Povestea învăţătoarei Maria Dăneţ, din Parva, în carte
Profesorul Virgil Ciocârlă aduce un omagiu mamei sale prin publicarea volumului „Învăţătoarea Maria Dăneţ”, apărut la Editura Urban Life Style din Cluj-Napoca.
Născută în satul Racoţi, astăzi cartier al oraşului Tismana din Gorj, Maria Dăneţ primeşte dragostea pentru patrie din partea părinţilor – Gheorghe şi Elena, ţărani. Învăţând bine, ajunge învăţătoare, mai întâi în zona natală, iar mai apoi la şcoala din Parva, peste munţi, având ca ţel ajutorarea fraţilor de aici în perioada de după Marea Unire din 1918, când şcolile din Transilvania aveau nevoie de dascăli. Învăţătoarea acceptă acest post dorind să-şi servească ţara în perioadele de cumpănă şi îşi face un rost în viaţă pe meleagurile năsăudene, după cinci ani de activitate căsătorindu-se cu preotul Emil Ciocârlă, actulamente Cetăţean de Onoare al comunei, despre care fiul lor, Virgil, a scris o altă carte. Predă în Parva, până la Dictatul de la Viena, fiind obligată să uremeze mai apoi cursuri de învăţare a limbii maghiare în localitatea Seghedin din Ungaria. Proaspăt căsătoriţi, familia Ciocârlă a suferit mult în urma acestei despărţiri, însă bunul Dumnezeu le-a ajutat şi, după reîntoarcerea din Ungaria, învăţătoarea Maria îşi reia activitatea. Rând pe rând, apar apoi în viaţa lor copiii – Virgil (autorul cărţii de faţă), George (decedat la 2 ani), Emilia, Cornel (decedat într-un accident de circulaţie) şi Silvia.
Preoteasa Maria, împreună cu preotul Ciocârlă desfăşoară o bogată activitate didactică, religioasă şi culturală în Parva, reuşind să instruiască şi să educe sute de elevi, sfârşind prin a-şi neglija sănătatea datorită condiţiilor precare de muncă. Datorită bolii, se pensionează anticipat, urmând apoi calvarul internării în mai multe spitale, stingându-se din viaţă la 75 de ani.
Cartea oglindeşte dăruirea şi sacrificiul distinsei învăţătoare şi preotese Maria Dăneţ Ciocârlă, exemplu pentru generaţiile următoare, prin portretul conturat de fiul ei rămân spre eternitate în istoria învăţământului românesc.
Cartea prezintă repere ale satului natal – Racoţi, date despre părinţi, amintiri ale profesorului Virgil din vacanţele petrecute în sudul ţării, portrete ale fraţilor preotesei, majoritatea dintre ei învăţători. Impresionează potretul făcut bunicii, cu conotaţii literare: „O visez şi acum: firavă, ninsă de vreme, uscăţivă, cu obraji brăzdaţi de cute. Mică de statură, puţin gârbovită, dar şi roasă de muncă, nişte ochi pătrunzători din care izvora duioşie, compasiune, nelinişte”. Apoi, şcolile pe care le-a parcurs Maria Dăneţ din Turnu Severin sau Beiuş, diplomele obţinute, corespondenţa purtată în această perioadă. Scrisorile trimise de Virgil Ciocârlă în perioada în care era student la Cluj, părinţilor, dar şi dialogurile epistolare purtate între învăţătoare şi soţul preot în perioada în care era la Seghedin sunt de o emoţie aparte. Apoi, instantaneele foto care conturează portretul unei familii deosebite, documentele, cărţile poştale cu toate contribuie la întregirea frumuseţii acestei cărţi.
Prin ceea ce a făcut, profesorul Virgil Ciocârlă, conturând portretul mamei sale, merită toată aprecierea noastră, fiind o carte care aduce în faţa noastră o învăţătoare care era cu adevărat dedicată profesiei, dar şi o preoteasă respectată de întreaga comunitate.
Citiţi şi:
- 100 de ani de la naşterea a două personalităţi ale judeţului: învăţătoarea Maria Ciocârlă şi preotul Emil Ciocârlă
- Mama mea, învăţătoarea Maria
- Preotului Emil Ciocârlă i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare- post mortem” al comunei Parva
- Profesorul Virgil Ciocârlă, la 80 de ani
- Interviu cu profesorul Virgil Ciocârlă, la aniversarea a 70 de ani
Adaugă comentariu nou