La Budești, o nouă ediţie de poveste în „Tabăra de Acasă”

prof. Augustin Rus

   Un „eveniment” mai deosebit pentru comuna Budești se desfășoară începând din urmă cu 5 ani, la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie. Este „Tabăra de acasă”, o activitate în care sunt antrenate instituțiile din comună și anume Primăria, Consiliul local, Școlile, Biserica, Poliția, Dispensarul uman. Scopul activităților ce se desfășoară este în primul rând educativ, urmărind să-i obișnuiască pe participanți cu deplasarea în ordine pe un traseu stabilit, cu semnificația și purtarea drapelului național, cu încadrarea într-un program stabilit, cu prezența activă la atelierele organizate, cu însușirea regulilor ce trebuie respectate într-un grup mai mare sau mai mic. După mai multe locații unde s-a desfășurat tabăra, s-a ajuns la concluzia că cel mai potrivit loc pentru activități este liziera pădurii Lușca, situată în apropierea satului Budești, deoarece ea oferă umbra necesară când este timp însorit, între copacii mai mari se poate instala tiroliana, pe pășunea din apropiere se pot desfășura ștafete sau întreceri sportive.

   Anul acesta „deschiderea taberei” a început cu înălțarea drapelului național pe catargul instalat într-un careu marcat, de către reprezentanți ai Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistrița în timp ce se intona Imnul național, iar participanții aveau poziția potrivită momentului. Primarul comunei, domnul Codrea Vasile, a mulțumit instituțiilor județene prezente prin reprezentanți și tehnica din dotare, a anunțat în linii mari programul propus a se realiza pe parcursul a 3 zile, a îndemnat pe toți participanții să aibă un comportament civilizat, să fie cooperanți cu instructorii, cu cadrele didactice, cu angajații primăriei.

   S-a observat că pe parcursul anilor s-a dobândit experiență, unele greșeli constatate în edițiile anterioare au fost înlăturate, locul de desfășurare a taberei a fost mai bine pregătit și marcat, a fost instalat un cort mai mare pentru materiale dar și utilități. Curiozitatea se putea vedea pe chipurile participanților, dorința unor elevi de  fi prezenți și ei la acțiunile demonstrative, de a se cunoaște mai bine între ei, de a-și demonstra unele calități și însușiri specifice vârstei.    Speranța este ca această activitate să se poată desfășura și în anii următori astfel ca tot mai mulți elevi și cadre didactice să poată spune peste ani „am fost în Tabăra de acasă”.

Jandarmi, poliţişti, reprezentanţi ai Antidrog B.-N., ai Brigăzii 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" Bistriţa-Năsăud au fost şi la această ediţie alături de copii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5