Cel mai frumos eveniment de până acum al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, prezidată de Ion Radu Văcărescu, s-a derulat la Palatul Culturii Bistriţa
Festivalul Internaţional de Literatură şi Teatru „Liviu Rebreanu” a adus la Bistriţa scriitori atât din ţară, cât şi din Franţa, Germania, Turcia, Israel şi Uruguay. Evenimentul, realizat de Palatul Culturii Bistriţa, a reuşit în cele XV ediţii să-şi formeze un public iubitor de cultură, astfel încât reprezentaţiile teatrelor s-au jucat cu casa închisă.
Pentru prima dată la Bistriţa a avut loc o festivitate de premiere a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, preşedintele Ion Radu Văcărescu declarând la finalul evenimentului că a fost cea mai frumoasă reuniune a scriitorilor profesionişti cu sediul la Sibiu de când se acordă aceste distincţii. Juriul acestei ediţii a fost format din prof. dr. Vasile Chira – poet, dramaturg, profesor doctor la Teologia sibiană – preşedintele juriului, Mihai Posada – poet, eseist şi Emil Cătălin Neghină – poet, dramaturg, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu.
Au fost acordate premii pentru debut, Gunnar Walder (Octavian Radu), Regatul barbarilor inimoşi, Editura Cartea Românească, pentru poezie – ex aequo pentru Ioan Barb - Imnul frumoasei Olivetti, Editura Cartea Românească şi Vasile Morar, Cartea dragostei, Editura Eurotip, pentru eseu - Gabriel Hasmațuchi, Alternative cultural, Editura Techo Media, pentru proză - Adrian Alui Gheorghe - Zugzwang sau Strada cu o singură ieșire, Editura Polirom. Premiul Opera Omnia, care se acordă unei personalităţi cu o creaţie literară ce s-a impus pe piaţa de profil, dar care are şi preocupări revuistice şi instituţionale a fost acordat scriitorului Dorel Cosma. „Premiul „Opera Omnia” pentru 2018, adică pentru întreaga activitate literară şi culturală, este acordat unei personalităţi care acoperă atât activitatea literară, cât şi cea revuistică, dar este şi un bun manager de instituţie de top. Vorbim de domnul Dorel Cosma, binecunoscut nouă, tuturor. Este directorul unei instituţii excepţionale de cultură despre care a editat o monografie impresionantă. Eu cred că fiecare instituţie de cultură din ţara aceasta ar trebui să realizeze aşa ceva. O să-i propun lui Dorel, vorbind despre expoziţia excepţională realizată cu poeziile noastre, să lucrăm după acest model şi pentru o galerie a scriitorilor membri ai filialei noastre. De asemenea, poate, împreună, după impresionanta antologie româno-turcă, realizată de „Conexiuni”, vom realiza şi o antologie a USR Sibiu. Dorel Cosma este fililog de germană, doctor în jurnalism, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor. A scris numeroase cărţi de proză, eseistică, reportaj şi poezie. Majoritatea acestor cărţi sunt traduse în limbi de circulaţie internaţională, Bulgaria, Spania, Franţa, Germania, Ungaria, Grecia, America, Asia, unde a şi primit numeroase premii, iar cărţile lui au fost lansate în prezenţa autorului în Malaezia, Vietnam, America, toată Europa, Egipt, Argentina şi lista poate continua. Nu mai vorbesc de diplomele de onoare şi de premiile obţinute peste tot, aminim aici doar „Crucea de Malta” cu fir de aur, distincţia oraşului San Giovani Rotondo, Italia, distincţia oraşului Voiron, Franţa, a oraşului Karditsa, Grecia, de curând primind „Insigna de Aur” a Uniunii Scriitorilor din Bulgaria. El duce peste tot mesajul scriitorilor români, nu doar în Europa, ci în toată lumea. Mulţumim Dorel Cosma pentru tot ceea ce ai făcut şi faci pentru literatura şi cultura noastră”, a declarat Ion Radu Văcărescu, preşedintele Uniunii Sc riitorilor din România, Filiala Sibiu.
Profund emoţionat, scriitorul Dorel Cosma a adresat mulţumiri forului profesionist al scriitorilor: „Este un premiu care mă onorează şi vine într-un moment fericit pentru mine. De curând, am lasat o carte în bulgară, prezentată la preşedinţia statului, în Sofia, iar distincţia din partea colegilor din ţara vecină a fost o bucurie. Premiul de acum încununează această activitate a mea. Vă mulţumesc pentru această distincţie. La Monografia Palautlui Culturii am muncit patru ani de zile, împreună cu colegii din Comitetul Director. Am dorit ca această carte să rămână ca o mărturie a frumuseţii instituţiei noastre. Ducem această carte peste tot, fiind un ambasador al culturii bistriţene. Vă mulţumesc că aţi poposit la noi. Şi premiul este cu atât mai onorant cu cât îl primesc acasă la mine”.
Au susţinut lectură publică membrii Filialei Sibiu: Ioan Radu Văcărescu, Emil Cătălin Neghină, Mihail Barbu (Mihai Posada), Ioan Barb (Călan), Valentin Dolfi (Rm. Vâlcea), Vasile Chira, Gabriel Hasmațuchi, Vasile Morar (Chelința, Maramureș), Ana Selejan, Elena Dragoș, Anca Sîrghie, George V. Precup, Ioan Gligor Stopița, Dumitru Mălin (Alba Iulia), Ioan Barbu – Râmnicu Vâlcea, Ion Drăghici – Râmnicu Vâlcea, Adrian Alui Gheorghe - Piatra Neamț, Dorel Cosma – Bistrița, Elena M. Cîmpan – Bistrița, Alexandru Uiuiu – Bistrița.
Scriitorii veniţi la Bistriţa au avut cuvinte de apreciere asupra modului în care a fost realizat festivalul, colegii de la Sibiu având, la rândul lor, un recital de poezie în care s-a remarcat lirica actuală. Este pentru prima dată când filiala sibiană îşi derulează cel mai important eveniment literar al anului în alt oraş, de această dată în cetatea medievală soră, Bistriţa.
S-au pus bazele unor noi proiecte. Menţionăm şi faptul că revista „Conexiuni literare” apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România Filiala Sibiu. Imediat după evenimentul de la Bistriţa a fost anunţată şi vestea că concitadina noastră, Ana Zegrean, membră a Societăţii „Conexiuni” este cel mai nou membru al Uniunii Scriitorilor Filiala Sibiu, fiind acceptată în forumul profesioniştilor alături de Ioana Heidel, din Germania, şi ea prezentă la Festivalul de la Bistriţa. Felicitări pentru noul statut.
Felicitări pentru evenimentul literar organizat de Filiala Sibiu şi de Palatul Culturii Bistriţa, cel mai frumos de până acum al filialei sibiene, după cum remarca preşedintele Ion Radu Văcărescu.
Încă o dată s-a demonstrat că la Bistriţa cultura este aşezată la loc de cinste, toţi cei prezenţi vorbind despre acest lucru şi despre ecourile pe care scrisul bistriţean le are peste tot prin lume.
Adaugă comentariu nou