PSIHOLOGIA VIEŢII

Legendele lui Moş Nicolae

În noaptea de dinaintea sărbătorii Sfântului Nicolae, copiii îşi lustruiesc ghetuţele pentru cadourile pe care le vor primi de la moş. Dacă au fost cuminţi primesc dulciuri. Dacă au fost neascultători şi nu şi-au făcut temele, primesc nuieluşe şi bucăţi de cărbune. Obiceiul de a face cadouri în noaptea de Sfântul Nicolae este foarte vechi şi este respectat în foarte multe ţări. Moş Nicolae lasă la fiecare casă câte un mic cadou şi nu se arată niciodată.

Sfântul Nicolae a fost în timpul vieţii un om care îi ajuta pe cei săraci şi şi-a dedicat viaţa copiilor. Cea mai cunoscută legendă despre faptele sale bune, este povestea celor trei surori sărace. Sfântul Nicolae le-a ajutat pe fete să scape de tirania tatălui lor, care vroia să le vândă pentru că erau prea săraci.

Povestea surorilor sărace

Se spune că cele trei fete erau foarte sărace, iar tatăl lor plănuia să le vândă ca sclave. Plânsetele şi rugăminţile celor trei surori nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea, iar noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mari. În curând fata cea mare a reuşit să se mărite cu zestrea primită de la Sfântul Nicolae. La fel s-a întâmplat şi în următorii doi ani când şi celelalte surori s-au căsătorit.

Istoria şosetelor pentru cadouri

În alte ţări se spune ca Sfântul Nicolae a auzit povestea celor trei surori sărace şi noaptea a venit să le lase la geam câte un săculeţ cu monezi. În primele două seri a reuşit să lase săculeţii la fereastră, însă în a treia seară, s-a căţărat pe acoperişul casei şi a aruncat bănuţii pe jos. Banii au alunecat şi au căzut în şosetele lăsate la uscat pe sobă. De aici vine şi tradiţia de a agăţa şosetele de şemineu în ajunul Sfântului Nicolae.

Sfântul Nicolae readuce la viaţă trei studenţi

Sfântul Nicolae a mai ajutat şi trei studenţi teologi care călătoreau spre Atena. Aceştia au înnoptat la un han, unde au fost jefuiţi şi omorâţi de proprietarul hanului şi rămăşiţele lor au fost ascunse. Sfântul Nicolae călătorea pe acelaşi drum şi a înnoptat la acelaşi han. Noaptea, el a visat despre crima săvârşită şi astfel a aflat unde au fost îngropaţi cei trei tineri. Nicolae i-a dezgropat şi, prin post şi rugăciune, a reuşit să-i readucă la viaţă.

Sfântul Nicolae, ocrotitorul săracilor

O altă istorioară spune că Dumnezeu i-a chemat la el pe Sfântul ierarh Nicolae şi pe Sfântul Casian. Cei doi sfinţi s-au îmbrăcat în veşminte strălucitoare şi au pornit la întâlnirea cu Domnul. Pe drum, cei doi au zărit un căruţaş a cărui căruţă se înfundase în noroi. La vederea omului aflat în necaz, Sfântul Casian, în loc să dea o mână de ajutor, a plecat pentru a nu întârzia la întâlnirea cu Dumnezeu.

În schimb, Sfântul Nicolae l-a ajutat pe ţăran, şi-a murdărit hainele şi nu a ajuns la timp. Ajuns primul, Sfântul Casian a fost întâmpinat de Dumnezeu cu o politeţe rece. Atotputernicul i-a zis: „Eşti punctual, impecabil în ţinută, dar îţi lipseşte ceea ce lui Nicolae îi prisoseşte: dragostea faţă de aproape“.

Sfântul Nicolae s-a născut cândva la începutul mileniului, în sudul Turciei de astăzi, într-o familie de creştini bogaţi, însă părinţii săi au murit într-o epidemie când el era încă un copil. Nicolae şi-a dedicat de atunci întreaga avuţie ajutorării oamenilor săraci, bolnavi şi suferinzi, devenind cunoscut în toată lumea ca un adevărat pansament pentru sufletele celor în nevoie şi ca un protector al copiilor. În perioada Imperiului Roman, creştinii erau persecutaţi, aşa că Sfântul Nicolae a fost întemniţat din cauza credinţei lui, murind pe 6 decembrie 343. Ziua morţii lui a devenit ziua Sfântului Nicolae, moment în care sunt sărbătorite atât faptele lui de sfânt, cât şi poveştile ce au dus la naşterea legendei lui Moş Nicolae. (sursa: internet)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5