinută de toţi operatorii economici din industria HoReCa din municipiul Bistriţa. În lipsa adoptării acestei iniţiative, actuala legislaţie prezintă o piatră de moară pentru această industrie şi noi vrem să o resuscităm. Guvernul nu a venit cu o soluţie clară pentru această industrie şi cred că propunerea legislativă este o mască de oxigen pentru HoReCa”, a spus Ionuţ Simionca.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5