Jurnal de la Paris: Poezia bistriteana la inaltimea Turnului Eiffel

Doris Gata

Cati dintre scriitorii romani au avut sansa de a se inalta, la propriu, deasupra Parisului ? Lasand deoparte metafora inaltimii pe care o propune valoarea unei opere, cate dintre cartile lumii au urcat in zarile de necuprins ale monumentului simbol pentru orasul luminilor ? Si totusi poetii Dorel Cosma, Elena M. Cimpan, Menut Maximinian, Victoria Fatu Nalatiu si cartile lor s-au aflat in cea de-a patra zi a delegatiei culturale din capitala Frantei, impreuna cu Joel Conte, scriitor si presedintele Asociatiei Rencontres Europeennes Europoesie, in tumultul universal de Conexiuni multiculturale, in direct, materializat in lecturi din poezia proprie, ascultate si apreciate de catre iubitorii genului liric. Asa cum am fost informati telefonic, programul zilei a continuat cu participarea la activitatea Promenada poetica 2013, organizata de asociatia amintita, in amintirea poetului Aimé Césaire, scriitor din Martinica, militant al culturii africane in toata lumea. A fost prezenta poeta Ozoua Soyinka, cu care s-a stabilit realizarea unor proiecte comune la Casa cu lei Bistrita.
Apoi, periplul a continut cu o vizita la Biserica Romana Ortodoxa din Paris, preot Constantin Tarziu, in fata careia se afla statuia lui Mihai Eminescu. Poate nu intamplator spiritul lui Eminescu a facut posibila o intalnire de suflet cu membrii comunitatii romane din Paris, adunati cu ocazia sarbatorii bisericii. Tot aici scriitorii s-au intalnit si cu artista Lia Lungu, animatoare a manifestarilor culturale din New York, care si-a manifestat intentia unui schimb cultural intre Centrul Cultural Municipal Bistrita si comunitatea romaneasca din America.
Programul s-a incheiat cu un dineu oficial oferit de gazda scriitorilor, Joel Conte, stabilindu-se proiecte cultural artistice comune pentru 2013-2014. Dupa o saptamana de cultura rodnica, delegatia scriitorilor bistriteni Conexiuni se va intoarce acasa zilele urmatoare.

Comentarii

17/09/13 20:48
Lia Lungu

M-a fericit intalnirea de la Paris cu poetii ardeleni subscrisi inaltarii si, inaltandu-se in lumina inaintasilor - Cioran, Eliade, Brancusi. Doamne, fi garant neamului meu maret!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5