Joi, 30 martie, întâlnire cu Mircea Gelu Buta, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Joi, 30 martie, începând cu ora 19:00, vă așteptăm la o Întâlnire cu Mircea Gelu Buta, prilej cu care se vor lansa volumele sale publicate de Editura Școala Ardeleană: Istorii neștiute, istorii uitate și Urme ale unor oameni de seamă.

Invitați: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Vasile Pușcaș și Vasile George Dâncu.
Moderator: Paul Ersilian Roșca.
Moment artistic: recital instrumental susținut de Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” – Alexander Kiss la oboi (Prof. dr. Ștefana Sabău), Riana Savu la flaut (Prof. Ileana Maier), Noemi Ferencz la violă (Prof. Eliza Vlad) și Prof. dr. Meda Nemeti la pian.

Organizatori: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Muzeul Mitropoliei Clujului și Editura Școala Ardeleană.
Parteneri: Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” și Radio Renașterea.

Evenimentul va avea loc la Muzeul Mitropoliei Clujului.

„Mircea Gelu Buta știe să ne arate, neostentativ și fără orgolii locale obsedante, că Bistrița a fost plină de har prin pașii «oamenilor cari au fost» (cum ar fi zis Iorga), prin oamenii mari ai locului, dar și prin cei de aiurea care s-au apropiat de binecuvântatul loc, de ținuturile vecine ale Năsăudului, de văile dintre dealurile domoale sau de depresiunile de la poalele Carpaților Răsăriteni, presărate cu sate rânduite după regulile grănicerești de odinioară.” (Ioan-Aurel Pop)

„Avertizând că «lecțiile istoriei sunt de multe ori aspre», domnul Mircea Gelu Buta ne demonstrează nu doar umanismul său revendicat din exercitarea profesiilor de medic și dascăl, ci și argumentează că în conștiința socială a contemporanilor un loc aparte îl ocupă conștiința națională, care încă izvorăște și din conștiința istorică. Percepția asupra istoriei nu este una apologetică, ci rațională, ca un act cultural ce-și găsește locul în conștiința civică.” (Vasile Pușcaș)

„Am încercat să reînvii locuri și oameni, scoțându-i din uitare, cu dorința ca generațiile tinere ale vremii, dar și cele care vor urma, să deprindă valoarea amintirilor colective, care dau unui popor puterea să înfrunte viitorul.” (Mircea Gelu Buta)

Detalii despre cărți: aici

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5