Lucrări de canalizare de amploare, la Piatra Fântânele

Pete 20 de km de reţea de canalizare şi o staţie de epurare, cam atât însumează proiectul de construire a unei reţele publice de canalizare la Piatra Fântânele. Investiţia, în valoare de aproximativ 2 milioane euro, este finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

„Licitaţia a fost încheiată, fiind făcută atât pentru proiectul tehnic, cât şi pentru execuţia lucrărilor. În prezent se lucrează la proiectul tehnic. Va fi o reţea destul de extinsă, care porneşte de la unitatea de alimentaţie publică de la cota 1200, iar staţia de epurare va fi ceva mai jos de Pensiunea Tihuţa, la coborâre spre Valea Străjii. Pe anumite porţiuni vom duce conducta pe lângă drum, în alte tronsoane vom cere acceptul cetăţenilor pentru a ne permite accesul. Ajungem cu reţeaua şi spre zona unde are loc acum Festivalul Usturoiului", ne-a declarat primarul Vasile Şut. Potrivit acestuia, este una dintre condiţiile care trebuie îndeplinite pentru atestarea localităţii Piatra Fântânele ca staţiune turistică.

Din păcate, localitatea Piatra Fântânele nu a fost eligibilă pentru reţeaua de distribuţie şi de aducţiune de apă prin Masterplanul de apă şi apă uzată finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. „Iniţial, am fost incluşi în acest proiect prin POIM, dar Comisia Europeană ne-a notificat că este o zonă turistică şi aceste investiţii nu pot fi finanţate printr-un program de mediu. Va trebui să găsim o altă sursă de finanţare. Va fi nevoie şi de un proiect mare pentru apă. Costurile raportate la locuitori au ieşit foarte mari, pentru că numărul populaţiei permanente este mic, însă consumul este destul de mare, mai ales în perioadele de sezon. Vom încerca printr-un proiect prin PNDL să găsim soluţii şi pentru reţeaua de apă", a explicat primarul comunei Tiha Bârgăului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5