Antologie în pandemie, la Palatul Culturii Bistriţa, pionierat în cultura internaţională
Poezia, ca semn al păcii şi ca balsam pentru suflet, a constituit subiectul Festivalului Internaţional ce a fost coordonat de pe scena Palatului Culturii Bistriţa şi care a adus, prin aplicaţia zoom, poeţi de pe cinci continente.
Evenimentul, derulat în vreme de pandemie, constituie o premieră şi a fost realizat de Palatul Culturii Bistriţa şi Societatea Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni” în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti. La invitaţia echipei de la Palatul Culturii, coordonată de managerul și scriitorul Dorel Cosma, au răspuns prezent Ioan Radu Văcărescu, președintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Zorin Diaconescu, Elena M. Cîmpan şi Menuț Maximinian (parte din comitet), din America, Theodor Damian, din Australia, Daniel Ioniță, din Franța, Joel Conte și Elisa F. AR, din Uruguay, Juan C. Tajes, din Turcia, Șenel Gocke, Gülname Eslek și Muberra Karamanoglu, din India, Perugu Ramakrishna, din Israel, Rushdi Almadi, din Cypru, Androulla Shati, din Italia, Claudia Piccino și Mirela Duma, din Spania, Sorin Bălășcău, din Germania, Gino Leineweber, din România, Nicolae Feier, Vasile Beni, Victor și Veronica Știr, Victoria Fătu-Nalați, Mirela Orban, Maria Blaga, Marilena Toxin, Cristina Pop, Ioan Lazăr, Niculae Vrășmaș, Ana Zăgrean, Gheorghe Mizgan, Rodica Fercana, Dumitru Alexandru Bar (Bistrița), Anca Sîrghie, Ioan Radu Văcărescu, Emil Cătălin Neghină, Ioan Gligor Stropița (Sibiu), Robert Laszlo, Loredana Știrbu, Aurel Pop, Felician Pop (Satu Mare), Sorin Grecu, Antonia Bodea (Cluj- Napoca), Daniela Trandafir (Teleorman), Mariana Pândaru Bârgău, Elena Petruț (Deva), Marcel Miron (Huși), Gelu Nicolae Ionescu (Ploiești). Trebuie menţionat şi apreciat efortul deosebit al echipei tehnice, coordonată de Adrian Puşcaş, care a realizat transmisii de mare calitate, prin suprapunerea imaginilor, dar şi prin efecte sonore, amintind aici şi pe Ovidiu Moldovan şi Paul Rus. Secretariatul tehnic a fost asigurat de Maria Herineanu.
Rodul acestei întâlniri, care a avut ecouri frumoase pe toate continentele şi care poate fi oricând revăzută cu plăcere pe reţelele online ale Palatului Culturii, s-a fructificat într-un mod aparte, prin apariţia cărţii „Antologie în pandemie”, având ca coordonator pe Dorel Cosma, scriitor şi manager al Palatului Culturii.
Grăitoare pentru această poezie sunt cuvintele semnate de Dorel Cosma în prefaţă: „Câţi dintre noi nu ne-am gândit la poezie în acea perioadă de „stat în casă”? Aveam atâta timp şi prea multe griji. Timp cât să scriem, să citim, să ne punem ordine în texte. Timp la care altădată râvneam, că nu era destul. Într-un/şi dintr-un prea plin de timp, a venit ideea unui Festival Internaţional de Poezie. Au fost multe manifestări de acest gen dar acum, în pandemie? Cine şi-ar fi închipuit că poate aduna atâţia poeţi din lumea întreagă care să se exprime public într-o vreme atât de tristă? Şi unde ar putea avea loc această Academie de poezie dacă nu doar la Palatul Culturii din Bistriţa. Obişnuiam, la Societatea „Conexiuni”, să ne întâlnim în fiecare zi de io ale lunilor. Au trecut martie, aprilie, mai, cu restricţii, cu izolare. Şi, deodată, in iunie a apărut la orizont ca un colac de salvare. 0 întâlnire cu poezia de peste mări şi ţări. Poeţi, prieteni ai Societăţii noastre, au răspuns „prezent” invitaţiei de a ne afla ”în direct”, de pe marea scenă a Poeziei universale”. Gândurile sunt însoţite de poezia 65+, ce surprinde stări ale poetului într-o ipostază plină de metafore.
La rândul lui, Ioan Radu Văcărescu, preşedintele USR, Filiala Sibiu, vorbeşte despre rolul festivalului, însoţindu-şi gândurile cu câteva poezii reprezentative. „Festivalul mondial de poezie organizat de Palatul Culturii din Bistriţa, de Dorel Cosma şi ai săi, a reprezentat un moment unic şi de mare relevanţă culturală şi socială. Nu putem decât să aducem laude organizatorilor şi celor peste patruzeci de poeţi participanţi, de pe toate continentele. Valoarea acestui festival se va vedea, desigur, şi la apariţia antologiei de poezie care stă să apară”, spune Ioan Radu Văcărescu.
