Preşedintele USR Sibiu, Radu Văcărescu, şi preşedintele Asociaţiei de Europoezie, Joel Conte, la Festivalul Liviu Rebreanu. Medalie de la Paris pentru dr. Dorel Cosma
Ediţia din acest an a Festivalului de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu” a avut ca invitat pe preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, Ioan Radu Văcărescu, care a prezentat nu doar cele mai recente proiecte ale scriitorilor profesionişti ci şi revista „Euphorion”. De asemenea, Văcărescu a recitat o poezie inedită pe care a scris-o pe meleagurile noastre, în timpul armatei, iar în această vară a up-datat-o la Colibiţa. Un alt oaspete a fost Joel Conte, preşedintele Asociaţiei de Europoezie din Paris, care a venit la Bistriţa cu trei cărţi în limba română traduse de Oana Dugan – „Efemera speranţă a iluziei”, Editura Pompidu, „Dincolo de rimă”, alături de Thierry Sajat , Editura Axis Libris, şi „Spaţiu poetic”, împreună cu Francois Fournet, Editura Eikon.
În paginile acestor cărţi se găsesc şi poezii scrise la Bistriţa, amintind aici doar „Nunta Zamfirei”, „Luminile de la Palatul Administrativ” şi „Festivalul Liviu Rebreanu”. Cei doi oaspeţi au fost distinşi de directorul Festivalului, dr. Dorel Cosma, cu Medalia „Liviu Rebreanu” pentru contribuţia avută de-a lungul timpului la imaginea culturală a Bistriţei în ţară şi străinătate.
Din Sibiu au venit, cu cărţile şi revistele lor, prof. univ. dr. Anca Sârghie, de la Universitatea Alma Mater, cea care editează publicaţia „Lumina slovei”, criticul Silviu Guga cu „Jurnalul de la Păltiniş” şi poetul George V. Precup. De asemenea, din Franţa au fost prezenţi la Bistriţa poeţii şi artiştii plastici Marie Vasol, Michele Lux şi Fracois Fourne, care este şi redactor la Radio Franţa. Joël Conte i-a acordat dr. Dorel Cosma o diplomă și o medalie a Association Rencontres Européennes Europoésie, iar Victoriei Fătu Nalațiu, premiul UNICEF pentru pictură.
În ultima zi a ediţiei de anul acesta am avut oaspeţi de la Cluj, în primul rând pe Cornel Udrea, cel care a fost încă de la început alături de festival, printre cei mai prolifici scriitori din ţară, având editate aproape 150 de cărţi. Criticul Antonia Bodea a prezentat o viziune asupra vieţii culturale din Bistriţa, declarând că depăşim în multe privinţe activitatea de la Cluj. Directorul Editurii Ecou Transilvan, Nadia Baciu, a prezentat cele mai recente apariţii, subliniind faptul că are o colaborare deosebită cu scriitorii din judeţul nostru. De la Bucureşti a fost prezent Sorin Lucaci, care şi-a lansat o nouă carte de poezii, de la Deva Mariana Pândaru Bârgău, directorul revistei „Ardealul literar”, alături de poeta Elena Petruţ; de la Râmnicu Vâlcea – Gheorghe Răducanu, de la Piteşti – Bogdan Cioabă, Vaslui – Liliana Elena Muştiuc, Teleorman – Daniela Trandafir. Din Israel a onorat cu prezenţa ediţia din acest an Rushdie Almadi, care i-a încântat pe bistriţeni nu doar cu poezia ei ci şi cu momente de iluzionism. Moderatori au fost managerul Dorel Cosma, alături de preşedinta Societăţii „Conexiuni”, Elena M. Cîmpan.
S-a tras cortina peste o ediţie în care, cu siguranţă, literatura a fost la loc de cinste, iar binecuvântarea evenimentelor prin prezenţa Mitropolitului Andrei şi a Episcopului Macarie a dat ţinută celui mai mare festival din ţară, care-l sărbătoreşte pe cel care este nu doar un brand al judeţului nostru, ci unul dintre cei mai importanţi scriitori pe care l-a dat de-a lungul timpului România.
Citiţi şi:
- Bistriţa, în revista „Florilege” din Paris
- Mesaj de felicitare din Paris pentru Palatul Culturii Bistriţa
- Festivalul Internaţional de Literatură şi Teatru „Liviu Rebreanu”, sub semnul artei internaţionale. Dorel Cosma a primit Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu
- Antologie în pandemie, la Palatul Culturii Bistriţa, pionierat în cultura internaţională
- Cel mai frumos eveniment de până acum al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, prezidată de Ion Radu Văcărescu, s-a derulat la Palatul Culturii Bistriţa
Adaugă comentariu nou