LA MIJLOCENI, CARAGIALE ESTE VEŞNIC ACTUAL

Joi, 5 februarie 2009, s-a desfăşurat cea de a şaptea întâlnire a Societăţii „Speranţa reînviată” care a adunat, în casa Liviei Blaga din Mijloceni, şi de această dată o mare majoritate a celor care au luat în serios rostul şi menirea întrunirilor societăţii.

Manifestările acestei întâlniri au continuat sub sub semnul nemuritor al marelui Eminescu, evocându-se unele mărturii verbale în legătură cu trecerea sa prin Valea Bârgăului şi oprirea de la Prund, în timpul mesei şi a schimbării cailor diligenţei, precum şi despre fratele său Matei, care a locuit şi a fost înmormântat în Bistriţa.

S-a trecut apoi la un alt simbol al literaturii române, Caragiale, având ziua de naşterea în în 31 ianuarie, a cărui personalitate a fost evocată, alături de opera sa, mereu în actualitate, din care au fost citite unele pasaje.

Nu a fost uitat nici poetul bârgăuan, Ion Th. Ilea, al cărui centenar a fost serbat în anul trecut şi nici scriitorul Valentin Raus, de la a cărui naştere au trecut, în 22 decembrie 2008, nouăzeci de ani, ambii fii ai comunei Bistriţa Bârgăului.

S-au discutat unele probleme organizatorice, privind următoarele manifestări culturale, a unor excursii, introducerea comunicărilor pe un blog, instituirea unui fond, prin cotizaţii, definitivarea statutului şi înscrierea societăţii la Camera de Comerţ, înfiinţarea unui muzeu al întregii văi a Bârgăului şi altele. S-a întocmit un chestionar, conţinând o serie de întrebări privind posibilele idei şi propuneri legate de prezentul şi viitorul societăţii şi a modului ei de organizare.

Întîlnirea a fost întregită de sărbătorirea membrilor Societăţii „Speranţa reînviată”, născuţi în luna februarie: Axinia Cot, în 10 februarie şi Ioan Mânzat, în 19 februarie, cărora le-a fost cântat tradiţionalul „Mulţi ani trăiască!”.

Întâlnirea a fost o adevărată sărbătoare, care a demonstrat, şi de această dată, că Speranţa este o flacără aprinsă care nu se stinge niciodată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5