E TIMPUL SCRIITORILOR
Scriitorii își aleg președinții. Și scriitorii își aleg președinții. Și o fac înaintea tuturor. O iau înaintea altor alegeri. Ca să fie lucrurile rezolvate. Vreme de alegeri. Primăvara scriitorilor. De sădit proiecte, programe, de diferite soiuri. Scriitorii se adună, se mișcă, se îndreaptă spre câteva centre. În toate filialele Uniunii Scriitorilor din România au loc alegeri. Libere, democrate, pe măsura spiritului ales.
La Sibiu, președintele Filialei, poetul și profesorul Ioan Radu Văcărescu, este re-ales pentru încă cinci ani. Pe bună dreptate, pe bună literatură. Harnic, exigent, organizat și respectat, Ioan Radu Văcărescu preia încă un mandat de continuator al poeților sibieni, oferind încredere, viitor. Și nu-i singur. Contra-candidatul, Vasile Chira, rămâne în Comitetul Director al Filialei și-și recunoaște participarea la alegeri ”drept onorifică”. Un gest frumos, colegial, de fair-play.
Nu doar președinții de filiale se aleg, ci chiar și președintele Uniunii Scriitorilor din România, Uniune înființată în 1908, reconfirmată în 1949. Deci, Uniunea Scriitorilor are mai mult decât centenarul Unirii. Are 110 ani.
Prezent la Sibiu, Nicolae Manolescu își prezintă programul de candidatură. Un program clar, coerent, aplicat, având drept motto faptul că ”a păstra e mai greu decât a obține”. Punctele tari ale programului Manolescu sunt stabilitatea financiară a Uniunii, politica de angajare a autorităților în manifestările literare, continuarea proiectelor, creșterea vizibilității și a imaginii scriitorului în societate, prezența scriitorilor în școli, susținerea celor 9 reviste ale Uniunii, pentru că ”numai existența revistelor face ca literatura vie de azi să devină patrimoniu de mâine”. ( N. M. )
O altă candidatură importantă și interesantă este cea a prozatorului de la Iași, Dan Lungu. Acesta își prezintă Programul, în 10 promisiuni, ce încep fiecare cu ”Promit”. Rezultatul alegerilor pentru președintele Uniunii Scriitorilor din România va fi cunoscut în 5 mai 2018. Să vedem...
Pentru Filiala Sibiu, lucrurile sunt clare. Ioan Radu Văcărescu este reales, pentru mandatul 2018 – 2023, și are Comitetul de Conducere format din Dumitru Chioaru, Mircea Braga, Ion Dur și Vasile Chira. Filiala de la Sibiu are 64 de membri, răspândiți din părțile patriei, de la Maramureș, la Vâlcea, de la Alba la Hunedoara, de la Bistrița și Sibiu.
Colaborarea dintre Bistrița, prin Palatul Culturii, și Filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, este deja cunoscută în mediile scriitoricești. Dorel Cosma subliniază importanța schimburilor Sibiu- Bistrița, pe teme literare, participarea scriitorilor sibieni, în frunte cu Ioan Radu Văcărescu, la Festivalul de Teatru și Literatură ”Liviu Rebreanu”, prezența celor doi poli, Bistrița și Sibiu, la întâlniri literare din Canada și din Franța. Este evidențiată apariția noii reviste ”Conexiuni literare”, cu propunerea de a apărea în viitor sub egida Uniunii Scriitorilor.
Ioan Radu Văcărescu dezvăluie planul de a alcătui un Dicționar al Scriitorilor, membri în Filiala Sibiu, de la înființarea ei, în 2003.
Deodată, la ieșirea din sediul Bibliotecii ”Astra” din Sibiu, vara parcă își intră în drepturi. Cu soare puternic, ocrotind numărul mare al turiștilor, printre care și mulți cititori. După primăvara scriitorilor.
Oricâte probleme ar avea, oricâți contestatari ar sta la pândă, orice discuții ar crea, Uniunea Scriitorilor din România este cea mai frumoasă organizare, la care visează mulți, la care ajung puțini ( azi, 2600 ), ce reglementeaza profesia de scriitor.
Citiţi şi:
- Cel mai frumos eveniment de până acum al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu, prezidată de Ion Radu Văcărescu, s-a derulat la Palatul Culturii Bistriţa
- Criticul literar Nicolae Manolescu a fost reales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România
- Lecturi publice
- Ioan Radu Văcărescu şi-a lansat noua carte la Festivalul de Teatru
- O zi cât o literatură, o literatură cât o zi
Adaugă comentariu nou