La moara lui Răducu, din Josenii Bârgăului, apa curge ca un cântec de ciocârlie
Pe pârâul Morii din Josenii Bârgăului, timpul nu îmbătrânește. Apa, nervoasă, rece, este aceeași, ce coboară din munți, aducând la vale vești bune pentru oameni buni și bine primitori. Gospodarii de pe marginea pârâului s-au înfrățit cu dăinuirea. Case – vile nu umbresc morile de veacuri, un adevărat sigiliu pentru nemurire, ci le completează armonios. Îl cunosc pe Răducu, un bărbat bine clădit fizic și cu o gândire pătrunzătoare, un culegător de idei cu care poți dialoga ore întregi pe malul apei ascultând iureșul valurilor învolburate ce se izbesc de paleții instalațiilor ce produc energie. Apa trece, zgomotoasă, pe sub pragul morilor sfințind-o cu făină amirosind a pâine scoasă din cuptor și stropită cu tăria rezultată din prunele și merele culese din toamnă. Acum, morile nu macină grâu ori porumb, ci doar mere, pere și prune. Apa, dirijată prin lăcașuri de beton, curge ca printre degetele răsfirate ale mâinii și pune în mișcare o instalație ce produce energia necesară. Pe vremuri erau peste 10 instalații. Acum au cam dispărut, înțepenite în timp, locul unora fiind luat de fabrici de produs veselie. Radu Purcil, om dezghețat ce-și caută prin arhive strămoșii, a călătorit mult în țară și în afara ei, în căutarea, cum spune el, a lucrului bine gândit. Nu l-a găsit peste tot, dar mereu caută. Instalația pusă în mișcare de apa pârâului a moștenit-o de la bunici, care la rândul lor au preluat-o de la părinți... Si astfel, de mulți ani produce fără cheltuieli mari.
În Josenii Bârgăului am hoinărit de unul singur o zi de primăvară. M-am plimbat pe ulițele lăturalnice, asfaltate, semn că Primăria Josenii Bârgăului, prin primarul Nicolae Vrâncean, știe să gospodărească în interesul cetățenilor. Am rămas însă plăcut surprins de ceva. Și anume, că aici parcă toți sunt prietenii necunoscutului, toată lumea salută. Fiind străin, m-am simțit bucuros și totodată fericit că mă salută cei întâlniți în cale. Erau și bătrâni și tineri, dar și elevi. Cei șapte ani de acasă, aici rodesc. Mi-a venit atunci în minte zicerea unui mare duhovnic, care spunea că ”orice om întâlnit în cale poate fi un candidat la prietenia mea”. Și astfel, mi-am făcut mulți prieteni la Josenii Bârgăului, cărora nu le știu numele, excepție Răducu, dar pe care-i port în inimă.
Citiţi şi:
- Răducu Olimpiu Neamţ s-a întors de la Mondialul din Brazilia
- Prundu Bârgăului în retrospectivă şi perspectivă
- Primarul Nicolae Vrâncean: Continuăm munca împreună! Dezvoltarea se face prin proiecte transformate în fapte!
- A fost semnat contractul de execuţie pentru reţele de apă şi canalizare în Bistrița Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile!
- Nicolae Vrâncean, la ceas de bilanț. Un prim mandat de primar, cu proiecte de 9 milioane de euro, la Josenii Bârgăului: Dorința de dezvoltare este cheia reușitei!
Comentarii
După titlul articolului s-ar putea crede că-i vorba de moara chelnerului Răducu de la CJ (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=MLutG84S4Yk).
Lectura textului aduce la lumină un alt Răducu, unul asemănător cu personajul Toader Popa din poezia "Roata" de Adrian Păunescu:
Pământul prea e plin de emigranți,
Sunt țari de emigranți, sunt continente,
Cu comis-voiajori din tata-n fiu
Biografii aproape indecente.
O roata pune Toader pe un râu
Si cumpără un vechi dinam de moară
Si toți ai lui lumină-n casă au
Caci neamul nostru n-a-țat să moară.
Mai e nevoie, Doamne, si de cei
Ce tara niciodată nu si-o lasă
Sunt milioane pe acest Pământ
Care mai stiu ce-nseamnă si acasă.
Daca-a putut acest țăran român
Să facă el, in munții lui, o roată,
Inseamnă că nimic nu e pierdut,
Nu piere neamul nostru niciodată.
Nu lămpi de la străinii geniali,
Ci dintr-un biet pârâu luând vapaia,
Ne-arată ce inseamnă să fii om
Tăranul Toader Popa din Ortoaia.
El vesti isi ia din munți, din Univers,
Carpații lui emit pe unde scurte
Si noaptea-n somn aude-un vuiet blând,
Planeta trece pe la el prin curte.
La ora când e noapte peste tot
Se sting veiozele in Europa,
Doar un pârâu sticleste luminos
In munții somnului lui Toader Popa.
El care-a emigrat doar până-n grajd
Si până-n muntii Dornei, frânt de muncă,
Mi-a spus atat: Eu am ramas aici
Ca de la tata am primit poruncă!
Versurile poeziei "Roata" au fost puse pe muzică de Victor Socaciu: (https://www.youtube.com/watch?v=T-qtVKb2y4A)
Adaugă comentariu nou