La Dej, o zi a emoției și a aducerii-aminte. Dorul de Dana și Valeriu Bonca, fondatorii Fundației „Henri Coandă’’

Flavia Monica Poenar

Am fost cinci, Vasile, Alexandru, Angela, Marcela și eu, Flavia, toți foști colegi de liceu. Am comemorat patru ani și, respectiv, unsprezece ani de la trecerea în neființă a Danei Bonca, originară din Beclean și a soțului ei, Valeriu Bonca. Ei sunt cei care, acum șaisprezece ani au pus bazele Fundației „Henri Coandă’’, cu sediul în Oradea. Astăzi, această fundație deține o rețea de patruzeci și două de școli postliceale, liceale și profesionale, alături de o serie de cursuri de perfecționare în aproape toate județele țării.

Slujba de pomenire a avut loc la Liceul Teoretic „Henri Coandă”-Dej, una dintre școlile de referință ale fundației. Amfitrion a fost profesor VASILE STĂHIESCU, directorul liceului, iar coordonatorii activității au fost profesor MIRELA SĂSĂRMAN și TRAIAN PARVA SĂSĂRMAN. Premergător ceremonialului religios a avut loc festivitatea de absolvire a clasei a douăsprezecea, a șaisprezecea promoție a liceului. A participat în calitate de invitat special, făcând parte din conducerea fundației, doamna avocat DIANA MORAR, deputat în Parlamentul României, fiica Danei și a lui Valeriu.

A urmat un emoționant grupaj de versuri dedicate mamei, pe un fond muzical adecvat. Elevii Ariana Cengheri, Mădălina Balint, Adelina Nistor și Ovidiu Oros au susținut un recital de versuri. Apoi, s-au derulat imagini cu întâlnirea de patruzeci de ani de la absolvirea Liceului Teoretic din Beclean, moment în care fiecare coleg și-a prezentat parcursul existențial de după finalizarea studiilor liceale.

În acest context, Dana a amintit cu durere de moartea soțului ei, totodată bucurându-se de cele două fete, Diana și Valeria, apoi a vorbit despre dificultățile întâmpinate privind funcționarea școlilor din rețea.

A fost o zi a emoției și a aducerii-aminte. Atunci, pe vremea aceea, atât de tineri fiind, n-am știut că, la un moment dat totul se va sfârși, ca orice pe lumea aceasta, și că fiecare dintre noi o va lua pe drumul său. Chipul Danei, cu sufletul ei bun și dorința de a face mereu dreptate în jurul său, alături de alți colegi de-ai noștri, plecați și ei în veșnicie, ne va însoți în tot ce vom face noi de-acum înainte.

În viitorul apropiat, Liceul Teoretic „Henri Coandă’’ din Dej se va constitui într-un corp de clădire nou și se va numi, pe mai departe, „Dana Bonca’’. Dumnezeu s-o odihnească în pace, alături de Valeriu, acolo, la Lorău, în Bihor, locul de baștină al soțului ei.

                                                             

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5