Triplă sărbătoare literară la Palatul Culturii Bistriţa
Palatului Culturii Bistriţa a găzduit un eveniment ce a avut în centru lansarea volumului „Antologie în pandemie”, a filmului cu poeţii prezenţi la Fesivalul internaţional de poezie şi a revistei „Conexiuni literare”, ce apare sub egida Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România şi a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ajunsă la numărul 10.
Amfitrionul evenimentului a fost managerul palatului Culturii Bistriţa, dr. Dorel Cosma care a declarat: „Este o adevărată întâlnire Conexiuni, în care literatura se îmbină cu arta plastică şi muzica şi cuvântul are întâietate. Câţi dintre noi nu ne-am gândit la poezie în acea perioadă de „stat în casă”? Aveam atâta timp şi prea multe griji. Timp cât să scriem, să citim, să ne punem ordine în texte. Timp la care altădată râvneam, că nu era destul. într un / şi dintr-un prea plin de timp, a venit ideea unui Festival Internaţional de Poezie. Au fost multe manifestări de acest gen dar acum, în pandemie ? Cine şi-ar fi închipuit că poate aduna atâţia poeţi din lumea întreagă care să se exprime public într-o vreme atât de tristă? Şi unde ar putea avea loc această Academie de poezie dacă nu doar la Palatul Culturii din Bistriţa. Obişnuiam, la Societatea "Conexiuni”, să ne întâlnim în fiecare zi de io ale lunilor. Au trecut martie, aprilie, mai, cu restricţii, cu izolare. Şi, deodată, iunie a apărut la orizont ca un colac de salvare. 0 întâlnire cu poezia de peste mări şi ţări. Poeţi, prieteni ai Societăţii noastre, au răspuns „prezent” invitaţiei de a ne afla ”în direct”, de pe marea scenă a Poeziei universale”. Volumul nostru sper să rămână o amintire plăcută pentru toată lumea, în aceste vremuri reuşinnd să trecem mai uşor cu ajutorul versurilor. Împreună cu colegii mei am gândit realizarea volumului, care pentru a putea fi lecturat oriunde în lume a fost tradus în limba engleză şi poposeşte peste tot în lume. M-am bucurat ca de la Bistriţa să fim deschizători de drumuri, apoi ai apărut şi în alte colţurui ale lumii, dar ideea ne-a aparţinut. Am reuşit să anexăm la antologie şi un dvd cu momentele unice ce le-a trăit împreună. Lansăm şi un nou număr al Conexiunilor literare, aşadar trei momente inedite, însoţite de versinajul expoziţiei semnată de Lucian Dobârtă, dar şi de muzică. Mă bucur să ne revedem, cu drag, împreună”.
Scriitoarea Elena M. Cîmpan a declarat: „ Este un moment deosebit. Noi am mai scos antologii la Conexiuni, care au crescut valoric de la una la alta şi aceasta este valoric vorbind cea mai bună, cu texte frumoase. Ne-am simţit răsfăţaţi şi ocrotiţi, vorbele zboară, scrisul rămâne, iar antologia este un eveniment unic. Mulţumim cu deasupra de măsură lui Dorel Cosma, care mereu întinde mâna către scriitori. Rar găseşti asemenea oameni care să nu realizeze proiecte doar pentru ei, ci pentru întreg grupul de scriitori. Se adevăreşte că din perioadele mai aspre operele sunt mult mai frumoase”.
Zorin Diaconescu, preşedintele Societăţii Conexiuni: „ Aderarea la proiectele noastre a Uniunii Scriitorilor din România şi a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România este mai mult decât o recunoaştere, prin participarea lor cu texte contribuie la ridicarea valorii. Fără înfoială a meritat să fiu parte din acest proiect”. Menuţ Maximinian a remarcat faptul că toate elementele profesioniste se regăsesc: cartea are descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale, dvd-ul are timbru pentru drepturile de autor, iar r4evista USSN şi ISBN.
Cuvinte de salut au adresat şi pr. prof. Nicolae Feier şi pr. Vasile Beni. La invitaţia echipei de la Palatul Culturii, coordonată de managerul și scriitorul Dorel Cosma, au răspuns prezent, prin aplicaţia zoom, poeţi şi preşedinţi de insituţii de pe cinci continente: Ioan Radu Văcărescu, președintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Zorin Diaconescu, Elena M. Cîmpan şi Menuț Maximinian( parte din comitet), din America, Theodor Damian, din Australia, Daniel Ioniță, din Franța, Joel Conte și Elisa F. AR, din Uruguay, Juan C. Tajes, din Turcia, Șenel Gocke, Gülname Eslek și Muberra Karamanoglu, din India, Perugu Ramakrishna, din Israel, Rushdi Almadi, din Cypru, Androulla Shati, din Italia, Claudia Piccino și Mirela Duma, din Spania, Sorin Bălășcău, din Germania, Gino Leineweber, din România Nicolae Feier, Vasile Beni, Victor și Veronica Știr, Victoria Fătu-Nalați, Mirela Orban, Maria Blaga, Marilena Toxin, Cristina Pop, Ioan Lazăr, Niculae Vrășmaș, Ana Zăgrean, Gheorghe Mizgan, Rodica Fercana, Dumitru Alexandru Bar ( Bistrița ), Anca Sîrghie, Ioan Radu Văcărescu, Emil Cătălin Neghină, Ioan Gligor Stropița ( Sibiu ), Robert Laszlo, Loredana Știrbu, Aurel Pop, Felician Pop ( Satu Mare ), Sorin Grecu, Antonia Bodea ( Cluj- Napoca ), Daniela Trandafir ( Teleorman ), Mariana Pândaru Bârgău, Elena Petruț ( Deva ), Marcel Miron ( Huși ), Gelu Nicolae Ionescu (Ploiești). Echipa tehnică, coordonată de Adrian Pușcaș, din care a făcut parte Ovidiu Moldovan, Paul Rus dar și Maria Gunther, a asigurat buna desfăşurare a evenimentului.
Bistriţenii, păstrând legile stării de alertă au fost prezenţi la grădina de vară a Palatului Culturii, iar ceilalţi poeţi a primi t frumoasele daruri prin poştă. O întâlnire ce a stat sub semnul frumosului şi al cuvântului.
Citiţi şi:
- Antologie în pandemie, la Palatul Culturii Bistriţa, pionierat în cultura internaţională
- Poezia rămâne (și on-line)
- Cel mai frumos eveniment de până acum al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, prezidată de Ion Radu Văcărescu, s-a derulat la Palatul Culturii Bistriţa
- Palatul Culturii, alături de bistriţeni şi nu numai, în vreme de pandemie
- Promenada poeților
Adaugă comentariu nou