La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, gradul de absorbţie a fondurilor europene, prin POR, este de 61%! 44 de proiecte în derulare, cu termen final decembrie 2023!

La nivelul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest sunt semnate 1083 contracte de finanțare, cu valoare de peste 14,5 miliarde lei, aducă 2,9 miliarde euro. Aceste proiecte au o valoare eligibilă de peste 11 miliarde lei și o contribuție neeligibilă de 3,36 miliarde lei, a declarat directorul executiv interimar Petru Alboi-Şandru.

Potrivit acestuia, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, sunt contractate 117 proiecte, dintre care 13 de către Consiliul Județean, 32 de către municipiul Bistrița, 25 de orașele Beclean, Năsăud şi Sângeorz-Băi și comunele din județ, iar 47 de către întreprinderile mici și mijlocii din județ. Valoarea totală a proiectelor contractate la nivelul județului este de peste  1,8 miliarde lei, din care Consiliul Județean  - 798 milioane lei, municipiul Bistrița – 426 milioane lei, celelalte orașe și comune  - 354 milioane lei, iar IMM-urile au atras 237 milioane lei. Valoarea totală nerambursabilă a acestor proiecte este de 1,5 miliarde lei, din care din Fondul European de Dezvoltare Regională – 1,37 milioane lei.

Valoarea decontată din Fondul European de Dezvoltare Regională în județul Bistrița-Năsăud este de peste 808 milioane lei,  din care la Consiliul Județean peste 453 milioane lei, municipiul Bistrița – 137 milioane lei, orașe și comune – peste 141 milioane lei, iar IMM-uri – 67 milioane lei.

         Gradul de absorbție la 31 august 2022 , la nivelul județului nostru, este de 61%. Consiliul Județean are un grad de absorbție de peste 71%, municipiul Bistrița – 45,67%, orașele și comune – 51,81%, iar IMM-urile – 60,65%. La nivelul Regiunii Nord-Vest, gradul de absorbție este de 92% din sumele alocate, din cele 909 milioane euro, iar raportat la valoarea contractată, regiunea este la 49%.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud avem 71 de proiecte finalizate, iar în implementare avem 44. Astfel, la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud sunt 5 finalizate, 8 sunt în implementare; la Primăria Bistrița – 21 sunt finalizate, 10 sunt în implementare; la orașe și comune – 3 finalizate, 22 în implementare, la IMM-uri – 42 finalizate și 4 în implementare. La nivelul judeţului, două proiecte au fost deja reziliate, iar cinci sunt cu proiecte cu risc de finalizare până la 31 decembrie 2023.

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord a organizat  ”Ziua Regio – Bistrița-Năsăud”, un eveniment găzduit de Castelul Teleki, Posmuș, în cadrul Caravanei REGIO.  Acest eveniment  - primul din seria de 6 evenimente organizate în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj – a avut locul pentru promovarea proiectelor de succes implementate în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În cadrul reuniunii, au fost prezentate patru proiecte de succes din județul Bistrița Năsăud - Construire şi dotare pensiune turistică Conacul Sabct Gurgh – Mihaela Ivan şi Voichiţa Morar; Restaurarea Bisericii Evanghelice din Bistriţa în vederea introducerii în circuitul turistic internaţional – directorul executiv Liliana Coceşiu de la Primăria Bistriţa;

Modernizarea DJ 172 D - Muresenii Bargaului (DN 17) - Lac Colibita - Colibita - Bistrita Bargaului (DN17) - (DN17) Josenii Bargaului - Stramba - Ilva Mica (DN17D) -Poiana Ilvei - Magura Ilvei - Ilva Mare - Lunca Ilvei - Limita jud. Suceava – directorul executiv Ciprian Oprea-Ceclan; Reabilitarea şi restaurarea Castelului Teleki din Posmuş -  reprezentanţii Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, manager Alexandru Gavrilaş.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5