Primar Aurel Horea: La Ilva Mică, sursa principală de investiţii o constituie fondurile europene. Avem patru proiecte în implementare
Joi, 10/09/2014 - 09:38
Principala sursă de „alimentare” a bugetului comunei Ilva Mică, pentru investiţii, o reprezintă finanţările europene. Primarul Aurel Horea susţine că investiţiile realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 nu ar fi fost posibile vreodată din bugetul local, asta pentru că veniturile proprii sunt destul de mici, la fel ca şi comuna.
În 2012, autorităţile locale au finalizat cu bine un proiect pe Măsura 322, prin care au fost modernizate străui, a fost reabilitat căminul cultural şi a fost achiziţionată o autospecială pentru intervenţia la incendii.
În prezent, nu mai puţin de patru astfel de proiecte se află în diferite stadii de implementare. „Cred că autorităţile locale ştiu mai bine să gestioneze proiectele. Un exemplu concludent este situaţia proiectului derulat prin CNI, pornit în 2006, care nu a fost dus nici până acum la bun sfârşit. Dacă aveam noi banii, cred că realizam investiţia în reţeaua de apă şi canalizare”, spune, cu regret, edilul din Ilva Mică.
Peste 8 kilometri de drumuri forestiere vor fi modernizate
Cel mai avansat proiect cu finanţare europeană este cel care vizează modernizarea, mai precis asfaltarea, a 8 kilometri de drum forestier, în cadrul submăsurii 125 B. Lucrările vor fi executate în zona Strâmba, în imediata vecinătate a Drumului Judeţean 172 C, de către Mis Grup, autorităţile mizând ca execuţia să fie încheiată până la mijlocul anului viitor.
„Trebuie să depunem prima tranşă şi sperăm să ne încadrăm în termenul de 30 iunie. Valoarea proiectului este de 1,5 milioane euro, a fost achitat deja avansul, în jur de 220.000 lei.
Acest drum deserveşte şi câteva gospodării, dar deschide o zonă excelentă pentru turism, spre vârful Heniu şi releul de televiziune”, precizează Aurel Horea.
***
În ceea ce priveşte infrastructura de prevenire şi combatere a inundaţiilor, tot în valoare de 1,5 milioane euro, un proiect finanţat prin submăsura 125 E, aici se aşteaptă aprobările pentru soluţiile tehnice.
„Estimăm ca până la sfârşitul lunii octombrie să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Avem avansul de 33 miliarde lei vechi intrat în cont, şi tot până la mijlocul anului viitor sperăm să-l finalizăm”, punctează primarul comunei Ilva Mică.
***
Edificarea Centrului de Informare Turistică se va încheia în acest an
O construcţie nouă, cu destinaţie de Centru de Informare Turistică, va fi ridicată lângă fabrica de chrestea. Tot despre bani europeni este vorba, în jur de 200.000 euro, atraşi ărintr-un proiect pe Măsura 313. „Achiziţia lucrărilor a fost avizată, la fel şi dotările. În 15 octombrie vom începe lucrările şi până la sfârşitul anului vom termina construcţia. Proiectul se va derula şi în prima parte a anului viitor, timp în care vom dta acel imobil”, spune Aurel Horea.
****
Un alt proiect cu finanţare europeană este accesat prin Grupul de Acţiune Locală „Lider Bistriţa-Năsăud”. În fapt, cu o finanţare de aproximativ 100.0000 euro, vor fi amenajate spaţii verzi, pe un spaţiu din proximitatea Primăriei Ilva Mică, dar şi pe un altul de pe strada Văleni.
***
Reţeaua de apă, canalizarea şi staţia de epurare, blocate în licitaţii şi birocraţie
Nu e simplu să gestionezi un proiect la Ilva Mică, de exemplu, de la Bucureşti. O astfel de abordare a investiţiilor a fost una păguboasă pentru această comunitate. Practic, infrastructura de apă şi apă uzată de la Ilva Mică a rămas suspendată prin licitaţii, cotestaţii şi „bis” la licitaţie. Au trecut vreo 8 ani de la debutul proiectului pe hârtie. În tot acest timp, investiţia nu a mai putut fi prinsă nici pe un proiect european al Primăriei, nici în Master Planul de apă şi canalizare. Nu se poate dublă finanţare. Mai mult, nişte bani alocaţi prin Ordonanţa 28, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vor face cale întoarsă, pentru că nu poţi face extinderi la reţea, pe străzi secundare, când nu ai gata „principala”, sunt nişte cote de respectat!
„Avem un proiect care se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Ordonanţa 28, pentru extinderea reţelei de canalizare pe străzi secundare. Am primit nişte sume, dar nu le putem cheltui pentru că avem un alt proiect, pentru un sistem de alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare, finanţat prin Compania Naţională de Investiţii, pentru reţeaua principală.
