Poezia rămâne ( și on-line )

Elena M. Cîmpan

Știe cineva unde este locul poeziei? Știe cineva care este timpul poeziei? Când ea se află peste tot și mai presus în inimile noastre?... Indiferent de întâlniri, ad-hoc, organizate, cu participare directă sau on-line, prin mijloace moderne de comunicare, poezia, și în vremea celor mai năstrușnice virusuri, rămâne ea însăși virusul cel mai capricios, de care poeții, odată ”infestați”, nu mai scapă. Dulce povară, poezia e leac în toate vremurile.
Aceste gânduri au fost consfințite la Festivalul on-line de poezie, cu caracter internațional, organizat de Palatul Culturii Bistrița, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Societatea Scriitorilor Bistrițeni ”Conexiuni”.
10 Iunie, înaintea lui 15 Iunie, dedicată lui Eminescu, rămâne Ziua Poeziei on-line. Timp de trei ore, cincizeci de poeți ( o altă cincizecime ) au intrat în direct, prin aplicația ”zoom”, citind din creații proaspete, scrise și inspirate de statul acasă, de izolare, de distanțare socială, de carantină, de teamă și nu numai.... Dar nu sunt acestea suficiente îngrijorări pentru a deveni surse de inspirație pentru poeții cu preocupări existențialiste?!...
Faptul că acest eveniment, deosebit prin firea lucrurilor, a devenit însemnat și în seria întâlnirilor de suflet, se datorează unei stări, aproape asemănătoare celei de grație, ce însoțește poezia. Am simțit bucuria, așteptarea și emoția fiecărui participant la poezia de la Bistrița, ca și cum era nevoie de o astfel de inițiativă, dusă până la capăt de echipa de la Palatul Culturii, coordonată de managerul și scriitorul Dorel Cosma. La un simplu ”click”, au intrat în direct, mai întâi, Ioan Radu Văcărescu, președintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, rostind un cuvânt de organizator și citind poezii remarcabile, apoi Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, având cuvinte de laudă la adresa acestui maraton de poezie, la care s-a simțit onorat că participă. Au urmat poeți din toată lumea... așa ca într-un basm, unde sunt invitate personaje reale, pentru a da glas comun unei idei: poezia de la un continent la altul, poezia de pământ natal sau străin, poezia în limba română sau în limba engleză, tradusă ori în original. Frumusețea poeziei constă, poate, ( aici îmi voi atrage observații ) și în netraducerea ei: prezența poetului, vocea, mimica, gestul, ochii, repetițiile, vocalele, talentul de interpretare la mulți poeți- actori, toate acestea fac parte și creează miracolul poeziei.
Comitetul director al Festivalului on-line de Poezie, alcătuit din Dorel Cosma, Zorin Diaconescu, Elena M. Cîmpan Și Menuț Maximinian, au moderat și prezentat evenimentul de la un capăt la altul. O seară cât toate serile de poezie. De neuitat. Poeții - profesori, preoți, actori, directori de instituții de cultură, jurnaliști - au mediatizat afișul în mediile lor de activitate, astfel încât evenimentul s-a bucurat de popularitate, de apreciere, și continuă să fie urmărit, printre primele acțiuni de acest fel din lume.
Printre frumoasele cuvinte rostite de către prietenii noștri, poeții, membri extinși ai Societății Scriitorilor Bistrițeni ”Conexiuni”, rămân cele ale părintelui Marcel Miron, care a vorbit în intervenția lui despre Academia de Poezie de la Bistrița. În sensul acesta cred că ar trebui să reflectăm, pentru că este o idee ce merită pusă în practică, de vreme ce a fost pornită, cu atâta entuziasm din partea unui poet, din marea familie a poeților.
Am fost împreună, cu mâinile întinse de poezie, peste lume și am călătorit: din America, Theodor Damian, din Australia, Daniel Ioniță, din Franța, Joel Conte și Elisa F. AR, din Uruguay, Juan C. Tajes, din Turcia, Șenel Gocke, Gülname Eslek și Muberra Karamanoglu, din India, Perugu Ramakrishna, din Israel, Rushdi Almadi, din Cypru, Androulla Shati, din Italia, Claudia Piccino și Mirela Duma, din Spania, Sorin Bălășcău, din Germania, Gino Leineweber, din România, Dorel Cosma, Zorin Diaconescu, Elena M. Cîmpan, Menuț Maximinian, Nicolae Feier, Vasile Beni, Victor și Veronica Știr, Victoria Fătu-Nalați, Mirela Orban, Maria Blaga, Marilena Toxin, Cristina Pop, Ioan Lazăr, Niculae Vrășmaș, Ana Zăgrean, Gheorghe Mizgan, Rodica Fercana, Dumitru Alexandru Bar ( Bistrița ), Anca Sîrghie, Ioan Radu Văcărescu, Emil Cătălin Neghină, Ioan Gligor Stropița ( Sibiu ), Robert Laszlo, Loredana Știrbu, Aurel Pop, Felician Pop ( Satu Mare ), Sorin Grecu, Antonia Bodea ( Cluj- Napoca ), Daniela Trandafir ( Teleorman ), Mariana Pândaru Bârgău, Elena Petruț ( Deva ), Marcel Miron ( Huși ), Gelu Nicolae Ionescu (Ploiești).
Aceasta este doar o listă. Este lista Academiei de Poezie de la Bistrița. Vremurile se vor schimba, apele se vor limpezi, mai mult sau mai puțin cum am vrea noi, dar Festivalul on-line de Poezie, prima ediție, are toate șansele să continue cu ediții următoare și după ce lumea nu va mai fi atât de ”on-line”. Poezia rămâne.

Comentarii

12/06/20 08:24
Rodica Fercana

Într-adevăr, Palatul Culturii din Bistrița a găzduit și transmis on-line un regal de poezie al scriitorilor din străinătate-de pe 5 continente-, din țară și al celor de la „Conexiuni”. Excelentă inițiativă a managerului prof. dr. Dorel Cosma.
Felicitări întregii echipe de coordonare și transmisie și tuturor poeților participanți!
Timpul de 3:15 ore, parcă „s-a oprit ” la Palatul Culturii Bistrița!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5