Semnal editorial

Mama mea, învăţătoarea Maria

Ioan P. Alexa

MOTTO: “Când învăţătorul reuneşte în inima sa dragostea de profesiune şi dragostea de elevi, putem spune că este un învăţător desăvârşit.” - Lev TOLSTOI

În momente de linişte sufletească, când într-o carte povesteşti prin cuvinte alese despre părinţii tăi care te-au crescut şi educat cu dragoste și atenție, retrăieşti momente unice din viaţa ta. Chiar dacă azi nu mai sunt fizic lângă tine, te gândeşti mereu la dânşii cu admiraţie şi respect; este de fapt un semn că nu i-ai uitat şi că au rămas veşnic în amintirea ta. Un astfel de demers memorialistic îl face şi profesorul pensionar Virgil E. CIOCÂRLĂ din Sângeorz-Băi în noua sa carte “Învăţătoarea Maria Dăneț”.*
Genealogia familiei Ciocârlă cuprinde o perioadă de un secol, cuprinsă între anii 1913-2014. Descrierile biografice şi memorialistice încep la 7 noiembrie 1913 când, în satul Racoți din judeţul Gorj, se năştea Maria Dăneț, căsătorită Ciocârlă. Virgil, fiul ei, azi pensionar, prezintă cititorilor etapele şi momentele de seamă din viaţa mamei sale, învăţătoarea Maria: familia, copilăria, studiile, căsătoria, locurile unde a profesat, realizările, bucuriile trăite şi greutăţile întâmpinate, decesul din 10 octombrie 1988.
În cele două capitol mari ale lucrării, modalitatea publicistică de prezentare este variată: amintiri, relatări ale martorilor, scrisori şi fotografii alb-negru, de familie sau oficiale. În parcurgerea biografiei Mariei Dăneț Ciocârlă, demn de remarcat, este îmbinarea armonioasă a vieţii ei private şi publice, în care sunt descrise împrejurările pedagogice, sociale, economice, demografice, culturale, etnografice şi religioase a locurilor pe unde a trăit.
Pe lângă numeroase studii de specialitate în matematică publicate în reviste, profesorul Virgil CIOCĂRLĂ (vezi informaţii suplimentare pe http://www.rasunetul.ro/interviu-cu-profesorul-virgil-ciocarla-la-aniver...) a mai publicat şi alte cărţi: “Analiza matematică. Vol. 1: Calcul diferenţial” (2011), “Analiza matematică. Vol. 2: Calcul integral” (2014), “Corespondance de famille” (2009), “Ecuaţii trigonometrice” (2012), “Istoricul comunei Parva şi a Sfintei Biserici în relatarea preotului Emil Ciocârlă” (2008).
Noua carte “Învăţătoarea Maria Dăneț” a profesorului pensionarVirgil Ciocârlă, om de aleasă prețuire în Sângeorz-Băi, merita citită mai ales de către năsăudeni pentru valoarea ei documentară despre viaţa rurală a Transilvaniei; recent, ea şi alte titluri semnate de domnia sa, pot fi consultate sau împrumutate şi la Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud din Str. Odobescu, nr. 11, Bistriţa.
• Învăţătoarea Maria Danet/CIOCARLA, Virgil. - Cluj-Napoca: Urban Lifestyle, 2016, 248 p. + foto.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5