Proiectul de la CNI este în derulare de prin 2006, iar acum este în licitaţie, contestat din noi, bineînţeles, la CNSC, bată-i norocul să-i bată. Aceasta e diferenţa dintre administraţia locală şi administraţiile de stat. Cei de la CNI spun că nu sunt bugetari, deşi pentru implementarea proiectelor iau cam 4% sau cam aşa ceva, în jur de 100.000 euro, dublu faţă de un consultant din zona privată, la valoarea proiectului.
S-au făcut câteva licitaţii, a fost semnat un contract cu proiectare şi execuţie la pachet, iar într-un an de zile nu au fost în stare să întocmească un proiect. S-a realizat contractul, am întocmit iar un studiu de fezabilitate, bineînţeles, pe banii noştri, alte avize. Nu ştiţi ce înseamnă un aviz la Apele Române, cu proceduri care durează luni de zile, iar la Mediu, cu studiu de impact, vreo şase luni”, explică primarul Aurel Horea.
Proiectul derulat prin CNI are o valoare de 2,3 milioane euro (fără TVA) şi, dacă se va realiza, va însuma 14 kilometri de reţea de apă, peste 4 kilometri de reţea de canalizare şi o staţie de epurare.
„Nu am mai putut prinde investiţiile nici în Master Plan, nici pe fonduri europene, pentru că ar fi fost dublă finanţare. Şi am rămas... Am fost printre primele comune cu documentaţiile şi am rămas la urmă. Zic eu că o vină foarte mare o are Compania Naţională de Investiţii pentru că la licitaţiile astea nu poţi să dai aşa un câştigător”, adaugă edilul comunei.
***
Solicitări de bani guvernamentali pentru asfaltarea străzilor laterale
Între timp, Primăria Ilva Mică a depus un proiect, tot prin PNDL – Ordonanţa de Guvern 28/2013 – pentru modernizarea unor străzi laterale. Este vorba de 6 kilometri de drumuri, care nu au fost asfaltate, iar în acest an urmează să aibă loc licitaţia.
În loc de concluzie, când nu ajuţi, e bine să nu încurci. Autorităţile locale ştiu mai bine să-şi deruleze proiectele. Dacă avea acei bani primăria, cu siguranţă era gata şi apa, şi canalizarea, şi staţia de epurare. Un primar are tot interesul ca lucrurile să meargă într-un ritm alert, pentru că este responsabil în faţa comunităţii. Până la Bucureşti nu se aud întotdeauna reproşurile ilvenilor.
Citiţi şi:
- Ilva Mică: Aurel Horea, în tandem cu viceprimarul Ilie Muşină, pentru al patrulea mandat
- Gospodăriile din Ilva Mică, racordate la apă potabilă şi canalizare
- Primarul Aurel Horea: Continuăm lucrările de cadastrare generală a comunei Ilva Mică! Aşteptăm lansarea unor ghiduri de finanţare!
- Ilva Mică. O nouă etapă pentru Complexul Sportiv, prin CNI! Investiţie majoră, din bugetul local, pentru amenajarea trotuarelor şi a reţelei de colectare de ape pluviale!
- Două pieţe moderne, la Ilva Mică, printr-un proiect cu finanţare europeană
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Dacă avem curiozitate, răbdare și perseverență putem coborî pe „firul istoriei” în...
Comentarii
Rus Augustin -
Mar, 14:16
„LA MULȚI ANI” cu multe împliniri și bucurii alături de familie și de colectivul didactic de la...
un cetatean -
Lun, 20:57
Ce nu intelege domnul primar, dupa ce a prezentat situatia imprumuturilor contractate de primarie,...
Veronica -
Lun, 19:20
Bună ziua m ar interesa un centru de dezalcoolizare pentru o nepoată de 40 ani ,mulțumesc
prof.Vasile Găurean -
Lun, 13:53
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească. Ne vom aduce aminte cu drag de dânsul.
Olimpiu N. -
Lun, 10:24
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Pe lângă alte preocupări literare, a adus o vreme lumina culturii...
Aniversări
La ceas aniversar, gândurile nostre de bine se îndreaptă către preacucernicul părinte IOAN MUGUREL URIAN, preot paroh la Unirea.
Cu ocazia zilei de naştere, adresăm calde urări aniversare doamnei profesor ANA PINTEA, director al Şcolii Gimnaziale Silivaşu de Câmpie.
In Memoriam
Se împlinesc, astăzi, 87 de ani de la venirea pe lume a celei care a fost Irina Lupşan soţie, mamă, bunică, străbunică, colegă de muncă, prietenă...
Adaugă comentariu nou