Despre poezie şi jurnalism scrie şi Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti: „Recentul Festival Internaţional de Poezie, desfăşurat în mediul on-line, organizat de Palatul Culturii din Bistriţa, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, adună pe o platformă generoasă scriitori din multe ţări, de pe toate continentele. Fie că sunt români care s-au stabilit în alte colţuri ale lumii, fie că sunt autori străini, se regăsesc printre ei membri şi ai Uniunii Ziariştilor. Acest fapt mă bucură şi mă face să cred că jurnalismul cultural face concurenţă oricărui alt tip de jurnalism, că poeţii sunt cetăţeni de opinie, că scriitorii îşi exersează zi de zi condeiul, prin articole, până la înfiriparea unei viitoare cărţi. Implicarea este simţită şi sub aspectul temei, supuse în Festival. Aceasta ţine de perioada pandemiei şi, ca dovadă, multe dintre creaţii sunt inspirate de pandemie sau scrise în această perioadă. Evenimentul continuă să aibă ecouri în rândurile participanţilor, care povestesc mai departe cubucurie experienţa „trăită” virtual pe scena Palatului Culturii din Bistriţa. Acest Festival este un început. Luând locul întâlnirilor obişnuite, tradiţionale, el poate continua ca alternativă, cu alte şi alte prezenţe ale scriitorilor şi jurnaliştilor în on-line”.
Rând pe rând, în carte, ne întâlnim şi cu gândurile altor personalităţi ce vorbesc despre frumuseţea mesajului poeziei şi în vremuri grele, amintind aici pe Joel Conte, preşedintele Asociaţiei de Europoezie din Paris: „Profesorul Dorel Cosma, director al Palatului Culturii din Bistriţa şi preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Folclor (IGF), a organizat Festivalul Internaţional de Poezie on-line, ce a adunat poeţi de pe toate continentele. În superbul cadru de la Palatul Culturii din Bistrița, în inima Transilvaniei, cei 50 de participanţi s-au regăsit pe ecranul mare, plin de poeţi. Împreună cu profesorul Dorel Cosma, s-a aflat Comitetul de organizare, alcătuit din profesorul Zorin Diaconescu, Elena M. Cîmpan, Menuţ Maximinian, directorul jurnalului „Răsunetul” , membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Fiecare poet invitat în Festival şi-a exprimat gândurile în propria limbă. Înţelegerea şi prietenia au conferit momentului de poezie o dimensiune umană evidentă, cu regăsiri, foarte apreciate de fiecare, în pofida distanţei. Spre marca bucurie a participanţilor, a fost realizat un film al Festivalului şi o Antologie de poeme, bilingvă, în limba fiecărui poet şi în engleză. Sub impulsul remarcabil al profesorului Dorel Cosma, oraşul Bistriţa continuă, prin aceasta, schimburile culturale internaţionale, cu bucurie, în ciuda contextului dificil cauzat de criza sanitară mondială. Utilizarea mijloacelor moderne oferă noi perspective, cu ajutorul cărora România se deschide lumii şi artişti din toată lumea privesc spre Bistriţa”.
Şi prof. univ. Theodor Damian, directorul revistei „Lumină Lină” de la New York a avut cuvinte de laudă: „Festivalul de poezie de la Bistriţa, eveniment de pionierat în cultura română în condiţiile vitrege ale pandemiei actuale, s-a constituit într-un model de promovare a prieteniei, a colaborării, a valorilor la nivel naţional şi internaţional. De asemenea, mi s-a părut excelentă vizibilitatea României în general, a Bistriţei şi bistriţenilor în special, pe merit, în contextul existenţei noastre în „satul global”. Poezia are o dimensiune sacră. Schimbarea „microfonului” de la un poet la altul, de la oraş la oraş, de la o ţară la alta, a fost ca un pelerinaj prin locurile luminoase ale fiecărui participant, ca-ntr-un fel de noapte a învierii unde fiecare ia lumina bucuriei din lumânarea celuilalt şi ca o confirmare a frumoaselor cuvinte ale lui Holderlin: „Poetic locuieşte omul pe acest pământ”. Evenimentul, foarte bine organizat (felicitări directorului Dorel Cosma şi colaboratorilor săi) s-a desfăşurat în parametri normali, chiar ideali am putea zice, ţinând cont de situaţia anormală a restricţiilor generate de pandemie, şi a fost o încercare reuşită de a transforma durerea în bucurie”.
Facem cunoştinţă cu poeziile aduse de artişti de pe mai multe continente şi cu structurile lirice diferite, dar atât de apropiate prin mesaj ale acestora.
Antologia va sta peste timp ca mărturie a creaţiei în aceste vremuri grele, de la Bistriţa dându-se semnalul spre toate zările că vocea poeţilor este una solidară care merită a fi ascultată pentru că prin conturarea prin cuvinte aceştia salvează lumea, înfrumuseţând-o şi dându-i speranţă.
Citiţi şi:
- Triplă sărbătoare literară la Palatul Culturii Bistriţa
- Poezia rămâne (și on-line)
- Cel mai frumos eveniment de până acum al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, prezidată de Ion Radu Văcărescu, s-a derulat la Palatul Culturii Bistriţa
- Palatul Culturii, alături de bistriţeni şi nu numai, în vreme de pandemie
- Preşedintele USR Sibiu, Radu Văcărescu, şi preşedintele Asociaţiei de Europoezie, Joel Conte, la Festivalul Liviu Rebreanu. Medalie de la Paris pentru dr. Dorel Cosma
Adaugă comentariu nou